Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Καινούργιο τραγούδι αγάπης στο Στάλινγκραντ


 Εγώ έγραψα για το νερό και για το χρόνο

περίγραψα το πένθος και το μαύρο μέταλλό του,

έγραψα για τον ουρανό και για τα μήλα,

              και τώρα γράφω για το Στάλινγκραδ.

Ενα ακόμα εργαλείο στήριξης των ομίλων, με τον λαό να πληρώνει τη «νύφη»


Για δεύτερη μέρα χτες συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Bουλής η συζήτηση για τον «αναπτυξιακό» νόμο, που έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από το διαρκές στράγγισμα του λαού ετοιμάζει ένα ακόμα πλουσιοπάροχο τραπέζι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσφέροντάς τους χρήμα με τη σέσουλα, σωρό από φοροαπαλλαγές και ακόμα περισσότερες fast track διαδικασίες για τους επενδυτές.

Η πανδημία το «φωνάζει»...


Ε
να χρόνο τώρα, η πανδημία γίνεται το γκάζι για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ενα χρόνο τώρα, η διαχείρισή της από την κυβέρνηση γίνεται με στόχο μόνο τη σταθερότητα του συστήματος και τη στήριξη του κεφαλαίου. Ενα χρόνο τώρα, την χρησιμοποιεί για τον περιορισμό της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας, την εκμεταλλεύεται για να περάσει αντεργατικά μέτρα και μέτρα περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.

Το ΠΑΜΕ για το μητρώο-φακέλωμα


Σε μία περίοδο που καθημερινά μετράμε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, που ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται εκτεθειμένος σε καιρικά φαινόμενα, σε συνθήκες όπου οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι παγωμένες για πάνω από μια δεκαετία, ο ονομαστικός κατώτερος μισθός είναι καθηλωμένος στα επίπεδα του 2007 και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη με την ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της με τη λειτουργία κρατικού μητρώου-φακελώματος των Συνδικάτων, με στόχο να βάλει τη δράση των Συνδικάτων στον γύψο, να μην αντιδρά κανείς στην αντιλαϊκή της πολιτική και στην επίθεση της εργοδοσίας.

Η εργοδοσία να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους στο «Μάρκετ Ιν»



Ερώτηση

προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την επιχείρηση “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ” και εξασφάλιση της απασχόλησης των 11 εργαζομένων.

11 εργαζόμενοι των Ιωαννίνων αγωνίζονται από το 2015 και έχουν προσφύγει επανειλημμένως τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας όσο και στα δικαστήρια, προκειμένου να αναγνωριστεί ότι το σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στα Ιωάννινα είναι διάδοχος του σούπερ Μάρκετ «ΑΦΟΙ Καρυπίδης ΑΒΕΕ» έναντι των εργαζομένων σύμφωνα με το πδ. 178/2002.

2/2/1975 - Πώς άκουσαν οι Ελληνες τη νίκη του Στάλινγκραντ

 


Γενάρης 1943. Η Ευρώπη ολόκληρη και μαζί μ' αυτή και η Ελλάδα στενάζει κάτω από τη χιτλεροφασιστική σκλαβιά.

Στα βουνά βέβαια, το αντάρτικο έχει αρχίσει να φουντώνει και ο θρυλικός ΕΛΑΣ διαμορφώνει σιγά - σιγά τη Λεύτερη Ελλάδα. Στις πόλεις όμως βαριά αντηχεί ακόμα η γερμανική μπότα.

Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ


 2 Φεβρουαρίου 1907 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ.

Μεγάλος Ρώσος χημικός που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων, πολύπλευρος επιστήμονας, παιδαγωγός και κοινωνικός παράγοντας.

Πίσω από τους ... σκυλοκαβγάδες

 


Ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος της ΝΔ, που συζητείται στη Βουλή, «στρώνει τραπέζι» στους επιχειρηματικούς ομίλους για ένα ακόμα τρελό «φαγοπότι» εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδοτήσεις, προνόμια, φοροαπαλλαγές και κίνητρα, την ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες χτυπιούνται αλύπητα από την ακρίβεια και τη φοροαφαίμαξη.

Ενας χρόνος πανδημία, γκουρμεδιά στην εξουσία...

 
Δεν έπεσε σα βόμβα. Ούτε σαν κατάρα. Δεν ήρθε από άλλο πλανήτη. Ενέσκηψε εντελώς φυσικά ο κορονοϊός, σ' αυτόν εδώ το δικό μας πλανήτη, όπως κι άλλες προηγούμενες πανδημίες, με περισσότερα ή λιγότερα θύματα και καμπύλη μεταδοτικότητας ανάλογα με την εποχή και την περιοχή. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, η φρικωδία του απολογισμού παραμένει αδιανόητη!

Ευχαριστούν τις ελληνικές κυβερνήσεις για την εμπλοκή στο Αφγανιστάν


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

 «Πολύτιμη συμβολή» στην επέμβαση στο Αφγανιστάν αναγνωρίζουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ που θεωρούν ότι «η ζωτικής σημασίας συνεργασία που θα συνεχισθεί και στο μέλλον» με βάση την στρατηγική εμπλοκής στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ακολούθησαν και ακολουθούν στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Συγκέντρωση για τις εργολαβικές καθαρίστριες


Θέμα  Εργολαβικές καθαρίστριες του ΟΑΣΘ

Με ευθύνη των υπεργολάβων και εργολάβων στην καθαριότητα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, της διοίκησης του οργανισμού και της κυβέρνησης συντελείται αυτές τις μέρες ένα έγκλημα σε βάρος των συναδελφισσών που εργάζονται στην καθαριότητα τόσο στους τερματικούς σταθμούς των λεωφορείων όσο και στα αμαξοστάσια.

Τρικυμία στο φλιτζάνι


Εικοσάλεπτες «φουρθιωτιάδες», SMS και λασπομαχίες, «βαριές κουβέντες» και «τσίγκινα σώβρακα», αστειότητες για το «ύφος και το ήθος» της βάρβαρης πολιτικής. «Τρικυμία στο φλιτζάνι» η τάχα «μάχη των μαχών» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ρίχνει τον λαό στο στόμα του λύκου


«Οι ανησυχίες του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και για τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώθηκαν»,
δήλωσε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/02/1853

Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής. 

Γεώργιος Σουρής

02/02/1907

Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.