Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στα Γιάννενα

 Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα Γιάννενα, ανήμερα μιας μεγάλης γιορτής για την πόλη, μέρα που ο λαός των Ιωαννίνων γιορτάζει την απελευθέρωση του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι αλήθεια πως ο λαός μας έχει γράψει ηρωικές σελίδες στην ιστορία του.

22 Φλεβάρη 1943 ξεκινά η απεργία των μαθητών

Σχεδόν από τους πρώτους μήνες της ιταλογερμανικής κατοχής, από το καλοκαίρι του '41, σε χώρους που είχαν να κάνουν με την Εκπαίδευση, δημιουργούνται οι πρώτοι πυρήνες αντίστασης κατά των κατακτητών, στους οποίους πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ).

Το μυστήριο γύρω από το “δράκο του Σεϊχ-Σου”

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης και το μυστήριο γύρω από το “δράκο του Σεϊχ-Σου” 
Στις 22 Φεβρουαρίου 1966 έληξε δίκη Παγκρατίδη

 Σ έστησαν σε μια γωνιά και ήσουνα νέο παλληκάρι / σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήταν τέσσεροι φαντάροι / σ’ έστησαν σε μια γωνιά και σημαδεύαν τη καρδιά σου / σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήταν πρωί και παγωνιά” λένε οι στίχοι

Μήτσος Παπαρήγας

Αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στην υπόθεση της εργατικής τάξης 

Ασύνορη η θλίψη σύντροφε/ του χαμού σου./ Παγκόσμιο το μίσος κι η οργή/ στους φονιάδες... Μα εμείς δεν κλαίμε!/ Κάνουμε τη δύναμη και τα δάκρυά μας/ και τον πόνο μας όρκο!/ Κι ορκιζόμαστε σύντροφε!/ Τη θηλιά που σου πέρασαν/ ν' ανοίξουμε πιότερο μεις/ ως εκεί που φτάνει/ να χωρέσει και να πνίξει/ τους δήμιους που σ' έπνιξαν.

- Τη θέση π' άφησες στο χαράκωμα/ να την πάρουμε μεις/ οι χιλιάδες προλετάριοι της Ελλάδας./ Το θάνατό σου σύντροφε/ να τον κάνουμε φλάμπουρο της Νίκης/ ο θάνατός σου να γίνει σπόρος/ να βλαστήσει μεμιάς/ η Μεραρχία των προλεταρίων!!!
Σ. Μαυρόγιαννος1