Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Γιώργος Κοτζιούλας

Ο Γιώργος Κοτζιούλας «έφυγε» στις 29 Αυγούστου 1956 σε ηλικία μόλις 47 ετών, με την υγεία του τσακισμένη και την ψυχή του γεμάτη πίκρα γιατί το έργο της Εθνικής Αντίστασης δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας γεννήθηκε στις 23 Απρίλη 1909 στην Πλατανούσα των Τζουμέρκων.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας, παιδί πολυμελούς φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Πλατανούσα (Ραψίστα) Αρτας το 1909.

Ο «σεμνός» φασισμούλης μιας ακόμα «συγγνώμης»


Μια «συγγνώμη» και ορισμένες εξηγήσεις του Στ. Κασσιμάτη και της «Καθημερινής»:


Για να αντιληφθεί κανείς τι δεν κατάλαβε ο Στ. Κασσιμάτης και η «Καθημερινή» φτάνει να δει την αθλιότητα που διατυπώνεται σε λίγες λέξεις μιας λεζάντας:

Το ΚΚΕ καταδικάζει την καταστολή σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις χτεσινές βίαιες προσαγωγές και την άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας" που οδήγησαν χτες στο θάνατο ακόμα μίας απεργού πείνας, της δικηγόρου

" Λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα"

Συνέντευξη στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ έδωσε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το πρωί του Σαββάτου 29 Αυγούστου.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και το χθεσινό άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, επισήμανε ότι η προσδοκία ότι από την άτυπη σύνοδο θα υπήρχαν θετικά αποτελέσματα για τους λαούς, ισοδυναμεί με τη ρήση "ο λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα".

Οπως τόνισε, ειδικά για την Τουρκία, στο πρόσωπό της η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία βλέπει μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της.

Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους αγωνιστές

Οι ισραηλινές δυνάμεις αφού εισέβαλαν στο σπίτι, συνέλαβαν τον γιο του, τον 32χρονο οικοδόμο Nael Muhammad τον οποίον κρατούν μέχρι τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη στο Συνδικάτο Workers Union Coalition Palestine και στον συναγωνιστή Arkawi.

Καταγγέλλουμε τις παράνομες και απαράδεκτες πρακτικές του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.

Καμιά υποταγή στη στρατηγική της αστικής τάξης, μόνος δρόμος η αντεπίθεση!

«Εθνική στρατηγική», «ομοψυχία», «συνεννόηση»: Την τιμητική τους είχαν έννοιες όπως οι παραπάνω την περασμένη βδομάδα, με κορυφαία στιγμή τη συνεδρίαση στη Βουλή για την κύρωση των επικίνδυνων συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο. Από τη μία, η ΝΔ δήλωνε περήφανη που βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της και, από την άλλη, οι «προκάτοχοι», με κύριο τον ΣΥΡΙΖΑ, την καλούσαν να εξασφαλίσει όσο γίνεται την «ομοψυχία» και τη «συνέχεια» στην εξωτερική πολιτική. 

Γι' αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα εύσημα από τους πιο συνεπείς ντελάληδες του ευρωατλαντισμού για τα «ήρεμα νερά» που εξασφαλίζει στην κυβέρνηση με τη συναίνεσή του.

Σοβαρά ερωτήματα

Για την κορύφωση των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη και προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές εξαιτίας της πανδημίας, η ΚΝΕ συμφώνησε με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να της παραχωρήσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε και τυπικά στις αρχές της περασμένης βδομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΠΑΕ. Και ενώ η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωνε την Πέμπτη για τον νέο χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων, το

Και δεύτερο κρούσμα στον «Σκλαβενίτη»


 Θεσσαλονίκη 28/08/2020 


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις μας για προληπτική καραντίνα όλου του προσωπικού στο κατάστημα που εμφανίστηκε το 1ο κρούσμα, η εταιρεία, επικαλούμενη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προχώρησε σε καραντίνα μέρους μόνο των εκεί συναδέλφων. Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα εντοπίστηκε 2ο κρούσμα, ευτυχώς χωρίς συμπτώματα.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», Σάββατο 29 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020:
  • Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σημαίνει πάλη ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • ΠΑΜΕ: Κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων 
  • 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Φέτος, το αγωνιστικό ραντεβού της νεολαίας θα είναι αλλιώς!

Συντεταγμένη υποχώρηση του ΔΣΕ

Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου 1949, η τελική φάσης της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ.

Η πρώτη μάχη παράταξης του ΔΣΕ στην Σάμο

Στις 29 Αυγούστου 1947 ο ΔΣΕ έδωσε την πρώτη μάχη, στην Σάμο, απελευθερώνοντας το χωριό των Γκιναίων. ενώ το επόμενο διάστημα απελευθερώθηκαν 22 χωριά.

Η πρώτη μάχη παράταξης του ΔΣΕ στο νησί

Από πληροφορίες που καταφθάνουν στο βουνό μετά τη νέα ταχτική που εγκαινιάστηκε από το ΔΣΕ, της ένοπλης αντιπαράθεσης κατά των κυβερνητικών στη Σάμο, η κατάσταση γίνεται κρίσιμη για τους ΚουσουλοΜΑΥδες, το στρατό

Γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης


Γεννήθηκε, 29/8/1931, στη Νέα Ιωνία ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης

Τραγούδησε τους καημούς, τους έρωτες, τις πίκρες, τις αδικίες του κόσμου... Φωνή - σύμβολο μιας κοινωνίας που αγωνιζόταν να σταθεί στα πόδια της και αιμορραγούσε από τη μάστιγα της ξενιτιάς, ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε το μόχθο του εργάτη, τον καημό και το θυμό του μετανάστη, την αγωνία και τους πόθους των απλών ανθρώπων της δουλιάς.