Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Μπροστά στα μάτια μας

 

 
 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

Τι να κάνουμε


Κάθε μέρα, διαβάζουμε, Ριζοσπάστη

H οργή να γίνει εκατοντάδες χιλιάδες νεανικές αντισυστημικές ψήφοι στο ΚΚΕ

 Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και από αυτόν εδώ τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, διαχρονικό σύμβολο του αγώνα της νέας γενιάς για την κατάκτηση της γνώσης, της ελευθερίας, του αγώνα για μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις επιθυμίες της, απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, σε κάθε νέο και νέα:

«Αυτοί είμαστε!»


«Η μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό και τη νέα γενιά είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που εκφράζει τη συνέπεια λόγων-έργων, που δε θα οδηγήσει στην απογοήτευση, που ο λαός και η νεολαία θα τη βρουν δίπλα τους σε κάθε αγώνα, που ασκεί πίεση για "ανάσες" ανακούφισης, που φωτίζει και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική διέξοδο», τονίζει η ΚΝΕ, παρουσιάζοντας το πρώτο προεκλογικό της σποτ, μπροστά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Υπόσχεται ξανά προστασία της λαϊκής κατοικίας ενώ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!


Μάλλον σε λωτοφάγους απευθύνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ...προστασία της λαϊκής κατοικίας όταν επί ημερών της διακυβέρνησης του νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds και ποινικοποίησε, με ιδιώνυμο αδίκημα, τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών!

Οι πρώτες κρεμάλες στην Αθήνα - Η μάχη για τους πέντε κρεμασμένους στα Ιλίσια


Α
πό τους πρώτους μήνες του 1944 οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει ήδη να ισχυροποιεί την Αντίστασή του. Στην Αθήνα από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου το ΕΑΜ οργανώνει τις πρώτες αξιόλογες ένοπλες ομάδες του ΕΛΑΣ.

Η σφαγή των κατοίκων της Κλεισούρας από τους Ναζί


Μία από τις πιό φοβερές αιματοχυσίες που προκάλεσαν οι Ναζί εγκληματίες στη χώρα μας, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944, ήταν η σφαγή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, σχεδόν όλων των γυναικόπαιδων και των γερόντων, μαζί και του παπά και της παπαδιάς του χωριού, συνολικά 280 ατόμων, στην Κλεισούρα της Καστοριάς, στις 5 Απριλίου 1944.

Καμιά «προοπτική» για τον λαό από το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική φιέστα για τα «έργα και τις ημέρες» της στην οικονομία έστησε χτες η κυβέρνηση, με τίτλο «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική», με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου του Γιούρογκρουπ, με τον οποίο προηγουμένως είχαν συνάντηση, και κυβερνητικών στελεχών.

Στον τάκο!


Η Φινλανδία έγινε η 31η χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Η 30ή ήταν η Β. Μακεδονία, αμέσως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι έλεγαν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ ως αντιπολίτευση, που αν και επέκρινε τη Συμφωνία, στήριζε την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, την ένταξη δηλαδή και της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ; Οτι τα Βαλκάνια και η Ευρώπη θα γίνουν «πιο ασφαλή». Και ότι ο περιορισμός της ρωσικής και κινεζικής επιρροής θα ενισχύσει τη «σταθερότητα».

Στο κέντρο της Μπαχμούτ έχουν φτάσει οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους φιλορώσους


Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της Μπαχμούτ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρούν στο δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής ηγέτης του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.

Ασπιλα και αμόλυντα...

Ούτε να περνάνε την πύλη δεν επιτρέπει σε εκατοντάδες εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο νέος ιδιοκτήτης τους τις τελευταίες μέρες, σε μια κίνηση που το προσωπικό ήδη εκλαμβάνει ως τα ...προεόρτια κύματος απολύσεων το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι τα Ναυπηγεία «εκκαθαρίστηκαν», «εξυγιάνθηκαν» και παραδόθηκαν ...άσπιλα και αμόλυντα στον όμιλο Προκοπίου, «αστραφτερά» δηλαδή από δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

«Θετικό κλίμα» για «επίλυση προβλημάτων», σε ΝΑΤΟικό υπόβαθρο


Στην Τουρκία μεταβαίνουν σήμερα οι υπουργοί Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης, για συναντήσεις με τους ομολόγους τους, Χ. Ακάρ και Σ. Σοϊλού, αντίστοιχα, καθώς επιταχύνονται διευθετήσεις για την προώθηση μπίζνες του κεφαλαίου και τη διασφάλιση της «συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/04/1822

Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

05/04/1900

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ο Άρθουρ Έβανς και η αρχαιολογική του ομάδα, ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β'.