Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

«Αντλούμε διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας»


Η 28 Οκτώβρη 1940 υπήρξε μια σημαντική αφετηρία αγώνων για τον ελληνικό λαό. Υπήρξε η μέρα που ο λαός μας βρήκε τη δύναμη, μέσα στις συνθήκες της καταπίεσης που είχε επιβάλλει ένα δικτατορικό καθεστώς, να αντιτάξει τις δικές του αστείρευτες δυνάμεις στο φασισμό. Να αντιμετωπίσει την εισβολή των ορδών του Μουσολίνι και να γεννήσει στη συνέχεια ένα ηρωικό αντικατοχικό κίνημα αντίστασης ενάντια στη βαρβαρότητα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας και Βουλγαρίας.

Όταν η ιστορία γίνεται δύναμη...


Ένα παιδί ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή... Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη... Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ... Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες τους χθες...

Η πολιτική των κυβερνήσεων αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και κοστολογεί τη ζωή των ασθενών


Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, όπως και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, που εν μέσω πανδημίας και παρά τις προειδοποιήσεις του ιατρικού προσωπικού, δεν καλύπτονται οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, κατήγγειλε ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών μιλώντας στο ραδιόφωνο «904» της Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Τρίτης 27 Οκτώβρη. 

Κοινά τα προβλήματα - Κοινοί οι αγώνες.



Εδώ και ένα μήνα περίπου, οι εργάτες των διυλιστηρίων στην Αλβανία διαδηλώνουν απαιτώντας τους απλήρωτους μισθούς τους. Πάνω από 5 εκ. ευρώ, από το 2015 έως σήμερα, χρωστούν οι εταιρείες που διαδοχικά έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Ballsh και Fieri στους εργαζόμενους των διυλιστηρίων. Αν και δικαιωμένοι από τα δικαστήρια, πάνω από 500 υποθέσεις αναμένουν εκτέλεση. Έτσι, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός μπορεί να χαράξει τον δικό του δρόμο


80 χρόνια μετά την 28η Οκτώβρη του 1940 και την κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, να φωτίσουν την αναγκαία λαϊκή ενότητα απέναντι στην ψευδεπίγραφη "εθνική ομοψυχία" που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές του λαού.

Κυβερνήσεις και εργοδότες ενάντια στα Συνδικάτα


Το παράδειγμα της Ιταλίας

Σε κάθε χώρα η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων και εργοδοσίας! Δείτε ένα σύντομο βίντεο του ΠΑΜΕ με το παράδειγμα από την επίθεση και τα μέτρα κυβερνήσεων και εργοδοτών στην Ιταλία, ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας όπως αναφέρει το συνδικάτο USB.

Η Εθνική Αντίσταση, ο κ.Μητσοτάκης και η παράταξή του


Ότι ο κ.Τσίπρας θυμάται το ΕΑΜ κάθε φορά που θέλει να πασπαλείψει με δημαγωγική γαρνιτούρα τις μνημονιακές, αγγελικοτραμπικές και ηλεκτρονικοπλειστηριακές «αριστεροσύνες» της διακυβέρνησής του, είναι γνωστό. Ως εκ τούτου εδώ θα ασχοληθούμε με τον άλλο φωστήρα της Ιστορίας, τον και εξόριστο από 6 μηνών κ.Μητσοτάκη.

Οταν τα Αρχεία εκδικούνται...

{2} Οι σημειώσεις του Νίκου Μπελογιάννη για τις παράνομες Οργανώσεις (Αρχείο ΚΚΕ, από τα κείμενα λίγο πριν από την εκτέλεσή του)

Ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είναι μόνο ένας από τους ήρωες του ΚΚΕ που οι κατά καιρούς αποστάτες του Κόμματος επέλεξαν ανάμεσα στους χιλιάδες Μπελογιάννηδες, προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ μέσω αυτού του προσώπου. Είναι και ο κομμουνιστής, τον οποίο οι παραπάνω έχουν επιπλέον επιχειρήσει να οικειοποιηθούν, διαχωρίζοντάς τον από το ΚΚΕ και φέρνοντάς τον στα μέτρα τους. Κι ενώ ο Μπελογιάννης υπήρξε γέννημα και θρέμμα του ΚΚΕ, ενώ η σύντομη ζωή του γέμισε εξολοκλήρου και αδιάλειπτα με την κομματική δράση του, ενώ μέχρι το τέλος υπεράσπισε το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του και με το αίμα του, ωστόσο γράφονται πολλά και απίθανα, με τρόπο αυθαίρετο, παρά κι ενάντια στην ιστορική αλήθεια.

Με την όρεξη θα μείνουν...


«Τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες στην πανδημία»,
αλλά το κύριο παραμένει η «ατομική ευθύνη». «Το κράτος κάνει αυτό που πρέπει», αλλά «τώρα πρέπει να συμμορφωθεί η νεολαία». «Ο ιός δεν μεταδίδεται τελικά στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και στους χώρους δουλειάς αλλά στις πλατείες...». Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο πολυφορεμένα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να «ξεπλυθεί» από τις βαριές ευθύνες που φέρει για το δεύτερο κύμα, το οποίο όλο και φουσκώνει. Ευθύνες που προκύπτουν από το «πρωτόκολλο των πρωτοκόλλων» που ακολουθεί και δεν είναι άλλο από τη διαχείριση της πανδημίας με γνώμονα τον περιορισμό του κόστους για το κράτος και την αύξηση του οφέλους για το κεφάλαιο.

Κάλεσμα σε σύσκεψη των συνδικάτων Ν Θεσσαλονίκης


Δελτίο τύπου

Τα σωματεία μας μπροστά στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης για διέξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων διοργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 3/11 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αίτηση έφεσης για τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα της επίθεσης στο Πέραμα


Η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κατέθεσε σήμερα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Ι. Μωραϊτάκη αίτηση, ζητώντας να ασκηθεί έφεση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, κατά του μέρους της δικαστικής απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, που μετέτρεψε το κατηγορητήριο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την υποκρισία και την κοροϊδία


 Τα 14 ενεργά κρούσματα εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς, αποδεικνύουν ότι οι υγειονομικοί έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το καλό των ασθενών.

Πεθαίνει η Έλλη Παππά,


Πέθανε, 27/10/2009, η Έλλη Παππά, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το Γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.

Ο Γκεόργκι Δημητρόφ γίνεται πρόεδρος της Βουλγαρίας

 


Εκλογές στη Βουλγαρία, 27/10/1946. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται πρώτο λαμβάνοντας το 53,9%. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ γίνεται πρόεδρος της Βουλγαρίας.

«Πορεία στη Ρώμη»


Έχοντας το «πράσινο φως» από την Ιταλική Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας, το αστικό πολιτικό σύστημα και το Βατικανό, ο Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει διαταγή για «πορεία εναντίον της Ρώμης», 27/10/1922. Την επόμενη μέρα εισέρχεται ανενόχλητος στην πρωτεύουσα αναλαμβάνοντας την εξουσία για λογαριασμό της ιταλικής άρχουσας τάξης.

Δολοφονούνται Δημοσθένης Λιγδόπουλος --Ωρίων Αλεξάκης


Δολοφονείται, 27/10/1920, στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδόπουλο, δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής-επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.