Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Συνομιλίες με τον Λένιν για το «γυναικείο ζήτημα»


ΚΛΑΡΑ ΤΣΕΤΚΙΝ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ

Το ζήτημα της αναγκαιότητας της ανάπτυξης μαζικού γυναικείου κινήματος για το τράβηγμα στην πάλη των εργαζομένων γυναικών, καθώς και η δράση των κομμουνιστριών για την ανάπτυξή του συζητήθηκε αναλυτικά ανάμεσα στον Β. Ι. Λένιν και την Κλάρα Τσέτκιν. Αποσπάσματα αυτών των συζητήσεων, οι οποίες εκδόθηκαν από την Κλάρα Τσέτκιν ένα χρόνο μετά το θάνατο του Λένιν το 1925, δημοσιεύουμε σήμερα. Αναδημοσιεύεται από το βιβλίο «Λένιν αρχηγός, σύντροφος, άνθρωπος» των εκδόσεων «ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ», 1975.

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»


«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»
, είναι το σύνθημα στην εξέδρα της μαζικής συγκέντρωσης που πραγματοποιείται στα Προπύλαια από Ομοσπονδίες, Εργατικά Συνδικάτα, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Κάλεσμα συμμετοχής έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Παραμένουν τα ράντζα στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινών


Για τις δύσκολες συνθήκες που εργάζονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό εν μέσω πανδημίας αλλά και λόγω των διαχρονικών ελλείψεων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, μίλησε ο ειδικευόμενος γιατρός στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, Αιμίλιος Κακλαμάνος, σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90.1».

Να σταματήσει το όργιο της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας


Επίκαιρη Ερώτηση  

 Για την κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης

Οι χθεσινές απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων στη Ν. Σμύρνη, με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς κατοίκων, περαστικών, ακόμη και οικογενειών με μικρά παιδιά, όπως προκύπτει και από τα σχετικά βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελούν έναν νέο σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της κλιμακούμενης κρατικής καταστολής.

Χαιρετίζει την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας


Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία εύχεται σε όλες καλή υγεία, και δύναμη στους αγώνες. Η 8η Μάρτη είναι η μέρα των εργαζόμενων γυναικών, όλων αυτών που δεν ανέχονται την εκμετάλλευση και την κυριαρχία του καπιταλισμού και αντιστέκονται. Αυτή τη μέρα θυμόμαστε τον ηρωικό αγώνα των εργαζόμενων γυναικών για καλύτερη ζωή τους τελευταίους αιώνες.

Ο αγώνας για τη χειραφέτηση των γυναικών στοιχείο της ταξικής πάλης


8η ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Ο αγώνας για τη χειραφέτηση των γυναικών στοιχείο της ταξικής πάλης
Μικρό ιστορικό

Η 8η Μάρτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα, με τους αγώνες των εργατριών και την ιστορία τους. Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργαζόμενες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση. Διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια ακόμα και 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών. Ετσι, στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν η μείωση των ωρών εργασίας στις 10 αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Η απεργία και οι μεγάλες μαχητικές διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν από τους καπιταλιστές και την κυβέρνηση με την αστυνομία και τα όπλα και τελικά βάφτηκαν στο αίμα των εργατριών.

«La terra trema» (Η γη τρέμει)


Ο τίτλος της κινηματογραφικής ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι θα μπορούσε κυριολεκτικά με τρεις λέξεις να περιγράψει αυτό που ζούμε τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι των περιοχών Ελασσόνας-Τυρνάβου που βρίσκονται στο επίκεντρο των δύο μεγάλων σεισμών και των συνεχών μετασεισμών. Το περιεχόμενο της ίδιας ταινίας ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει και τις συνέπειες για τους ανθρώπους του μόχθου, τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν από δω και πέρα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και επαγγελματίες, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή.

Κορυφώνεται η πολύμορφη αγωνιστική δράση

 

8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Επίταξη ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις και ένταση των εμβολιασμών

  

Σε όποιο νοσοκομείο και αν βρεθείς αυτές τις μέρες ακούγεται κραυγή αγωνίας από όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διευθυντές των κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όχι στην αύξηση της θητείας - Τώρα μέτρα στήριξης των στρατιωτών


Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς δικαιολογημένα δημιουργεί αγανάκτηση σε μεγάλη μερίδα των νέων στρατευμένων.

Την ίδια στιγμή που οι στρατευμένοι και οι οικογένειές τους ακούνε για την αύξηση της θητείας, με το επιχείρημα της κυβέρνησης, για την ανάγκη στελέχωσης της παραμεθορίου, βλέπουν δεκάδες αποστολές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να βρίσκονται εκτός συνόρων, χώνοντας με τα μπούνια τον λαό στους ανταγωνισμούς μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων για τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας, των θαλάσσιων δρόμων μεταφοράς και το κυνήγι της πρωτοκαθεδρίας ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ με Κίνα και Ρωσία.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση της Ρόζας Λούξεμπουργκ


Με συγκινητικές εκδηλώσεις σε Βερολίνο, Αμβούργο και Δρέσδη η ΤΕ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ τίμησε στις 6 Μάρτη τα 150 χρόνια από τη γέννηση της επαναστάτριας κομμουνίστριας Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων


Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία. 

Επίθεση αστυνομικών με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς κατοίκων


Απρόκλητη επίθεση με προπηλακισμούς δέχθηκαν από την Αστυνομία κάτοικοι, περαστικοί, ακόμα και οικογένειες με παιδιά σήμερα το απόγευμα στο Άλσος της Ν. Σμύρνης. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/03/1857

Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών. Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.