Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Αποκάλυψη του μνημειακού συνόλου του Στάλινγκραντ, στο λόφο Μαμάγιεφ


Το μνημειακό σύνολο του Στάλινγκραντ, στο λόφο Μαμάγιεφ "Προς τους ήρωες της μάχης του Στάλινγκραντ" αποκαλύφθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1967.

Είναι ένας λόφος στη δεξιά όχθη του ποταμού Βόλγα, που βρίσκεται πρακτικά στο κέντρο του Στάλινγκραντ (νυν Βόλγκογκραντ) και, ταυτόχρονα ένα ιερό μέρος για τον ρωσικό λαό.

13ο Συνέδριο: ΚΝΕ δυνατή παντού!

 
Με τη δημοσίευση σήμερα των Θέσεων του ΚΣ με τον «Οδηγητή» ξεκινάει η προσυνεδριακή περίοδος για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με ολοκλήρωσή της τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 10-11-12/2/2023.

Η κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία της ΚΝΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι πετυχημένη, με την καθοριστική συμβολή των στελεχών της ΚΝΕ και με την αντίστοιχη στήριξη από τις Κομματικές Οργανώσεις, να καλλιεργηθεί κλίμα σε όλα τα όργανα και στις ΟΒ για μελέτη, για να συμβάλουν όλα τα μέλη της ΚΝΕ με γνώμη, παρατηρήσεις, με την πείρα, τον προβληματισμό τους, με κριτική εξέταση της δράσης μας, με αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς μας.

Ζόμπι επί Κολωνώ


 Και τώρα τι κάνουμε; Και τώρα τι κάνουμε; Ρωτάω τον εαυτό μου, τους συντρόφους, τους εχθρούς, τους ανεκτικούς, τους οργισμένους, τους γνήσιους, τους δήθεν, τους αριστερούς, τους δεξιούς, όποιον βρω μπροστά μου. Κι η ερώτηση βουίζει στο κεφάλι μου σαν ξόρκι, σαν προσευχή, σαν κατάρα, πείτε το όπως θέλετε, φτάνει να αναρωτιέστε κι εσείς. Και τώρα τι κάνουμε για το δωδεκάχρονο παιδί που μαρτύρησε στα χέρια των σαπισμένων κοινωνικών ζόμπι.

Τομά Σανκαρά


"Η χώρα των τίμιων ανθρώπων"

 Σαν σήμερα, 15 Οκτώβρη 1987, δολοφονείται, απο πραξικοπηματίες-όργανα των ιμπεριαλιστών ο Τομά Σανκαρά, επαναστάτης και πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο "Τσέ Γκεβάρα της Αφρικής".

Η επικίνδυνη πορεία επιβάλλει την ενίσχυση της λαϊκής πάλης

 
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και στην καπιταλιστική Ρωσία κλιμακώνεται. Καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου που προβάλλει απειλητικά μέσα από το πολύπλοκο κουβάρι των ανταγωνισμών, και τροφοδοτείται από την αναμέτρηση του ευρωατλαντικού με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

Αποφασισμένα να φτάσουν «μέχρι τέλους» δηλώνουν και τα δύο στρατόπεδα


 «Κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης», με το ΝΑΤΟ να θεωρεί «επικίνδυνη ήττα» μια νίκη της Ρωσίας και τη Μόσχα να απειλεί με «αντίμετρα ασύμμετρης φύσης»

 Με όλα τα στρατόπεδα να αναγνωρίζουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης από την αρχή του πολέμου, τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και η Ρωσία δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους» τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, ζωτική για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τη θέση των καπιταλιστικών κρατών στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

«Έχουμε πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια και τα διεκδικούμε στο ακέραιο»


Οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει πάρα πολλά όλα τα χρόνια, τα διεκδικούν στο ακέραιο και θα συνεχίσουν τους αγώνες το επόμενο διάστημα, το μήνυμα των συνταξιουχικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έφυγαν για την Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1


ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στη Βουλγαρία άρματα, οχήματα και προσωπικπό της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας

Τα τεθωρακισμένα BMP-1 που απέσυρε από τα νησιά έστειλε η κυβέρνηση στην Ουκρανία, προχωρώντας έτσι στο επόμενο μεγάλο βήμα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για «άνευ προηγουμένου» αποστολή εξοπλισμών στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 15/10/1608

Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

15/10/1837

Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.