Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020

Θέλουμε λιμάνια της Ελλάδας για τη μεταφορά στρατευμάτων προς τη Ρωσία

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Καβάλας θέλουν οι ΗΠΑ, όπως δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στην εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς -ειδικά η Αλεξανδρούπολη- είναι σημαντικός κρίκος για τη μεταφορά αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς τα σύνορα της Ρωσίας.

Δηλώνει πως «υπάρχει σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

«Φεμινιστική απεργία»


Με ατζέντα κομμένη και ραμμένη στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις
ΕΕ, κυβερνήσεων, επιχειρηματικών κολοσσών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων για την οργάνωση «φεμινιστικής απεργίας» στις 8 Μάρτη, στα βήματα του αντίστοιχου περσινού εγχειρήματος αλλά και παρόμοιων πρωτοβουλιών που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες.

Brexit: Αστικές εναλλαγές με φόντο τον κορονοϊό

Η 31η Ιανουαρίου του 2020 έμελλε να αποτελέσει την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρχή αλλεπάλληλων αναλύσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στην ένωση των 27 πλέον κρατών.

Ποιος θα ωφεληθεί, τι αλλαγές θα επιφέρει διεθνώς, τι θα σηματοδοτήσει για την Ελλάδα, κι άλλα παρόμοια ερωτήματα απασχολούν το

Όταν ο Πορτοσάλτε δυσκολευόταν να αναγνωρίσει τον φασισμό…

Μέσα στον αχό που βαρύς ακούγεται από χθες για τα συνθήματα στην πολυκατοικία του Άρη Πορτοσάλτε, κάποιοι από τους πολύ “ανήσυχους για τη δημοκρατία μας” βρέθηκαν να αναρωτηθούν “αθώα” γιατί το ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης. Ας αφήσουμε μια στιγμή κατά μέρος ότι το ΚΚΕ δε συνηθίζει γενικά να ασχολείται με μπογιές, τρικάκια και ανάλογα χάπενινγκ, κι ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που φωνασκούν σαν να τους έχουν θιγεί τα ιερά και τα όσια.

Μάχη από τις δυνάμεις της ΔΑΣ για «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!»


31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Μια ζωντανή διαδικασία, με ουσιαστική ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση που αφορά τον ίδιο το χαρακτήρα και το ρόλο των συνδικάτων, αποτέλεσε η διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, με την οποία συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ, χάρη στην αποφασιστική και συνεπή παρέμβαση των εκλεγμένων της ΔΑΣ.

Δυο + Δυο τραγούδια του Μ Βαμβακάρη


 Μάρκος Βαμβακάρης ( 10 Μάη 1905 - 8 Φλεβάρη 1972 ). Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου.

Γεννήθηκε στις 10 Μάη 1905, στο συνοικισμό Σκαλί της Ανω Χώρας στην Ερμούπολη της Σύρου. Ηταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη , οι οποίοι ήταν φτωχοί αγρότες – χωρίς κλήρο – και ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Η λεβέντικη και άδολη καρδιά της Κρήτης

Ο Νίκος Ξυλούρης ( 7 Ιούλη 1936 - 8 Φλεβάρη 1980 ). Γεννήθηκε στα Ανώγεια του Ρεθύμνου (7/7/1936) σε οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Μικρός ήταν βοσκός. Παιδί ακόμη πάνω στα βουνά, άρχισε να παίζει λύρα και να τραγουδά. Την πρώτη του μάλιστα λύρα την έφτιαξε μόνος, με τα χέρια του.


Η καριέρα του αρχίζει από τα 15 του χρόνια. Μαζί με άλλους γύριζε τα χωριά της Κρήτης, στους γάμους και στα πανηγύρια, στις ολονύχτιες γιορτές.

ΜΚΟ: Μας Κοροϊδεύετε Ολους

Από τις αρχές του προπερασμένου αιώνα έως το 1914, υπήρχαν διεθνώς 1.083 οργανώσεις, μη ελεγχόμενες από κυβερνήσεις. Οι πιο γνωστές πάλευαν για την κατάργηση της δουλείας και την ψήφο στις γυναίκες. Με το άρθρο 71 του κεφαλαίου 10 του Χάρτη του ΟΗΕ το 1945, αναγνωρίστηκε το λεγόμενο Συμβουλευτικό Καθεστώς σ' αυτές τις οργανώσεις και

Κυκλοφόρησε ο «Οδηγητή»


«Καμία αποστολή στρατευμάτων σε Λιβύη και Σαουδική Αραβία. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!» βροντοφωνάζει το εξώφυλλο του «Οδηγητή» του Φλεβάρη που κυκλοφόρησε. 

Το τεύχος περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον άρθρο σε μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, μία σελίδα για τις μαζικές αντιδράσεις φαντάρων ενάντια στην περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές, καθώς και άρθρο για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

«Σκούπα» πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Την πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και άλλων πιστωτών, σε συνδυασμό με σειρά από διατάξεις με στόχο τη δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους και το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το λεγόμενο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, στο πλαίσιο του οποίου καταργούνται και τα τελευταία απομεινάρια προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Εξωραϊσμός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με μανδύα τον πολιτισμό


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΝ»
Αποστολή τους η άμβλυνση του αντιαμερικανισμού σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Τι μπορεί να κρύβει ένας χώρος, διαμορφωμένος και χρηματοδοτούμενος από την αμερικάνικη πρεσβεία, που λειτουργεί μέσα σε μια βιβλιοθήκη και στον οποίο πραγματοποιούνται εργαστήρια γύρω από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά; Ενας χώρος διαλέξεων, συζητήσεων, μαθητικών διαγωνισμών και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων;

8 Φλεβάρη έφευγαν δύο μεγάλοι!


Tο 1972 «Ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου» και το 1980 «Ο Αρχάγγελος της Κρήτης»

*Μάρκος Βαμβακάρης, η ρίζα του λαϊκού τραγουδιού της εποχής του

Μάρκος Βαμβακάρης ( 10 Μάη 1905 - 8 Φλεβάρη 1972 ). Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 8 - 9 Φλεβάρη 2020:

Τέρμα στα ψέματα και τις άπατες της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό: Να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση - Απεργιακός ξεσηκωμός στις 18 Φλεβάρη!

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Ένταση της καταστολής και του εγκλωβισμού, «ξέπλυμα» των ΜΚΟ και της πολιτικής της ΕΕ

Κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης


Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν κρυφά 8 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη, 8/2/1948, και βάλλουν με πυροβολικό.

Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους.

Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης

Απόφαση του ΕΑΜ για αποχή


Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της, 8/2/1946, τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους

Η στάση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ έναντι των εκλογών

Πριν τα Δεκεμβριανά, όταν στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας συμμετείχαν και οι ΕΑΜίτες υπουργοί, τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΕΑΜ υπογράμμιζαν την ανάγκη για γρήγορη προετοιμασία των εκλογών και του δημοψηφίσματος, όπου ο λαός θα εξέφραζε την ελεύθερη βούλησή του.
  "Αγωνιζόμαστε - έλεγε ο Σιάντος, μιλώντας στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, λίγο πριν τα Δεκεμβριανά, για το γιορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ - για να γίνει γρήγορα ελεύθερο δημοψήφισμα για το πολιτειακό. 

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Ιδού η… «Σοβιετία» τους


Να το ξεκαθαρίσουμε: Η έρευνα δεν έγινε από καμιά… μαρξίζουσα ή καμιά… κρυπτοκομμουνιστική γιάφκα. Εχει την αξεπέραστης εγκυρότητας σφραγίδα του ΣΕΒ. Του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Εκτίθεται με τον πιο επίσημο τρόπο στο Δελτίο του ΣΕΒ (τεύχος 177, 6/2/2020, εδώ: sev.org.gr/Uploads/Documents/52662/EconBulletin06022020V2.pdf)

Κουβανικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κοροναϊού


Η Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επιλέξει το κουβανικό φάρμακο (Interferón alfa 2B – IFNrec) για την καταπολέμηση του κοροναϊού. 
  Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο βιοτεχνολογίας της Κούβας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Προεδρία της Κούβας, το κινεζικο-κουβανικό εργοστάσιο Changheber στην Jilin της Κίνας, παράγει το φάρμακο. 

«Κανονικότητα» με 55,4% του πληθυσμού «οικονομικά ευάλωτο»*


– Το 12,9% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το εισοδηματικό όριο φτώχειας.

– Το 55,4% του πληθυσμού θεωρείται «οικονομικά ευάλωτο»*.  Τι σημαίνει αυτό;  Αν και «δεν έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν διαθέτει σε ρευστότητα το μαξιλάρι συντήρησης των 3 μηνών, και, συνεπώς, είναι εύκολο να πέσει κάτω από το

Συνάντηση Συνδικάτων Ευρώπης της ΠΣΟ


Την Πέμπτη, 6 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Συνάντηση των Συνδικάτων-Μελών της ΠΣΟ από την Ευρώπη με θέμα τον σχεδιασμό της ΠΣΟ για το συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης. 

Βασικό ζήτημα που απασχόλησε την συζήτηση είναι ο αρνητικός ρόλος των κίτρινων συνδικάτων και ειδικά της ΣΕΣ σε όλη την

Το βλέμμα των «εισβολέων» να φοβάστε…


«Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η οργανωμένη από Ερντογάν ροή προσφύγων & μεταναστών, πρέπει να εφαρμόσουμε μεθόδους Αυστραλίας. Όσοι έρχονται θα εγκλωβίζονται σε απομακρυσμένο ακατοίκητο ή αραιοκατοικημένο νησί, επιτηρούμενοι σε συνθήκες ασφαλείας. Μόλις μαθευτεί, θα σταματήσουν να έρχονται», είχε αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, στις

Ο λαός της Λέσβου να μη δείξει καμία ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων

Συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα έδωσε από τη Μυτιλήνη η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Όπως τόνισε η κατάσταση που επικρατεί στο νησί παραμένει εκρηκτική και η θέση του ΚΚΕ ταυτίζεται με τη λαϊκή απαίτηση ότι πρέπει να υπάρξει μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από όλα τα νησιά του Αιγαίου και να μην υπάρξει νέα δομή στη Μυτιλήνη.

Στάθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που «ρίχνει παραπάνω λάδι στη φωτιά», συνεχίζοντας τον εμπαιγμό απέναντι στους κατοίκους, αυξάνοντας την καταστολή σε βάρος

Το Ποδόσφαιρο του… Λαοκόοντος


Η αγνή, καθαρή, έντιμη εποχή του ποδοσφαίρου, ακόμα κι αν υπήρξε ποτέ, είναι τόσο μακρινή που μοιάζει, πλέον, μυθική.

    Ολες αυτές τις τελευταίες 5 δεκαετίες, καθώς προχώρησε και γιγαντώθηκε  η φάση της λεγόμενης επαγγελματοποίησης, η υπόθεση ποδόσφαιρο ξετυλίγεται σαν κουβάρι που το «άσπιλο» χτες του συνδέεται άρρηκτα και με το ίδιο νήμα με το «αγγελικά πλασμένο» παρόν του:
  • Από τις δωροδοκίες με τις υποθέσεις των λουλουδιών» το ’75, την «υπόθεση Πέλλιου» το ’80, την «υπόθεση Πανσεραικός» το ’86,

Βρούτσης και Παναγόπουλος σε κοινή -αν όχι και προσυνεννοημένη- αποστολή παραμονές της απεργιακής μάχης για το Ασφαλιστικό

Μετά το χθεσινό παραλήρημα σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στη Βουλή, από τον υπουργό "Εργοδοσίας", Βρούτση, σειρά πήρε σήμερα το συνεταιράκι του, ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ακριβώς άθλιες επιθέσεις σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ".

“Για μένα η ΓΛΔ ήταν τέλεια”


Γερμανίδα χρυσή ολυμπιονίκης σφαιροβολίας

υπερασπίζεται τη χώρα που την ανέδειξε

Μπορεί να πρόλαβε να τιμήσει μόνο δυο φορές τα χρώματα της ΓΛΔ, σε πρωταθλήματα νεανίδων το 1988 και το 1990, ωστόσο για τη σφαιροβόλο Άστριντ Κούμπερνους, η σημαία με το σφυρί και το διαβήτη παραμένει εκείνη της πατρίδας της καρδιάς. 

Ορέστης Κολοζώφ


Πέθανε, 7/2/2014, ο Ορέστης Κολοζώφ, πολιτικός, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ γεννήθηκε στις 6 Ιούνη του 1940 στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, από οικογένεια κομμουνιστών.
Από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους αγώνες του ΚΚΕ στη χώρα μας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1952 στην Αλεξανδρούπολη.
Από το 1955 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1959 και έφυγε το 1960 για την Ιταλία. Τέλειωσε τις σπουδές του ως φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Τι γίνεται στη Μυτιλήνη;


Τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι στη Μυτιλήνη, και πάλι για τους λάθος λόγους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προσφύγων, υποσχέσεις για πλωτά φράγματα και βέβαια, τάγματα εφόδου.

Δεν ξέρω αν η εποχή θυμίζει Βαϊμάρη, Μεσοπόλεμο, μετεμφυλιακή Ελλάδα, Χούντα ή ό,τι άλλο γράφεται αυτές τις μέρες. Γνωρίζω όμως ότι η κατάσταση στα νησιά στα οποία έχουν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες είναι χειρότερη από ποτέ. Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί

«Να τον χαίρεται ο ΣΕΒ»!


Απροκάλυπτη και χυδαία επίθεση στα συνδικάτα και στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερα μεροκάματα στη ναυπηγοεπισκευή εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΚΚΕ.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τους εφοπλιστές που επισκευάζουν τα πλοία τους εκτός Ελλάδας, διότι πολύ απλά κερδίζουν

«20 χρόνια όλοι, πλην ΚΚΕ, έχουν κάνει την πάπια για τις ΜΚΟ»


«Οι ΜΚΟ, ως φιλοσοφία, είναι υποκατάστατο της βρώμικης πολιτικής των κρατών.

Πατάνε στη φυσική τάση των ανθρώπων να είναι αλληλέγγυοι.

Τις χρηματοδοτεί απευθείας η Ευρωπαϊκή Ένωση για να της κάνουν τη βρώμικη δουλειά που δεν θέλει να κάνει η ίδια», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ.

Απεργία 18 Φλεβάρη


18 Φλεβάρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, άνεργοι,

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη.
Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση!

Συνθήκη του Μάαστριχτ


Υπογράφεται, 7/2/1992, η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Συνθήκη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στις 28/7/1992. 

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε, ενώ ο Ριζοσπάστης ήταν η μόνη εφημερίδα που τη δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο, μιας και έως τότε το περιεχόμενό της δεν ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό.

Τι είναι το «Μάαστριχτ»;

Εμπάργκο στην Κούβα


Η κυβέρνηση του Τζων Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο,7/2/1962, κατά της Κούβας ως απάντηση στην εθνικοποίηση των περιουσιών, εργοστασίων, κλπ. αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων από την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην Κούβα, 19/10/1960, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσουν την επανάσταση.

Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του Λαυρίου, 7η μέρα


Η αστυνομία ανοίγει πυρ, 7/2/1929, κατά των απεργών μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που βρίσκονται στην 7η μέρα των κινητοποιήσεών τους, σκοτώνοντας τον εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζοντας άλλους 33.

Η απεργία θα διαρκέσει 47 ολόκληρες μέρες και θα λήξει με νίκη των απεργών που πέτυχαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Καταδίκασαν το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την Ασφάλιση

Μήνυμα καταδίκης του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και κάλεσμα στην 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 18 Φλεβάρη έστειλαν απόψε και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης.

Με δύο κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν δεκάδες συνδικάτα στα ανατολικά της πόλης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και στα Δυτικά στην πλατεία Ευόσμου,

Συλλαλητήρια στις 6 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό

Σενάρια για διεργασίες ανάμεσα στα δύο κόμματα


Σενάρια για προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ τροφοδότησε η συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο Κ. Γείτονας και ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Το Κίνημα Αλλαγής επιβεβαίωσε τη σχετική συνάντηση, όμως προσπάθησε να την υποβαθμίσει στο επίπεδο της επαφής «δύο παλιών φίλων». 

Έλληνες Εβραίοι στην αντίσταση


Μετά την εποποιία του αλβανικού Μετώπου, η Ελλάδα υπέκυψε στις δυνάμεις της Βέρμαχτ (Απρίλιος 1941) και έζησε για τριάμισι έτη την πιο μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας της. 

Παρά την αφόρητη τρομοκρατία, τις εκτελέσεις και τον υποσιτισμό, οι Έλληνες στρατεύτηκαν μαζικά στην ιδέα της Αντίστασης.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ στοχοποιεί οδηγό επειδή υπερασπίστηκε πρόσφυγες και μετανάστες


Πρόσφατα η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάλεσε σε απολογία εργαζόμενο οδηγό επειδή διαμαρτυρήθηκε για απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο 14-12-2019 στη λεωφορειακή γραμμή 40 ΝΣΣ - Καλοχώρι κοντά στη στάση "Σφαγεία" στη δομή για πρόσφυγες και μετανάστες όπου μεταβαίνουν και σιτίζονται και κατόπιν επιστρέφουν στην πόλη. Εκείνη την ημέρα η εταιρεία security που συνεργάζεται με τον ΟΑΣΘ έκανε έλεγχο στα εισιτήρια των επιβατών και κυρίως των μεταναστών και προσφύγων που ήταν 10-15 άτομα. Στην ουσία αυτό που έκαναν ήταν να μην επιτρέπουν την επιβίβαση στους ανθρώπους αυτούς.

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΚΚΕ προς την πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα

Προς: Πρεσβεία της Χιλής

Υπόψη της κυρίας Πρέσβειρας Ares Mora

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΚΚΕ προς την πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα

κ. Πρέσβειρα,

Κοροϊδία ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση;


Κοροϊδία ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απέρριψε ως κυβέρνηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τώρα, με την πρόταση νόμου που καταθέτει, παραπέμπει στο 2022 την κατάργηση του νόμου που παραχωρεί στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας την αρμοδιότητα να αποφασίζει το ύψος του

«Τάγμα εφόδου» στην οδό Ερμού!


Η ύπαρξη «τάγματος εφόδου» στο κέντρο της Μυτιλήνης, χθες βράδυ, αποκαλύπτεται με βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα stonisi.grΌπως σημειώνεται «πρόκειται για λήψη με το κινητό τηλέφωνο από θαμώνα σε χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος». 
 
Στο ρεπορτάζ η ιστοσελίδα συμπληρώνει:

Συλλαλητήρια στις 6 και απεργία στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό

Σε κλιμάκωση της πάλης τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της ΝΔ που θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου, προχωρούν τα συνδικάτα, αποφασίζοντας 24ωρη απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις 18 Φλεβάρη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας.

Αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση πήρε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η Φρειδερίκη του Ανόβερο


Η Γερμανίδα πριγκίπισσα του Ανόβερο Φρειδερίκη ή βασίλισσα «Φρίκη»,
ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας.

 Η Φρειδερίκη γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917, πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1981.

Υπήρξε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας. Η Γερμανίδα πριγκίπισσα του Ανόβερο Φρειδερίκη που έγινε βασίλισσα της Ελλάδας από το 1947 ως το 1967 και συνέδεσε το όνομά της με τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας της χώρας μας.

Καμίλο Σιενφουέγος

Γεννήθηκε, στην Αβάνα, 6/2/1932, ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος.


Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956 για να ξεκινήσει η τελική φάση της κουβανικής επανάστασης.

 “Έμαθα τον Καμίλο πριν τον γνωρίσω μέσω μιας φράσης που έγινε σύμβολο: ήταν τη στιγμή της καταστροφής στο Αλεγρία δε Πίο.

«Δημοκρατία της Βαϊμάρης»


Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα,6/2/1919, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. 
Στην πορεία της επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών.

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Απειθαρχία στις συμφωνίες Δουβλίνου και ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό

Να τραβήξει η Ελλάδα τις υπογραφές της από τις συμφωνίες του Δουβλίνου και της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ TV.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αδειάσουν τα νησιά, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα και να εφοδιαστούν με έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Ανέφερε ότι στα νησιά υποφέρουν οι τοπικές κοινωνίες και πως οι φασίστες σήκωσαν κεφάλι.

Απεγκλωβισμός τώρα!

Κλείνοντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή την Τρίτη 4 Φλεβάρη στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την πολιτική προστασίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά, σημειώνοντας:

«Μια κουβέντα ακόμα για τους πρόσφυγες, επειδή αναφέρεται και στο νομοσχέδιο και είναι και στην επικαιρότητα τραγικά.

Πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spots σε όλα τα νησιά, αμέσως. Να μη φτιαχτούν εκεί ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές δομές στα νησιά μας, να

“Ο κομμουνισμός βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία”


 και τα μυαλά μας πονάνε

Το πιο διασκεδαστικό με την Κίνα και τους φιλελέδες στη χώρα μας, είναι ότι – ανάλογα με το θέμα και τη στόχευση -, άλλοτε παρουσιάζεται ως πρότυπο χώρας που “ξεπέρασε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δείτε τα κι εσείς οι κολλημένοι σταλινικοί πόσο πρόκοψαν τώρα με τον καπιταλισμό”, κι άλλοτε ως η απόλυτη ενσάρκωση ενός απάνθρωπου κόκκινου ολοκληρωτισμού.

Το ΠΑΜΕ στο Twitter

Το ΠΑΜΕ ανακοινώνει πως από αύριο 6 Φλεβάρη θα λειτουργεί επίσημος λογαριασμός του στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Twitter, ενισχύοντας τη συνολική παρέμβαση του ταξικού - συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος στο διαδίκτυο.

Τόσο ο νέος λογαριασμός στο Twitter όσο και οι μελλοντικές, άμεσες πρωτοβουλίες στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας συμβάλλουν ενιαία στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ να μεταφέρει τη ζωντανή δράση των συνδικάτων, την

Γιώργος Κοτανίδης

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη,  στις 5 Φεβρουαρίου 1945, αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Δράμα

Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Σάρα (ή Σαρίκα) Γεοσούα


Γεννημένη στην «οβριακή» της Χαλκίδας το 1927, η Σάρα (ή Σαρίκα) Γεοσούα ανήκει στις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αντίστασης.
Ο πόλεμος τη βρήκε μαθήτρια στη Δημόσια Εμπορική Σχολή Χαλκίδας. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της (1927), ζούσε με την μητέρα της Ζαφείρα και τη μεγαλύτερη αδελφή της Γιάφφα στην οδό Κώτσου, κεντρικού δρόμου της εβραϊκής γειτονιάς.
Η μητέρα της ήταν αδελφή του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πατριωτικής της συνείδησης. Πριν κλείσει τα 14, η Σάρα περιέθαλπε τραυματίες στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης, ως εθελόντρια νοσοκόμα.

-Αυτοί οι «ξένοι» δεν θα «αλλοιώσουν τη χώρα», υπουργέ Γεωργιάδη;


Στη «επενδυτικό» ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία, ήταν μαζί του και ο Άδ. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δεν θα μπορούσε να λείπει, άλλωστε, αφού είναι «ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα όταν υπάρχουν οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση διαφημίζει περήφανα το… «επενδυτικό σοκ» που θα έρθει (και) από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργιάδης, θα είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ταξίδια, επαφές κ.α.

Βράβευσε στελέχη της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα βράβευσε χτες την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) για την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι απένειμε το ειδικό μετάλλιο τιμής του Προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς στον ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο, για τη συμβολή του

Πιάστηκαν στα πράσα

Πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία για τη βεβήλωση του Μνημείου του ΚΚΕ στην Τρίπολη. Οπως προκύπτει, δράστης φέρεται να είναι ο εν ενεργεία στρατιωτικός Κωνσταντίνος Πονηράκος, ο οποίος κατέστρεψε με βαριοπούλα τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των καταδικασθέντων σε θάνατο και εκτελεσθέντων από το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ.

12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

Στις 5 - 15 Φλεβάρη 1968, πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη η 12η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στη 12η Ολομέλεια συμμετείχαν 20 τακτικά μέλη της ΚΕ, 14 αναπληρωματικά και 3 μέλη της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ιδρύεται το Ε.Α.Μ Νέων


Ιδρύεται, 05/02/1942, το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

Εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατακτητών είχε η πλατιά συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.