Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Γεννήθηκε ο κομμουνιστής επιστήμονας Ζ. Κιουρί


Σαν σήμερα 19 Μάρτη 1900 γεννήθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας κομμουνιστής επιστήμονας Φρέντερικ Ζόλιο Κιουρί. Φοίτησε στη Σχολή Χημείας και Φυσικής του Παρισιού και το 1925, στα 25 του χρόνια, έγινε βοηθός της Marie Curie στο Ινστιτούτο Ραδιενέργειας. Εκεί γνώρισε την 28χρονη Irène, κόρη της Marie Curie, και ο έρωτας ήταν αμοιβαίος. Στο γάμο τους, ένα χρόνο μετά, συμφώνησαν να αλλάξουν τα επώνυμά τους και να λέγονται και οι δύο Joliot-Curie. Δύο χρόνια μετά την απονομή του Νόμπελ, το 1937, ο Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί ανέλαβε καθηγητής στο Collège de France και ασχολήθηκε με έρευνα στην Πυρηνική Φυσική .

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι το σύγχρονο τέρας του Λοχ-Νες. Όλοι την ακούνε, κανείς δεν την βλέπει. Τρεις και ο κούκος είναι…


Μπορεί η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την κρατική βία στη Νέα Σμύρνη να συζητήθηκε 12 μέρες μετά, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά ανεπίκαιρη την καθιστά, με τον Θανάση Παφίλη να είναι χειμαρρώδης απέναντι στον Χρυσοχοΐδη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας βρίσκει τους λαούς εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού που δεν γνωρίζει σύνορα, εθνικότητα, χρώμα και πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τους φτωχούς και αποκλεισμένους. Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει με μεγαλύτερη έμφαση ότι το κυνήγι του κέρδους είναι ασυμβίβαστο με την προστασία της υγείας των λαών, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Για το ΨΝΑ Δρομοκαϊτειου


Mετά τη μετατροπή Μονάδων Εγκαυμάτων, Εμφραγμάτων ακόμα και Καρδιοχειρουργικών μονάδων σε Μονάδες Covid-19, μετά τη μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων (Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός σε all covid), σειρά έχουν οι ψυχιατρικές κλινικές. 

Γιατί η «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται μέσα στις Θέσεις ως παράγοντας που επέδρασε αρνητικά στο βάθος της οικονομικής κρίσης; Δεν «ισχυροποιείται» η χώρα όταν εξάγει περισσότερα εμπορεύματα;


Η εξωστρέφεια της οικονομίας σχετίζεται με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που εξάγουν, δηλαδή πωλούν στο εξωτερικό, είτε εμπορεύματα είτε τις λεγόμενες «υπηρεσίες». Στην ελληνική οικονομία η εξωστρέφεια σχετίζεται με την αύξηση των διεθνών μεταφορών, με την αύξηση του τουρισμού απ' το εξωτερικό, καθώς και την αύξηση της παραγωγής εμπορευμάτων για εξαγωγές.

2003: Λίγες ώρες πριν την πύρινη κόλαση στο Ιράκ


19 Μάρτη 2003 λίγες ώρες πριν την πύρινη κόλαση στο Ιράκ

Η διαδήλωση

Από νωρίς δεκάδες νέοι και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης ( η σύζυγο του Μίλερ*. Η εκδήλωση - πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, διοργάνωσε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες.

Σταθερό κριτήριο...


Δεν είναι πρώτη φορά που ο λαός μας βρίσκεται θεατής ενός «θεάτρου του παραλόγου». Και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση για σταδιακή άρση των περιορισμών, αναποδογυρίζει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε για να επιβάλει το lockdown. Και σε συνθήκες μάλιστα που τα κρούσματα χτυπάνε «κόκκινο».

Αξιοποιώντας την ΚΟΜΕΠ στην προσπάθεια για αυτομόρφωση


Στις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος επισημαίνεται η ανάγκη να ενταθεί το ιδεολογικό στοιχείο στη δουλειά μας, υπογραμμίζεται ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η ιδεολογική - μορφωτική δουλειά και προετοιμασία των δυνάμεών μας.

Είναι πολύτιμη η προσπάθεια που γίνεται με τις κομματικές σχολές, με τα μαθήματα στις ΚΟΒ, με τα μαθήματα σε οπαδούς με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Σε αυτές τις πλευρές έχουμε κάνει βήματα, προετοιμάζονται και υλοποιούνται με μεγαλύτερη απαιτητικότητα και έχει συγκεντρωθεί πλούσια πείρα.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την ένταση της καταστολής


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν χτες την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του λαού και την παραπέρα δραστική περικοπή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωεισαγγελίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη σύσταση και εφαρμογή και αυτού του κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, τον οποίο ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το 2019.

Εμφάνισε «λευκή βίβλο» για να κρύψει την αστυνομοκρατία


Την ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει τις δόσεις της κρατικής καταστολής για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο και με τη δράση των μηχανισμών της αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις που προδιαγράφουν την αστυνομία του 21ου αιώνα. Μιας αστυνομίας που με τις αντιδραστικές κυβερνητικές αλλαγές θα δράσει σε εποχές αύξησης των κοινωνικών εντάσεων.

Προσφορά έργων του αντιστασιακού ζωγράφου Ηλία Φέρτη από την κόρη του Ειρήνη στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ


Σε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα η Ειρήνη Φέρτη δώρισε στο ΚΚΕ έργα του πατέρα της, ζωγράφου, Ηλία Φέρτη. Πρόκειται για έργα ξεχωριστής σημασίας που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος στο βουνό την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης καθώς και άλλα έργα από τους αγώνες του λαού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/03/1895

Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» («La sortie des usines Lumière»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

19/03/1914

Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.