Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Τζένη Καρέζη



Η Τζένη Καρέζη (Ευγενία Καρπούζη), του Κωνσταντίνου, υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1932.

Έζησε τα παιδικά της χρόνια σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τις μεταθέσεις των γονιών της που ήταν εκπαιδευτικοί.

Μαθαίνοντας από τον Στάλιν


Μαθαίνοντας από τον Στάλιν:

"Ορισμένοι σύντροφοι πιστεύουν ότι μόλις υπάρξει μια επαναστατική κατάσταση, η αστική τάξη αναπόφευκτα θα βρεθεί σε μια απελπιστική θέση, ότι το τέλος της είναι, ως εκ τούτου, ήδη προκαθορισμένο, ότι η νίκη της επανάστασης έχει ήδη εξασφαλιστεί και ότι έχουν μόνο να περιμένουν την πτώση της αστικής τάξης και να γράψουν νικηφόρα διακήρυξη.

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου ΚΚΕ

1) Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην προετοιμασία και διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος μέσα στο 2021. Με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Το προηγούμενο 20ό Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί από τις 30 Μάρτη έως τις 2 Απρίλη 2017.

Εύλογη ανησυχία από την επανέναρξη, καθώς πραγματοποιείται με την παρέμβαση δυνάμεων που έχουν στηρίξει την τουρκική επιθετικότητα


Η ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας δημιουργεί εύλογη ανησυχία, καθώς πραγματοποιείται με την άμεση παρέμβαση δυνάμεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), που έχουν συστηματικά ανεχθεί ή και στηρίξει την επιθετικότητα της τούρκικης άρχουσας τάξης και τα σχέδιά της για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

«Μη επιλέξιμη» από την ΕΕ η αποζημίωση των πληγέντων στη Σάμο και η καθολική αντισεισμική θωράκιση


«Μη επιλέξιμες» προς αποζημίωση χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία ακόμη φορά οι καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι της Σάμου από το σεισμό του Οκτωβρίου. Σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά των πληγέντων, η αρμόδια Επίτροπος E. Ferreira απαντά ότι το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) «δεν περιλαμβάνει τις ιδιωτικές ζημιές».

Η Μαρίτσα πανώρια κόρη μου


 Η μελλοθάνατη, πανώρια κόρη μου

Τέλη του 1947, στο Κιλκίς. Η Μαρίτσα, 19 χρονών, σύνδεσμος και αρραβωνιασμένη με αντάρτη, καταδικάζεται «πεντάκις»

σε θάνατο με τουφεκισμό.

Είχαν προηγηθεί φρικτά βασανιστήρια.

12/1/1921: Εγγραφήτε συνδρομηταί εις την «Κομμουνιστικήν Επιθεώρησιν»


ΕΓΓΡΑΦΗΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΝ»

(Μηνιαίον θεωρητικόν όργανον του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (Κομμουνιστικού).

Εκδίδεται εις καλλιτεχνικόν τεύχος την πρώτην εκάστου μηνός.

Συνδρομαί: Εσωτερικού ετήσια δρ. 12

»» εξαμην. δρ. 6

Εξωτερικού ετήσια δρ. 15

»» εξαμην. δρ. 9

Απευθύνεσθε προς τον σ. Σ. Κομιώτην, Ευριπίδου 14, Αθήνας.

Το εμπόδιο

 


Το «καλύτερο» σενάριο για τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση, μεταθέτει την κάλυψη ενός ικανοποιητικού ποσοστού του πληθυσμού προς το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ακόμα όμως κι αυτό το «αισιόδοξο» σενάριο έχει ως προϋπόθεση τον απρόσκοπτο εφοδιασμό με τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων, κάτι που φαίνεται σχετικά απίθανο, στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ κρατών, αλλά και φαρμακευτικών κολοσσών.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...»


Τάξεις χωρίς παράθυρα, απολύσεις καθαριστριών και αίθουσες των 25 μαθητών

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...» είναι η φράση που καταγράφει την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να λάβει υπόψη τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Πιθανό το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ παραμένει αθωράκιστο το σύστημα Υγείας και οι εμβολιασμοί αργούν


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΔΥ

«Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας σήμερα στον «ΣΚΑΪ» και προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για τη μακρόχρονη διαδικασία της αντιμετώπισης της πανδημίας με τη λογική της «ατομικής ευθύνης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Το πάρτι της Χρυσής Αυγής «Είναι απίστευτο»: Γιατί οι δύο καταδικασμένοι Έλληνες νεοναζί παραμένουν ελεύθεροι;


Την ανικανότητα των αστυνομικών αρχών και της ηγεσίας τους υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη», εδώ και σχεδόν 3 μήνες να συλλάβουν τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, μαζί με την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την ασυλία του ναζιστή Γιάννη Λαγού, έγιναν αναλυτικό ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Λαϊκή περιουσία ή προίκα για τους επιχειρηματικούς ομίλους;


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
 
Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Πολιτισμού για την αναδιοργάνωση και μετονομασία του ΤΑΠΑ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και η επερχόμενη μετατροπή των μεγάλων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη πρόσδεση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η ανυπομονησία της κυβέρνησης να προωθήσει το ταχύτερο τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι άσχετη με την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη νέα καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/01/1628

Γεννιέται ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως Η Σταχτοπούτα, Η ωραία κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης, κ.α.

12/01/1848

Η αστικοδημοκρατική εξέγερση που ξεσπά στο Παλέρμο της Σικελίας αποτελεί προοίμιο του γενικότερου επαναστατικού κύματος που με επίκεντρο την Γαλλία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.