Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Η δολοφονία του κομμουνιστή δάσκαλου Παύλου Σταυρίδη στην Ακροναυπλία και ο πραγματικός στόχος

Ένα από τα πρώτα «επιτεύγματα» της δικτατορίας του Μεταξά, έξι μόλις μήνες μετά από την επιβολή της στις 4 του Αυγούστου 1936, ήταν η μετατροπή του ενετικού φρούριου της Ακροναυπλίας σε φυλακή, για να «φιλοξενήσει» στελέχη του ΚΚΕ.  Η Ακροναυπλία ήταν «ένα παλιό ενετικό φρούριο (Ιτς Καλέ) στο άκρο του Ναυπλίου – εξ ου και το όνομα Ακροναυπλία – χτισμένο σε απότομο βράχο, που, για να το προσεγγίσεις, έπρεπε να ανέβεις τριακόσια περίπου σκαλιά. 

Αλλοίωση του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας από τη δημοτική αρχή

Την προσβολή και αλλοίωση του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας από τη δημοτική αρχή, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με εντολή της δημοτικής αρχής, ξεριζώθηκαν κάποια από τα 22 κυπαρίσσια που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο, για να συμβολίζουν τα 22 παλικάρια του μπλόκου, που εκτελέστηκαν το Μάρτη του '44 από τους χιτλερικούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Θετικός στον covid-19 ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας ο οποίος δήλωνε ότι «στην εκκλησία δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».

Θετικός στον covid-19 διαγνώστηκε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας. 

Ο πρωτοσύγκελος που υπεβλήθη σε τεστ μαζί με τον μητροπολίτη Τρίκκης Χρυσόστομο, μετά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα που υπήρξε σε κληρικό της μητρόπολης, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ ο μητροπολίτης Τρίκκης αρνητικός.

Αυτοδιαψευδόμενοι...

Μετά το πιο σύντομο ανέκδοτο της περασμένης εβδομάδας (δια στόματος υπουργού Παιδείας), ότι τάχα ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι 17 παιδιά (ή 20 εκ των υστέρων στα αστικά κέντρα) ήρθαν και τα ...διαγράμματα να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και να «τεκμηριώσουν» (!!) ότι δεν ωφελούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές στην τάξη!

StartUp Πατριωτισμός!

Λένε πως από την άνοια ή και το αλτσχάιμερ, αρρώστιες τυραννικές για τους ανθρώπους γύρω από τους πάσχοντες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τους αγαπημένους τους, και τους κηδεύουν σχεδόν καθημερινά ολοζώντανους αλλά απόντες, η επιστήμη κάνει ό,τι μπορεί, αλλά μέχρι στιγμής πέρα από κάτι επιβραδύνσεις δεν έχει καταφέρει και πολλά πράγματα.

Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό

Νέα αντιλαϊκά μέτρα με στόχο να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, και αναδιαρθρώσεις που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, περιλαμβάνει το κυβερνητικό «καλάθι», μέρος του οποίου θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών επιτελείων να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

«Περιπλανώμενο» και υποστελεχωμένο, με πρωτόκολλα - λάστιχο μακριά από τις ανάγκες του λαού

Την ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα αναμασά ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι έτοιμο και ενισχυμένο», οι υγειονομικοί και οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις και τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης. Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για την κατάσταση που επικρατεί, τις επιπτώσεις στους υγειονομικούς και το λαό, αλλά και τη διέξοδο.

***

«Τρέχουν» οδυνηροί συμβιβασμοί

Με ανεξίτηλη τη σφραγίδα των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών «τρέχουν» οι οδυνηροί συμβιβασμοί στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, όπως επιβεβαίωσαν ξανά οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε.

Επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι

Μετά την κατάληψη του Γράμμου ο κυβερνητικός στρατός (δύναμη 25.000, υποστηριζόμενη από αεροπορία και άρματα μάχης) εξαπολύει, 30/8/1948, συνδυασμένη επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι (δύναμη 9.000).

Στις 9 - 10 Σεπτέμβρη ο ΔΣΕ περνά ορμητικά στην αντεπίθεση και στις σφραγίζει τη νίκη του, κατατροπώνοντας τον κυβερνητικό στρατό και απωθώντας τον απ’ το Μάλι Μάδι.

Κύμα μαζικών συλλήψεων

Αρχίζει, 30/8/1936, κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Ως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης

Δολοφονείται,30/8/1937, στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης.

Ο Παύλος Σταυρίδης γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Τριανταφυλλιά (Λαγένη) Φλώρινας.

Από μαθητής ακόμα εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν


Στις 30 Αυγούστου του 1918 ο Λένιν ολοκλήρωσε μια ομιλία του σε εργοστάσιο της σοβιετικής πρωτεύουσας. 

Τη στιγμή που ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε πίσω στο Κρεμλίνο, μια μικροκαμωμένη γυναίκα, η Φάνια Κάπλαν, τον πλησίασε και του ζήτησε το λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Προτού ο Λένιν της απαντήσει, αυτή τον πυροβόλησε τρεις φορές.