Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Φυλακές Ιντζεντίν


Αρχικά οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς είχαν κατασκευάσει εκεί το 1646 έναν πύργο. Ο Ρεούφ πασάς όμως, για την προστασία του κόλπου της Σούδας, χτίζει το 1872 το φρούριο Ιτζεδίν, προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ Ιτζεδίν. Αποτελώντας ένα από τα πρώτα οχυρωματικά κτίρια που κατασκευάστηκαν για την προστασία του λιμανιού, το φρούριο Καλαμίου, έχει κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας «αξιοποιηθεί» με ποικίλους τρόπους…

Ο νόμος μπορεί να μείνει στα χαρτιά από ένα ρωμαλέο κίνημα που στρέφεται κατά της μετατροπής των ΑΕΙ σε θυγατρικές επιχειρήσεων


Το κοινό νήμα που συνδέει το σημερινό νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση με όλες τις προηγούμενες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, που είναι ο στρατηγικός στόχος για τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε θυγατρικές των επιχειρήσεων, ανέδειξε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών!


Η ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα, έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω της ΟΕΝΓΕ, στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας.

Ιδρύεται «επίλεκτη δύναμη» του στρατού με στόχο και τους πρώην αντάρτες των FARC-EP


Την κλιμάκωση της γενοκτονίας αγωνιστών στην Κολομβία σηματοδοτεί η ανακοίνωση του πρόεδρου της χώρας, Ιβάν Ντούκε, για την ίδρυση ειδικής επίλεκτης δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων με αποστολή να καταδιώκει μέλη των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) και του ELN.

1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια…


Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εγκαινιάζει καμπάνια με τίτλο: "1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια… ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας!".

Τη στιγμή που τα Πανεπιστήμια συμπληρώνουν 1 χρόνο κλειστά, η κυβέρνηση, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα με ασφάλεια, σχεδιάζει πώς θα βάλει δυνάμεις της αστυνομίας, κάρτες εισόδου και κάμερες στα Πανεπιστήμια, πώς θα διαγράφει φοιτητές θεσπίζοντας όριο φοίτησης, την ισοτίμηση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων και Πανεπιστημίων δίνοντας άφθονο χρήμα στα “κοράκια” της εκπαίδευσης κ.λπ.

Οταν οι ΜΚΟ αυτοαποκαλύπτονται...


Σε μια περίοδο νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης,
κυβερνήσεις και αστικά επιτελεία «ανοίγουν το δρόμο» για νέες επενδύσεις στο κεφάλαιο και συγκεκριμένα στους τομείς της «πράσινης» και ψηφιακής οικονομίας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κερδοφόρα διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Αλλωστε, η ΕΕ ιεραρχεί αυτούς τους κλάδους, με στόχο τα δικά της μονοπώλια να ξεπεράσουν εκείνα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην κούρσα του ανταγωνισμού τους.

Η ιστορία της έκδοσης του παράνομου «Ριζοσπάστη» στα χρόνια 1947-1953


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προετοίμασε και οργάνωσε την παράνομη έκδοση του «Ριζοσπάστη » ακόμα από τις αρχές του 1946 (πάνω από ενάμιση χρόνο πριν την απαγόρευση του «Ρ»).

Η ιστορία, η πραγματική, της παράνομης έκδοσης του «Ριζοσπάστη » στα 1947-1953 που χρειάζεται σήμερα να μαθευτεί είναι η παρακάτω:

Αθωράκιστα τα σχολεία


Η καθημερινή αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία, όπως και στον αριθμό των σχολικών μονάδων και των τμημάτων που κλείνουν, παρά και την ανύπαρκτη επί της ουσίας ιχνηλάτηση, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και των φορέων τους ότι τα σχολεία άνοιξαν (όπου άνοιξαν) όπως ακριβώς έκλεισαν, παραμένοντας αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι και οι Ρώσοι Ναζί (gr subs)


Ας ξαναδούμε τα στάδια της πολιτικής πορείας του Αλεξέι Ναβάλνι συνολικά. 

Για τους "φιλελεύθερους", ο Ναβάλνι έχει γίνει σύμβολο του "αγώνα για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία" στη Ρωσία και τον κόσμο σήμερα. 

Για ένα θέατρο χωρίς «χούντες» και τυράννους


Ούτε η παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, ούτε οι πρόσφατες αποκαλύψεις, έσκασαν σαν βόμβα για τους παροικούντες.. Η ατμόσφαιρα είναι εδώ και καιρό πνιγηρή. Το καζάνι χρόνια τώρα βράζει.

Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο «Χρυσά κουπιά»


«Χρυσά κουπιά»
είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη» και κατατάσσεται στην κατηγορία που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «εφηβικό - νεανικό μυθιστόρημα». Στην πραγματικότητα όμως, όπως ισχύει για όλα τα καλά λογοτεχνικά αναγνώσματα, πρόκειται για ένα βιβλίο που άνετα απευθύνεται σε κάθε ηλικία και που άνετα οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες μπορούν να «ξεκλέψουν» για να το διαβάσουν από τη βιβλιοθήκη των παιδιών τους.

Ατομική ευθύνη και υγεία-εμπόρευμα ή συλλογικός αγώνας για υγεία-δημόσιο αγαθό


Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται μόνο στις δομές υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) αλλά και στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές, στον τόπο κατοικίας. Αντιμετωπίζεται στην κοινωνία. Εκεί, ένα χρόνο τώρα, τα μέτρα προστασίας ήταν και είναι ανύπαρκτα με τα επιστημονικά δεδομένα να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της προπαγάνδας της κυβέρνησης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/02/1824

Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη, για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.

09/02/1857

Πεθαίνει ο Διονύσιος Σολωμός.

Διονύσιος Σολωμός