Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019

"Τη Βουλγάρα. Να σφάξουμε τη Βουλγάρα"

Στις 9 του Φλεβάρη 1996, έφυγε από τη ζωή η κομμουνίστρια ηθοποιός, χορεύτρια και τραγουδίστρια Καίτη (Κατερίνα) Οικονόμου, περισσότερο γνωστή ως Ντιριντάουα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 και σπούδασε χορό στις σχολές Μοριάνοβ και Ζουρούδη. Από πολύ μικρή ρίχτηκε στη βιοπάλη, στη συνέχεια δούλεψε σε βαριετέ και σε «μπουλούκια», μέχρι που το 1937 ο Αττίκ την προσέλαβε στην περίφημη «Μάντρα» του. “Ντιριντάουα” ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που

Τα Λαϊκά Μέτωπα

πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Η περίπτωση της Ισπανίας
  
(Β' Μέρος)

Στην Ισπανία, οι ενδοαστικές διαμάχες καθορίζονταν και από τη διαφορετική στάση και τους διεθνείς προσανατολισμούς των αστικών τάξεων των Καταλανών και των Βάσκων1, που δεν είχαν αφομοιωθεί από την ισπανική αστική τάξη, ενώ στις περιοχές τους συγκεντρωνόταν η ισχυρότερη βιομηχανία2. Επίσης, επηρεάζονταν

50 υπογραφές ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Ο Θάνος Μικρούτσικος, η Έρη Ρίτσου
 και άλλες υπογραφές ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Πενήντα προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, της διανόησης, του συνδικαλιστικού κινήματος κ.α. υπογράφουν ένα κείμενο καταδίκης της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα κατά της νόμιμα εκλεγμένης

Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης από το ΔΣΕ

9 Φεβρουαρίου 1948: Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης από το ΔΣΕ

Παρά τις διαφωνίες Μάρκου – Ζαχαριάδη, αμέσως μετά τη σύσκεψη στρατιωτικών και πολιτικών αρχηγών του ΔΣΕ , διατάχθηκε ο νέος διοικητής των δυνάμεων του ΔΣΕ στην Κεντρική Μακεδονία, Νίκος Τριανταφύλλου, να διεισδύσει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με τμήματα του ΔΣΕ και να σφυροκοπήσει με πυροβόλα την πόλη. Η επιχείρηση, που ήταν πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 του Φλεβάρη 1948 .

Η κυβέρνηση «είναι το καλύτερο βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια


Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη Βουλή σχετικά με το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Κυρίες και κύριοι
Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή και το "πρωτόκολλο εισδοχής" της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εξηγείται από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, αφού, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 13 - 14 Φλεβάρη, όταν συνέρχεται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Απαράδεκτη η δικαστική απόφαση

για την επίθεση της Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σημερινή απαράδεκτη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, με την επιβολή ποινών στα δύο από τα τρία θύματα, αθωώνοντας μόνο τον έναν, παρά το ότι η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να αθωωθούν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης. Ταυτόχρονα μείωσε την ποινή των δύο Χρυσαυγιτών.

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Βγάλε κι εσύ έναν κομμουνιστή δήμαρχο, μπορείς…

Χρόνια τώρα, οι δήμαρχοι κι οι άλλοι τοπικοί παράγοντες, έπαιξαν τις τελευταίες δεκαετίες το ρόλο του μακριού χεριού του κράτους, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αλλά και το ρόλο του κυματοθραύστη της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Όποιος ζητούσε κάτι, οι μόνιμες επωδοί ήταν: “Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου”, “Είναι ψηφισμένος νόμος”, “Δε γίνεται αλλιώς”, “Σ’ όποιο δήμο και να πας τα ίδια συμβαίνουν” κλπ. Είτε αυτό αφορούσε ένα χαρακτηρισμό οικοπέδου και μια παιδική χαρά ή ένα δρόμο, είτε μια απόλυση εργαζομένου του δήμου, είτε τα κορίτσια που “δουλεύουν” στους παιδικούς

Κούβα: η δημοκρατία στο προσκήνιο

Εθνική Εκλογική Επιτροπή: Η Κούβα είναι έτοιμη για δημοψήφισμα της 24ης Φεβρουαρίου

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μένουν μέχρι τη μέρα που οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί έχουν κληθεί να αποφανθoύν για το νέο Σύνταγμα, τα πάντα «están bien organizados», μένουν μόνο κάποιες  λεπτομέρειες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι βόμβες στείρωσης, ο Παφίλης και τα αποστειρωμένα αστεία των συριζοτρόλ

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επίθεση της Κουμουνδούρου στο ΚΚΕ, πάντα με αιχμή του δόρατος τα συριζοτρόλ των ΜΚΔ, που αναλαμβάνουν να πασάρουν την εκάστοτε γραμμή, προτού αυτή κατά περίπτωση διαχυθεί και από πιο “επίσημους διαύλους”. Δεν αρκεί το ΚΚΕ να εμφανίζεται ως “εθνικιστικό και “σύμμαχος της ΝΔ”, πρέπει να γελοιοποιηθεί κιόλας, εντασσόμενο στην ίδια χορεία με τους “ψεκασμένους”, με τους οποίους βέβαια μέχρι και χθες συγκυβερνούσαν, ενώ αντίστοιχη

Η Γερμανία κρατικοποιεί, εμείς ξεπουλάμε

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το δόγμα της «παγκοσμιοποίησης» και της υποτιθέμενης «ελεύθερης αγοράς». Έχει ενδιαφέρον να φέρει κανείς στον νου του όλα όσα ακούμε αυτά τα χρόνια περί του «άχρηστου» δημόσιου τομέα, περί της ανάγκης το Δημόσιο να ξεφορτωθεί επιχειρήσεις – βαρίδια γιατί δεν είναι δουλειά τού κράτους να είναι επιχειρηματίας. Έχει ενδιαφέρον, τέλος, να θυμηθούμε πόσα κερδοφόρα τμήματα του Δημοσίου ξεπουλήθηκαν μ’ αυτή την επιχειρηματολογία

Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του καπιταλισμού

Με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση έρχεται να εκπληρώσει μία ακόμη βρώμικη αποστολή για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους της και το κεφάλαιο. Το πρωτόκολλο έγινε δεκτό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε την Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ άσκησαν αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων,

8 Φλεβάρη έφευγαν δύο μεγάλοι!

Tο 1972 «Ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου» και το 1980 «Ο Αρχάγγελος της Κρήτης»

*Μάρκος Βαμβακάρης, η ρίζα του λαϊκού τραγουδιού της εποχής του

Μάρκος Βαμβακάρης ( 10 Μάη 1905 - 8 Φλεβάρη 1972 ). Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου.

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019

Αντισεισμική προστασία

    Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού, αλλά και εργαζομένων και επιστημόνων από το χώρο των κατασκευών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση-ημερίδα που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό», στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Συνθήκη Μάαστριχτ: Η συνθήκη της υποταγής

Η συνθήκη της ντροπής, της υποταγής και της υποτέλειας

Στις 7 Φλεβάρη του 1992 τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα,
για σύγχρονα δικαιώματα»

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα». Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος.

Κοπή πίτας του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ

     Παρά τα δύσκολα που μας έβαλε ο καιρός (βροχή- αέρας),  οι συνάδελφοι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου για την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια κοπή πίτας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΚΘ, μας τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπείες από τα Σωματεία  ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ Τραπεζών και από το ΠΑΜΕ ο Λεωνίδας Στολτίδης .

“σαμποτάζ επί αεροπορικών κινητήρων”


6 Φλεβάρη 1943, εκτελέστηκαν οι καταδικασθέντες
 σε θάνατο πατριώτες:
 
Αλεβιζάκης Ηλίας, 19 χρονών, από το Νέο Κόσμο
Βαρκάδος Αυρήλιος, 26 χρονών, από την Ηλιούπολη, μέλος του ΚΚΕ
Ιωαννίδης Βασίλης, 21 χρονών, από τον Υμηττό, μέλος του ΚΚΕ
Οικονομίδης Δημήτρης, 20 χρονών
Ρούσσος Απόστολος, 19 χρονών.

5 Φλεβάρη 1943 – “ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ, Έλληνες εργάτες, λόγω σαμποτάζ βαριάς μορφής επί αεροπορικών κινητήρων”

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Ανώτατο επίπεδο του ξεφτίλα

Η αντικομμουνιστική χολή που έσταξαν και στάζουν ενάντια στο ΚΚΕ είναι ενδεικτική του πολιτικού και ιδεολογικού τους επιπέδου.

Η πρόσφατη χυδαία προβοκάτσια που επιχείρησαν να στήσουν ενάντια στον κομμουνιστή δήμαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη, με αφορμή μια φωτογραφία σε δημόσια εκδήλωση, δημιουργεί ενα εύλογο ερώτημα: Έχει πάτο η ξεφτίλα τους;

Συνέρχεται η 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ
 (5 – 15/2/1968).
Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται.
Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη – Ζωγράφου – Δημητρίου η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».
Η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ: Γεγονότα, συμπεράσματα, επίκαιρα διδάγματα

Ο Στάλιν φταίει

 Φιλελέ ιστορία απ’ τα Lidl –Ο Στάλιν φταίει για το Ολοκαύτωμα Εβραίων μας λέει η Athens Voice
 
Πολλοί μπορεί να έχετε ακούσει τις θεωρίες περί του δήθεν “αντισημιτισμού” του Στάλιν, φέρνοντας ως απόδειξη τη διαβόητη “υπόθεση των γιατρών”, την ψύχρανση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις διώξεις εναντίον γνωστών Σοβιετικών εβραϊκής καταγωγής, όπως η σύζυγος του Μολότοφ (που έκλαιγε γυρίζοντας από τα γκούλαγκ για το θάνατο του Στάλιν, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία).

1942: Ιδρύεται το Ε.Α.Μ Νέων


Στις 5 Φλεβάρη 1942  ιδρύετε το ΕΑΜ Νέων .

Εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατακτητών είχε η πλατιά συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οι νέοι Έλληνες πατριώτες στάθηκαν σ' όλη τη διάρκεια της σκληρής, ηρωικής και γεμάτης θυσίες πάλης του ελληνικού λαού στις πρώτες γραμμές της.

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

Παραστάσεις διαμαρτυρίας για αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Με σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!», η ΚΝΕ καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες την Τρίτη 5 Φλεβάρη:
  • Στην Αθήνα, στις 19.00 στο Πάρκο Ελευθερίας (Σταθμός Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της ΕΕ.
  • Στην Θεσσαλονίκη, στις 19.00, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο.

Αυτογκόλ

Σύμφωνα με όσα διαβάζω … δεξιά και … αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την υποστήριξή του στον … Γκουαϊδό!!!

Αυτογκόλ ολκής!

Δεν είναι μόνο ότι συντάσσεται με ότι πιο μαύρο κυκλοφορεί σε … πολιτική αυτόν τον καιρό.

Δεν είναι μόνο ότι εμφανίζεται αμερικανικότερος των Αμερικανών!

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
( 3 Απρίλη 1770 – 4 Φλεβάρη 1843 ) 
 
 Μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Εξέχων ηγέτης, συνδύαζε το στρατιωτικό ταλέντο και την προσωπική γενναιότητα με την επαγγελματική πείρα.

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

«Ανθολόγιο» εμβληματικών αντεργατικών παρεμβάσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει την καθοριστική συμβολή του στην άθλια κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ισχυρίζεται ότι η εργασιακή ζούγκλα είναι κάτι που κληρονόμησε από τους προκατόχους του και τις «νεοφιλελεύθερες εμμονές» των δανειστών, το οποίο παλεύει «βήμα βήμα» να ανατρέψει...

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε άθικτο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά πάνω σε αυτό

ΠΑΜΕ "κλείνει τα εργοστάσια"

Αφορμή για την μετά από καιρό επανεμφάνιση η εξαιρετική μπουρδολογία επιπέδου “ο μπάτσος είναι μπουζούκι, το μπουζούκι είναι όργανο άρα ο μπάτσος είναι όργανο” https://meaculpa.gr/apopsis/6769-anoixti-epistoli-ston-k-marantzidi
 
κι όμως…2018 και ακόμα υπάρχει τύπος που χρησιμοποιεί την ατάκα ότι το ΠΑΜΕ έκλεισε την Pirelli… τι κι αν η Pirelli έκλεισε το 1991;

Μηχανές

μια μηχανή
είναι απλώς μια μηχανή
αλλά ο εργάτης που πέφτει
είναι ο ίδιος με τον εργάτη
που την επόμενη μέρα θα αναλάβει το κενό πόστο
τα σημάδια από το αίμα
είναι σημάδια κι απ’ το δικό του αίμα