Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Το φάντασμα του αστυνομικού

Ανάμεσα στα πολλά ιδεολογικά φαντάσματα που ενοικούν και κυκλοφορούν στο κόσμο του Δικαίου της αστικής τάξης, όπως αυτά της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, και που δεν έχουν καμιά σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα, είναι κι αυτό του αστυνομικού και του ρόλου του. Ο «αστυνομικός», όπως οι αστοί πολιτικοί και νομοθέτες τον περιγράφουν στους διάφορους νόμους τους, είναι απλώς ένα fictio iuris («πλάσμα δικαίου» το λένε οι νομικοί)· κάτι σαν νομικό φάντασμα, δηλαδή, που ενδημεί και χρησιμοποιείται στις διάφορες νομοθετικές διατάξεις,

Οχι στο ψευτοδίλημμα «συμβιβασμός, συνεκμετάλλευση ή πόλεμος» με την Τουρκία


Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται με ταχύτητα, ιμπεριαλιστικές συνεργασίες και ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς.

Στην περιοχή διασταυρώνονται ισχυρά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, σε ένα ευρύ γεωγραφικό τόξο, που περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, τον

Ένας αλλιώτικος Άη – Βασίλης στη Χιλή



Διαδηλωτής με χριστουγεννιάτικη στολή 
και βγαλμένο μάτι

Μπορεί τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, οι διαδηλωτές στη Χιλή ωστόσο δε δείχνουν να κάμπτονται, συνεχίζοντας να κατεβαίνουν στους δρόμους, παρά τις προσπάθειες της ακροδεξιάς κυβέρνησης Πινιέρα να οξύνει και νομοθετικά την καταστολή, αλλά και να κατευνάσει τη λαϊκή οργή με σχέδια για αντικατάσταση του συντάγματος Πινοτσέτ μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαδοχικά δημοψηφίσματα.

Αξέχαστη η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Αξέχαστη θα μείνει στους μικρούς φίλους και η φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Τα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια μπήκαν στο χώρο διερευνητικά, περιηγήθηκαν στις δημιουργικές γωνιές, απόλαυσαν κάθε στιγμή της γιορτής και έφυγαν αποκαμωμένα αλλά χαμογελαστά, παίρνοντας μαζί τους το δώρο που τους έδωσε ο Άι Βασίλης.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική που πάει χέρι-χέρι με την κρατική καταστολή

«Υπάρχει κλιμάκωση της καταστολής, γιατί υπάρχει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής που έχει ανάγκη την καταστολή και το δόγμα "νόμος και τάξη", της πολιτικής του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων» τόνισε ο Νίκος Ρεμπάπης, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής 22 Δεκέμβρη στην ΕΡΤ 1.

Επεσήμανε ότι «το εργατικό λαϊκό κίνημα και η νεολαία πρέπει να καταδικάσουν την κρατική καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική που πάνε χέρι-χέρι».

Εντονη στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα

       ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η επιθετικότητα και τα παζάρια της Τουρκίας
δυναμώνουν σε ένα πλαίσιο βαθιών ανταγωνισμών


Το νομοσχέδιο «East Med Act», που ενέκρινε την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ, ήρθε να επιβεβαιώσει ξανά την σημασία που έχει η γειτονιά μας για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στην αντιπαράθεσή του με Ρωσία - Κίνα, αλλά και στη «διαπραγμάτευσή» του με «εταίρους» όπως η ΕΕ.

Την επίθεση στον σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ καταγγέλλουν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών

Την επίθεση των ΜΑΤ στον σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ και στη οικογένεια του στο Κουκάκι καταγγέλλουν δεκάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η επίθεση έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς απαράδεκτων κρουσμάτων καταστολής, αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας όλο το προηγούμενο διάστημα, καταγγέλλει η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών.

Νίκος Μπελογιάννης: «Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Με την καρδιά μας και με το αίμα μας»


Γεννήθηκε, στις 22/12/1915, o ηγέτης της αντίστασης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Γι' αυτό το σκοπό αν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οι μάγοι του χθες ήρθαν και εφέτος!

Καθημερνό δελτίο αστυνομικής βίας και καταστολής είναι η εικόνα της κυβερνητικής πρακτικής που ασκείται πολύμορφα και απροκάλυπτα αυτές τις ημέρες.

Επιδεικτικά κρανοφόροι των ΜΑΤ, τη μια κάνουν ασκήσεις εκκαθάρισης στα Εξάρχεια, την άλλη σέρνουν πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους, άλλοτε μπουκάρουν στα σπίτια καταπατώντας κάθε έννοιά ελευθερίας, ξεγυμνώνουν καταμεσής στην Πατησίων όποιον θεωρούν ύποπτο, παραβιάζουν ακόμα και αυτούς τους αστικούς νόμους.

Εικόνες φρίκης στη Χιλή: Τεθωρακισμένα συνθλίβουν διαδηλωτή

Καθώς μαίνεται το όργιο κρατικής καταστολής στη Χιλή, μια ακόμα εικόνα φρίκης έρχεται να προστεθεί στις πολλές που έχει καταγράψει ο φακός.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η κάμερα κατέγραψε διαδηλωτή να συνθλίβεται ανάμεσα σε δυο τεθωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων καταστολής. Το τραγικό αυτό περιστατικό, ενδεικτικό της δολοφονικής αγριότητας με την οποία η αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρο χτυπά τους χιλιάδες διαδηλωτές που διεκδικούν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, έλαβε χώρα σε διαδήλωση στην Πλατεία Αξιοπρέπειας, στο Σαντιάγκο πρωτεύουσα της Χιλής.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπό ιμπεριαλιστική ομπρέλα


Αυτές τις μέρες επανήλθαν στην επικαιρότητα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Γι' αυτό φρόντισε ακόμα και ο Σημίτης, ως συνήθως. Νομίζουμε ότι είναι πολύ χρήσιμο οι αξιωματικοί να γνωρίζουν το ιστορικό τους για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ανεξαρτήτως της συγκυρίας των ημερών η σχετική πείρα από τη διαδικασία αυτή είναι αρνητική, παρότι ορισμένοι συνεχίζουν να την προτείνουν ως πανάκεια σερβίροντας στο λαό ξαναζεσταμένη σούπα.

Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Οστρόφσκι


  «Ο Κομμουνισμός είναι η αναγέννηση του κόσμου... »

Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Οστρόφσκι, γεννήθηκε στις 16/9/1904 και έφυγε από την ζωή στις  22/12/1936.

Ο Νικολάϊ Οστρόφσκι γεννήθηκε, στο χωριό Βίλια, εργατικής επαρχίας της Ρωσίας. Φτωχή, πολύ φτωχή η οικογένειά του, έτσι ο μικρός Νικολάϊ σε ηλικία μόλις 11 ετών σταματά την βασική του εκπαίδευση στο ιερατικό σχολείο του χωριού του και αρχίζει να εργάζεται.

H επιχείρηση των υπονόμων

22 Δεκέμβρη: Αρχίζει η επιχείρηση για την ανατίναξη της «Μεγάλης Βρετανίας»

Μια προσωπική μαρτυρία για τον αφάνταστο ηρωισμό των μαχητών του ΕΛΑΣ Αθήνας. στις επιχειρήσεις ενάντια στους Αγγλους κατακτητές, το Δεκέμβρη του '44
ο Δεκέμβρη του 1944 οι μάχες του ΕΛΑΣ Αθήνας ενάντια στους Αγγλους καταχτητές συνεχίζονται.