Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Όταν ο Τρούμαν έβριζε τους Έλληνες και στήριζε τους δωσίλογους


Βαθιά ρατσιστικές θέσεις εναντίον των Ελλήνων εξέφραζε ο πρόεδρος Τρουμαν, όπως προκύπτει από επιστολή του προς τον πρώην υπουργό πολέμου των ΗΠΑ, Harry H. Woodring που παρουσιάζει το ίδρυμα Shapell.

Στην επιστολή (από την οποία προκύπτουν ερωτήματα ακόμη και για την ικανότητα χειρισμού της αγγλικής γλώσσας) ο Τρούμαν χαρακτηρίζει τους Έλληνες της Αμερικής σαν

Στα υψίπεδα της Νιάλας : ένα οδοιπορικό στα Ιμαλάια της Ελλάδας!


Eντυπώσεις, σκέψεις και εικόνες...

*Ανυπότακτα Άγραφα! 

Οι γέροι Αγραφιώτες λένε ότι όταν ο Θεός αποφάσισε να φτιάξει ετούτο τον κόσμο, σίτεψε το χώμα και το αφράτο το δώρισε στους κάμπους. Τις πέτρες που περίσσεψαν από τη σίτα του τις έριξε εδώ στ' Άγραφα κι έτσι γεννήθηκαν αυτά τα τρομαχτικά βουνά!

Βιάζουν την αλήθεια οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την επίσκεψη Πομπέο


Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο στην Αθήνα και την υπογραφή της Ελληνο-Αμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις είναι εκτός πραγματικότητας, βιάζουν την αλήθεια.

Η επικίνδυνη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, η οποία ανανεώθηκε και ενισχύθηκε παρά πέρα, περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας,

Τσώρτσιλ εναντίον Ευρωκοινοβουλίου…


Απαντώντας στο Αντικομουνιστικό ψήφισμα της ΕΕ, με στοιχεία από την… «Καθημερινή»

Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ υπήρξε αρχιτέκτονας της επέμβασης 14 χωρών το 1918 – 22 ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, ενορχηστρωτής κατασκοπευτικής και σαμποταριστικής δράσης σε βάρος της ΣΕ στο μεσοπόλεμο, εφευρέτης της

Φυλακές Βούρλα 1955


Η μεγάλη απόδραση από τα Βούρλα 1955

«Μια έντεχνος, μυθιστορηματική, δραματική, περιπετειώδης, καταπληκτική, ομαδική δραπέτευσις εγκαθείρκτων στελεχών του ΚΚΕ έλαβε χώραν εις τον Πειραιά. Δεν είναι η πρώτη. 

Προηγήθηκαν άλλαι, φυσικά ολιγώτερον μυθιστορηματικαί και με ολιγώτερα πρόσωπα αποδρασάντων (...)

«Η Χοντρούλα» του Μιχαήλ Ρομ


«STUDIO NEW STAR ART CINEMA»

«Η Χοντρούλα» του Μιχαήλ Ρομ


συνοδεία ζωντανής μουσικής την Τρίτη 8 Οκτώβρη

Με το αριστουργηματικό έργο του Μιχαήλ Ρομ «Η χοντρούλα» (1934) ανοίγει στις 8 Οκτώβρη, στις 20.30, ο κύκλος των προβολών ταινιών του βωβού κινηματογράφου, συνοδεία ζωντανής μουσικής, κάθε Τρίτη του Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, στο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής, τηλ 210-8640054 -2108220008.)

Βγήκε λοιπόν σεργιάνι το φιλελέ χαφιεδότσουρμο


Ο δωσίλογος μέσα τους 

 Τα γεγονότα είναι απλά. Το σχέδιο της αστυνομίας ήταν να διαλύσει την πορεία, με την παραμικρή αφορμή, αλλά έμεινε με την όρεξη και πήρε την απάντηση που έπρεπε από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. 

Είδε τους Μπαλούρδους της να γελοιοποιούνται, βρίσκοντας το δάσκαλό τους. 

Συνέντευξη του Κ. Παπαδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ερ.: Το ΚΚΕ κατήγγειλε το κοινό ψήφισμα για την "ευρωπαϊκή μνήμη για το μέλλον της Ευρώπης" στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ποιο είναι το περιεχόμενο κι ο στόχος αυτού του ψηφίσματος και γιατί "διαστρέφει προκλητικά την Ιστορία", όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ; Τι πρακτικές συνέπειες μπορεί να έχει;

Απ.: Πρόκειται για ένα κατάπτυστο ψήφισμα που φέρει την υπογραφή του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών.

Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ)


Τον Οκτώβριο του 1941 ιδρύθηκε  η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ) κάτω από τις υποδείξεις και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Η ΑΣΟ μαζί με τον φιλοεαμικό Εθνικό Απελευθερωτικό Σύνδεσμο (ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1943) δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στους φιλοβασιλικούς αξιωματικούς του στρατεύματος.

Η ίδρυση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας


Στις 7 Οκτώβρη του 1949 στον τομέα του Βερολίνου που έλεγχε η ΕΣΣΔ σύμφωνα με τη Διάσκεψη του Πότσνταμ, συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των οργανώσεων που δρούσαν στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας και ίδρυσαν τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ).
«Ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι της γερμανικής Ιστορίας», ανέφερε ένας δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο την ίδια μέρα, όσον αφορά τη