Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Κλασικά Γουέστερν Β΄


Το γουέστερν είναι είδος κινηματογραφικής ταινίας η οποία αναφέρεται κυρίως στο διάστημα από τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα στις περιοχές των δυτικών ΗΠΑ γνωστές ως Άγρια Δύση. 

Οι ιστορίες έχουν σύνηθες σημείο αναφοράς τις συμπλοκές που δημιουργούνταν μεταξύ ινδιάνων, καουμπόηδων, συμμοριών και τις συχνές διενέξεις τους με σερίφηδες για την τήρηση των νόμων.

Το γουέστερν το υπηρέτησαν μεγάλοι σκηνοθέτες, με πρώτο τον κορυφαίο Τζον Φορντ, αλλά και άλλοι σημαντικότατοι δημιουργοί που γύρισαν κάποια αριστουργήματα του είδους, όπως οι Χάουαρντ Χοκς (“Ρίο Μπράβο”,

«Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης»

Ο 2ος γύρος δεκάλεπτων διαδικτυακών θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 14 Μάη με φιλοξενούμενο τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα «Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης», για εκείνους που όχι μόνο μαζί με χιλιάδες άλλους ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους αλλά άντεξαν στις πιο δύσκολες συνθήκες παρανομίας, βίας και καταστολής που γνώρισαν από το αστικό κράτος.

Χουάν Ποσάδας

Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μάη 1981 στη Ρώμη, Χουάν Ποσάδας (Ομέρο Κριστάλι, το πραγματικό του όνομα)

Ο Ποσάδας, γεννήθηκε το 1912, από γονείς που είχαν μεταναστεύσει στο Μπουένος Άιρες από τη Μπαζιλικάτα της νότιας Ιταλίας, που παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας ως σήμερα.

72η Επέτειος της Νάκμπα-Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με θύματα τους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της ευρύτερης περιοχής.

Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη μέρα της Νάκμπα, (της καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948) όταν  μετά την επίθεση του Ισραήλ, καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 Παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 παλαιστίνιοι και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ 760.000 παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στις γύρω περιοχές.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών που θέτουν στο επίκεντρο την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας για τη βιντεοσκόπηση του σχολικού μαθήματος. Είναι αντιπαιδαγωγική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Δεν πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί.

Η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του εκπαιδευτικού κόσμου επιτείνεται από την κατάθεση του αντιδραστικού αυτού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που συνολικά θέτει εμπόδια στην προσπάθεια όλων των μαθητών να μορφωθούν ολόπλευρα, αντιστρατεύεται τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού.

Σχετικά με τη συζήτηση για το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»

Η συζήτηση για το λεγόμενο "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" (ΤΔΜ) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, διεξήχθη σαν να μην υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, με αναστολή σύμβασης εργαζόμενοι στα κράτη-μέλη σε συνθήκες πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις των διεθνών

Η πάλη των ναυτεργατών στα καράβια σε συνθήκες πανδημίας


Αποκαλυπτική μαρτυρία εργαζόμενης σε μεγάλο κρουαζιερόπλοιο

«Είμαι μέλος του πληρώματος του "Celebrity Edge", ενός από τα 46 κρουαζιερόπλοια με περίπου 50 χιλιάδες ναυτεργάτες που βρίσκονται σε αγκυροβόλια σε Φλόριντα και Μπαχάμες, και νιώθω την ανάγκη να γράψω για τη ζωή των ναυτεργατών στις ειδικές - πρωτόγνωρες συνθήκες διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού στα καράβια.

Πάνω απ' όλα η «υγεία» των κερδών μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών και επιχειρηματικών ομίλων


ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ και αερομεταφορέων και βασική επιδίωξη τον περιορισμό της χασούρας τους σε βάρος και των μέτρων προστασίας της υγείας των λαών, είναι

Εξαφανίστηκε!

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει από χτες ότι η Κομισιόν έκανε δεκτές πολλές από τις προτάσεις της για την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, οι οποίες αποτελούν στην πλειοψηφία τους αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των ομίλων στις αερομεταφορές.

Την ίδια ώρα που κουνάει προκλητικά το δάχτυλο στο λαό και τον «καθιστά υπεύθυνο» για ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού, η κυβέρνηση πραγματικά... εξαφανίζει την πανδημία όταν πρόκειται να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα των ομίλων του Τουρισμού και το «άνοιγμα» της οικονομίας!

Η επιδημία του κεφαλαίου κρατά διαχρονικά σε καραντίνα τους νέους κοινωνικούς επιστήμονες


Μια ματιά στην τρέχουσα ειδησεογραφία αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι πολλά ζητήματα που αποτελούν κατ' εξοχήν αντικείμενα των κοινωνικών επιστημών απασχολούν τον προβληματισμό για τα μέτρα για τον περιορισμό και τη διαχείριση της εξάπλωσης της επιδημίας, τις πολιτικές που υλοποιούνται στο όνομά της και τα επακόλουθά τους.

Να ενισχυθεί ουσιαστικά το σύστημα Υγείας ενόψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας

Να ενισχυθεί ουσιαστικά το σύστημα Υγείας ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι κυβέρνηση και κράτος έχουν ευθύνη για αυτό.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έγινε συζήτηση για το νέο κορονοϊό, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως αν κάποιος τα κατάφερε είναι ο λαός που τήρησε τις οδηγίες των ειδικών και πρόσθεσε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε πρέπει να αξιοποιηθεί για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στο σύστημα Υγείας,

Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας

Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

Ο Αργύρης Μπάρας γεννήθηκε το 1924 στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και από μικρός δούλευε στα χωράφια πλάι στον πατέρα του. Η δολοφονία του αδελφού του Αποστόλη από τους Γερμανούς στο Σιδηρόκαστρο μεγάλωσε το μίσος του εναντίον των κατακτητών. Η δημιουργία του ΕΑΜ και η φλογερή διακήρυξή του τον βρήκαν ψυχικά έτοιμο και αποφασισμένο να αγωνιστεί για τη συντριβή των ναζί και την απελευθέρωση του λαού και της πατρίδας.

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο,


Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται, 14/5/1944, το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, κλπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

 Ιστορική μέρα. Μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένας κορυφαίος σταθμός στην

Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ


Συνέρχεται, 14/5/1942, στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη.

Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης).

 Κατόπιν ο Άρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

Ο Βασιλιάς Όθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας


Ο Βασιλιάς Όθωνας ανακηρύσσει, 14/5/1854, την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο.

Ο Όθωνας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, στρατιωτική κατάληψη του Πειραιά στις αρχές του Μάη), οι οποίες επιδίωκαν την