Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ο Στρατός των ΗΠΑ, να καταστέλλει κινητοποιήσεις εργατών μεταναστών


29 Ιανουαρίου 1834, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον (που εμφανιζόταν ως υπερασπιστής δικαιωμάτων του "απλού ανθρώπου") δίνει εντολή στον στρατό να καταστείλει κινητοποιήσεις εργατών μεταναστών (Ιρλανδών) σε κανάλι στο Οχάιο.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος και τα ρολά που... ανεβοκατέβαιναν


Η γιαγιά μου, η Σοφία Επαινετού από την Κωνσταντινούπολη, δύο άντρες αγάπησε στη ζωή της. Τον Δημητρό, τον άντρα της, και τον Νίκο Ξανθόπουλο. Οπως άλλωστε και οι περισσότερες συνομήλικές της. Εξαιτίας της έχω δει όλες του τις ταινίες κι όχι μόνο από μία φορά, και πάντα φεύγαμε από το σινεμά χαρούμενες, γιατί ο δικός μας «Μικρός Ηρωας» δικαιωνόταν και γιατί η πίστη στο καλό στο τέλος νικούσε.

Το οπορτουνιστικό ρεύμα στα γνωστά αδιέξοδα μπροστά στις εκλογές

Στο φουλ βρίσκονται αυτή την περίοδο οι μηχανές των διεργασιών στον οπορτουνιστικό χώρο, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ολοκληρώνει την 5η της Συνδιάσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο και μια σειρά συσκέψεων και διερευνητικών επαφών ανάμεσα στη ΛΑΕ, στο ΜέΡΑ25 και διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες να έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα.

120 τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» στον δήμο Θεσσαλονίκης τη διετία 2020-2022


Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δ. Θεσ/νίκης τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» για την περίοδο 01/01/2020 έως 31/12/2022 είναι 120. Έχουμε  1 ατύχημα κάθε 9 μέρες.
Τα 16 έγιναν κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση από την εργασία. Από τα 120, τα 86 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας, τα 11 στην υπηρεσία πρασίνου, τα υπόλοιπα στις άλλες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Βάσει των στοιχείων και της κατάστασης που επικρατεί επισημαίνουμε τα εξής:

Αυτοί είναι!:NΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική «πασαρέλα» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

 
Με τις εκλογές να πλησιάζουν, πληθαίνουν και τα εκβιαστικά διλήμματα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν στον λαό και τη νεολαία. Η ΝΔ υπερθεματίζει για την ανάγκη της «κυβερνητικής σταθερότητας» για να πορευτεί, όπως λένε, η χώρα με «καλό τιμόνι» σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, εξασφαλίζοντας οικονομική ανάπτυξη από την οποία όλοι θα κερδίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι χρειάζεται «προοδευτική αλλαγή» που θα μπορεί να εξασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» και μια δίκαιη ανάπτυξη.

Ρομαίν Ρολλάν


«Είμαι με το μέρος όλων των προλετάριων του κόσμου»

Ο Ρομαίν Ρολλάν γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1866 και πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου 1944.

Ανθρωπιστής και ειρηνιστής από τους πιο μαχητικούς. Αποκήρυξε και στηλίτευσε την ανθρώπινη σφαγή και διακήρυξε το μίσος του για τον καπιταλισμό, την αποικιοκρατία το ρατσισμό και κάθε τι  που καταπιέζει τον άνθρωπο.

Αντιλαϊκή σκυταλοδρομία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην δημόσια υγεία


 ΝΔ: Με τα μπούνια για τη μετατροπή της Υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε σαφές ότι θα «τρέξει» όσες «δουλειές» στην Υγεία έμειναν στη μέση από τις προηγούμενες, παίρνοντας τη σκυτάλη της ίδιας στρατηγικής, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, του «εξορθολογισμού των δαπανών» και της «μείωσης του κόστους».

Όπλο μας η ψήφος στο ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα ή έξω από τη Βουλή


 Τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ στη Βουλή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονταν για το ποιος διέπραξε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, στην πραγματική ζωή είδαμε ξανά ολόκληρες περιοχές να πλημμυρίζουν με την πρώτη δυνατή βροχή. Η ίδια θλιβερή εικόνα που παρουσιάζεται μετά από κάθε πλημμύρα τον χειμώνα και κάθε πυρκαγιά το καλοκαίρι, γεννά αυθόρμητα τη σκέψη ότι έχουμε ένα κράτος ανίκανο διαχρονικά να αντιμετωπίσει τα φυσικά φαινόμενα.

Η λογικοφάνεια της μομφής

Η πρόταση μομφής, αυτή η τελευταία από τις πάμπολλες της τελευταίας εικοσαετίας, είναι ένα ατελέσφορο και στην ουσία σαθρό και ευέλικτο κοινοβουλευτικό «παιχνίδι», με στημένο αποτέλεσμα καθ' εκάστην φορά που έχει υποβληθεί. Ανεξαρτήτως μάλιστα του ποιος κυβερνούσε και ποιος αντιπολιτευόταν, από τη σκόπιμα υπερτιμημένη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι καλλιτέχνες και σπουδαστές αντλώντας δύναμη από την πρώτη επιτυχία του αγώνα τους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις


Μια πρώτη νίκη του πανελλαδικού αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών αποτελεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να δώσει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους. Ωστόσο οι υποσχέσεις του σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε καν επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο που βρισκόταν πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!


 Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι αλήθεια πως με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση απόψε εδώ στη Θεσσαλονίκη, κάνουμε μια μικρή στάση για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση στον λαό της πόλης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 29/01/1834

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον (που εμφανιζόταν ως υπερασπιστής δικαιωμάτων του "απλού ανθρώπου") δίνει εντολή στον στρατό να καταστείλει κινητοποιήσεις εργατών μεταναστών (Ιρλανδών) σε κανάλι στο Οχάιο.