Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Το μπλόκο του Δουργουτιού (Νέος Κόσμος)


Στις 9 Αύγουστου 1944 οι κάτοικοι των συνοικισμών Δουργούτι, Κατσιπόδι και Φάρος βρίσκονται κυκλωμένοι πριν το ξημέρωμα, από φάλαγγες Γερμανών και των Ταγματασφαλιτών. Έντρομοι οι κάτοικοι ξυπνούν από τα ουρλιαχτά τους και τα χωνιά. Οι κατακτητές καλούσαν τούς άρρενες από 16 χρονών μέχρι 60 να παρουσιαστούν σε τρία σημεία: έξω από το εργοστάσιο Καίσαρη, έξω από την αρμενική εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου, στην πλατεία Φάρος.

"Το τάγμα των ζητιάνων και το "ξεβράκωμα του τσολιά"


 "Το τάγμα των ζητιάνων και το "ξεβράκωμα του τσολιά" (ιστορίες απο την κατοχή και την αντίσταση):

Ταινίες για το καλοκαίρι


Τίποτα δε θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι από την πρώτη ταινία σε ένα θερινό σινεμά… Γι’ αυτό, μιας και οι διακοπές μετατρέπονται σε «είδος προς εξαφάνιση», δίνουμε διέξοδο, με κινηματογραφικές προτάσεις, που μπορούν να «γεμίσουν» δημιουργικά τον ελεύθερό μας χρόνο, αλλά και την καλοκαιρινή μας δραστηριότητα, διοργανώνοντας θερινά σινεμά, προβολές ταινιών, ακόμη και την ατομική ενασχόληση καθενός και καθεμιάς, που ψάχνει να δει «κάτι διαφορετικό»...

Ημιαγωγοί και εμπόριο στο επίκεντρο του ανταγωνισμού


 Η Ταϊβάν έχει μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική βαρύτητα στην ανερχόμενη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπου συγκεντρώνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, και είναι μεγάλης σημασίας στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Η Ρωσία επιδιώκει «ειρήνη» με «τους δικούς της όρους»


 Ανακοινώθηκε δημοψήφισμα στη Ζαπορίζια, ενώ παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

 Με την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια να παραμένει έκρυθμη, καθώς το μέτωπο του πολέμου μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τα νότια, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, μέρος της συνολικής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Ξανά στο προσκήνιο η «γύμνια» της αντιπυρικής προστασίας Από την πυρκαγιά στη Λευκίμμη Κέρκυρας

 
Αλλος ένας Αύγουστος με πολλές πυρκαγιές είναι και ο φετινός, με χιλιάδες στρέμματα να παραδίδονται στις φλόγες, ενώ συνεχίζεται η πολιτική όπου η πρόληψη θεωρείται, για τη σημερινή κυβέρνηση όπως και τις προηγούμενες, κόστος και ο λαός πληρώνει διαρκώς με νέες καταστροφές στο βιος του και το φυσικό περιβάλλον.

Η ΕΣΣΔ, πιστή στο συμμαχικό της καθήκον, κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία

 
 

Η ΕΣΣΔ, 09/08/1945, πιστή στο συμμαχικό της καθήκον, κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, με την εισβολή στο Μαντσούκουο, ένα κράτος μαριονέτα της Ιαπωνίας.

Στις 8 Αυγούστου 1945, στις 17:00 ώρα Μόσχας, ο Λαϊκός Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Βιάτσεσλαβ Μόλοτοφ δέχθηκε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στην ΕΣΣΔ, Σάτο Ναοτάκε.

Η μάχη στην σήραγγα Τοπολίων


Η επίθεση στο Τοπολιανό Φαράγγι, στα δυτικά του νομού Χανίων, η περίφημη επίθεση ντόπιων ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον γερμανικής αμαξοστοιχίας.

Σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο πίσω από τις παρακολουθήσεις

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Πολλά και σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επιβεβαίωση ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, παρακολουθούνταν επί μήνες από την ΕΥΠ.

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα


Στο 11,6% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, παραμένοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας επιδρούν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του πληθωρισμού Ιουλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2021 προέκυψε αύξηση 11,6% έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Αλλη μια «απώλεια»


 Πριν μερικούς μήνες ο Ζελένσκι «απέλυσε» την επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας, με την (επίσημη) αιτιολογία ότι «το παραξήλωσε» στο στήσιμο πλαστών «ειδήσεων» σχετικά με τις «αγριότητες» και τα «εγκλήματα» των Ρώσων στρατιωτών, με αποτέλεσμα να παράγονται στην κοινή γνώμη αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός. Η ίδια είχε τότε υπερασπιστεί το ...σκηνοθετικό της ταλέντο, λέγοντας ότι η διασπορά των fake news είχε «πατριωτικές» προθέσεις. 

Οι γυναίκες να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα για την ανατροπή των σχέσεων κάθε μορφής εκμετάλλευσης και βίας

 


Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών. Να δυναμώσουν την παρουσία τους παντού και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν γυναίκες και ιδιαίτερα νέες. Να εντάξουν στις διεκδικήσεις τους, στις ΣΣΕ τα ιδιαίτερα αιτήματα τους. Να μαζικοποιήσουν τα σωματεία με την ένταξη σε αυτά περισσότερων γυναικών.

Το «status quo» και η πολιτική της «μίας Κίνας»


Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Ν. Πελόζι ισοδυναμεί με περαιτέρω σκόπιμη διάβρωση του δόγματος της «μίας Κίνας», που τυπικά ακολουθεί η Ουάσιγκτον. Πριν από έναν χρόνο οι «New York Times» εκτιμούσαν ότι «η πολιτική του Μπάιντεν για την Ταϊβάν είναι, πραγματικά, βαθιά απερίσκεπτη».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 09/08/1776

Γεννιέται ο Ιταλός φυσικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

09/08/1823

Πεθαίνει μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο ο οπλαρχηγός και στρατηγός της επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης. 

Οι ένοπλοι (αρματολοί και κλέφτες)...