Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 
Δημήτρη Κουτσούμπα στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ 

Ο Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιπρόσωποι στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ,

«σε ετούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»

Απάντηση για τα οικονομικά των κομμάτων

Νέα συκοφαντική επίθεση εξαπέλυσαν συντονισμένα -κι ασφαλώς όχι τυχαία- κατά του ΚΚΕ κέντρα, από την αντικομμουνιστική φυλλάδα «Δημοκρατία», έως τον κ. Γ. Πεταλωτή, του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ των μνημονίων.

Νίκος Καζαντζάκης

 Ηταν «λεύτερος»... γι' αυτό διώχθηκε


Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φλεβάρη 1883, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Το νέο πρόσωπο του Θεού μου, όπως συχνά Σού 'γραψα, είναι ένας αργάτης που πεινάει, δουλέβει κ' εξανίσταται. `Ενας αργάτης που μυρίζει καπνό και κρασί, σκοτεινός, δυνατός, όλος επιθυμίες και δίψα εκδίκησης. Είναι σαν τους παλιούς ανατολίτες αρχηγούς με προβιές στα πόδια, με διπλό τσεκούρι στη δερματένια ζώνη, ένας Τσιγκισχάνος, που οδηγάει καινούργιες ράτσες που πεινούν και γκρεμίζει τα παλάτια και τα κελάρια των χορτασμένων κι αρπάζει τα χαρέμια των ανίκανων.

Διδώ Σωτηρίου

«Ο συγγραφέας πρώτος σύμμαχος του λαού»

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στις 18 Φλεβάρη 1909 στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας. Αργότερα, με την οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έζησε για λίγο στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα. Μεταξύ των καθηγητών της στη Μέση Εκπαίδευση συγκαταλέγονταν ο μεγάλος πεζογράφος και σοσιαλιστής, Κώστας Παρορίτης και η μεταφράστρια και ποιήτρια, Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, καθηγητές που επέδρασαν στο να μυηθεί στις προοδευτικές και κομμουνιστικές ιδέες. Στα 18 της η εύπορη οικογένειά της της δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και μετά στη Σορβόνη.