Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Οι “ευαίσθητοι” μακελάρηδες, η “δημοκρατία” που μένει αλώβητη και οι Ταλιμπάν


 Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου και το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ο Ζ. Μπρεζίνσκι, σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Κάρτερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μετανιώνει για τη στήριξη που είχε δώσει η τότε κυβέρνηση στους Ταλιμπάν δήλωσε: «Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας; Μερικοί υποκινούμενοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»;

Κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς


Τα Συνδικάτα από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Έχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς
.

Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης με συγκέντρωση βοήθειας και άλλες μορφές

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

«Στρατηγεία» για τη στήριξη των πυρόπληκτων και τη διανομή της βοήθειας που καταφτάνει απ' όλη τη χώρα τα Στέκια Αγώνα που λειτουργούν σε κόμβο Στροφυλιάς και Ιστιαία

Με μεγάλη ανταπόκριση συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Μαθήματα ...“δημοκρατίας” και επανάστασης από τον Παπαδημούλη!


Δεν είναι λίγοι αυτοί που με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν επιχειρούν, μην μπορώντας να κρύψουν τον αντικομμουνιστικό τους κατήφορο, να βάλουν στο κάδρο -και στο ζύγι- τη διεθνιστική βοήθεια που προσέφερε η ΕΣΣΔ και άλλες χώρες στο Αφγανιστάν (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80) με την 20ετή ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι κυβερνήσεις να ενημερώσουν πόσα πλήρωσαν για τη συμμετοχή στην επέμβαση στο Αφγανιστάν


Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για το χάος που επικρατεί στην Καμπούλ δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και που εδώ και 20 χρόνια συμμετείχαν ενεργά στην επέμβαση στο Αφγανιστάν, με στρατιωτικά μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος


Tο έργο του Διονυσίου Σολωμού είναι άρρηκτα δεμένο με την επανάσταση του 1821 και δεν νοείται προσέγγιση στην πνευματική δημιουργία στα χρόνια της επανάστασης και μετά, χωρίς μελέτη του έργου του Σολωμού.

Δωσίλογοι που εξοντώθηκαν από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ


Η μελέτη της ιστορίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες δωσίλογοι – γερμανόφιλοι – φιλοναζιστές που τιμωρήθηκαν παραδειγματικά μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι περισσότεροι δωσίλογοι – ρουφιάνοι – συνεργάτες των Γερμανών διέφυγαν στο εξωτερικό (π.χ. Αριστείδης Ανδρόνικος, Ευάγγελος Κυριάκης, Κύρος Γραμματικόπουλος, Γεώργιος Καζάνας κ.α.) ή φυλακίστηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πολυάριθμοι Ταγματασφαλίτες – Γερμανοτσολιάδες όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν εις θάνατον από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά κατέλαβαν κιόλας διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Ιδια «πυξίδα» τότε και τώρα


«Επρεπε ή όχι να φύγουν τώρα οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;», «Τι έφταιξε και απέτυχε η 20ετής επέμβαση;», «Τελικά οι ΗΠΑ "επιστρέφουν" στη διεθνή σκηνή ή απομονώνονται και υποβαθμίζεται η δυτική συμμαχία;»...
Με αυτά και άλλα ερωτήματα και αναλύσεις, αστικά επιτελεία επιχειρούν να κάνουν «καημό» του λαού την «επιτυχία» των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών και τη «συνοχή» των λυκοσυμμαχιών τους.

Εκτίναξη της φοροληστείας στον λαό για να στηριχτούν τα σχέδια του κεφαλαίου


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
 
Σε διαδικασία κατάρτισης βρίσκεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη, με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση συνθηκών δημοσιονομικής σταθεροποίησης και βέβαια την επάνοδο των πλεονασμάτων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, μαζί με τη νέα κληρονομιά από το κρατικό χρέος που αφήνει η καπιταλιστική κρίση.

Όχι στην εμπορευματοποίηση των βουνών και την προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο


Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση των βουνών και την προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία προτίθεται να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται την ώρα που έχουν γίνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ώρα που ακόμα τα πύρινα μέτωπα σκορπίζουν την καταστροφή σε όλη τη χώρα.

Αφγανιστάν: Είναι ο ιμπεριαλισμός, ηλίθιε!


Στο Αφγανιστάν, την δεκαετία του ’80, συγκρούστηκε ο σοσιαλισμός με τον καπιταλισμό. Ο δεύτερος νίκησε. Το τι σημαινε εκείνη η νίκη του καπιταλισμού, το βλέπουμε σήμερα. Το ποιά ήταν η κατάληξη αυτής της νίκης το βλέπουμε – ολοκάθαρα – σήμερα.  Και στο Αφγανιστάν και παντού. 

Οι μετακινήσεις γιατρών δημιουργούν επικίνδυνα κενά


Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εκ περιτροπής μετακίνηση γιατρών της ΜΕΘ «Παίδων Πεντέλης», για να αναλάβουν καθήκοντα συντονισμού στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του ΓΝ Παίδων «Αγία Σοφία» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


18/08/1750

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

18/08/1917

Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το Σάββατο στις 17:00 η ώρα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης.

Η πυρκαγιά του 1917 στην Θεσσαλονίκης