Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

1947: Βιτρίνες στην ΕΣΣΔ


 Βιτρίνες στην οδό Gorky (Tverskaya), Μόσχα, 1947. Φωτογραφία: Roger Parry. 

Ξεκούραση, με ένα καλό βιβλίο συντροφιά


Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και είναι ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο διάβασμα βιβλίων! Ο «Οδηγητής» προτείνει μερικά βιβλία από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής για να μας συντροφεύσουν στις διακοπές μας.

Βόθρος!


Μυρίζει έντονα, ήδη, η μπόχα, από τον βόθρο των διαφόρων μηχανισμών και των καθοδηγούμενων «ελεύθερων σκοπευτών», για το δυσώδες ζήτημα των παρακολουθήσεων. 

Ο πραγματικός υπαίτιος των πυρκαγιών και εχθρός του περιβάλλοντος


 ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

 Οι εικόνες από το καμένο παρατηρητήριο και την ταΐστρα των αρπαχτικών πουλιών στο δάσος της Δαδιάς, από τα 40.000 στρέμματα καμένου παρθένου δάσους είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι.

Με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

 
Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Γιάννης Νεγρεπόντης


Ο Γιάννης Νεγρεπόντης, από τους πρωτοπόρους της «πολιτιστικής επανάστασης» της δεκαετίας του ‘60, έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» (που τελειώνει με το σύνθημα «δεν θα περάσει ο φασισμός») και «Τρίτος παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά Νέγρικα, που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Ήταν τα τραγούδια που έγιναν αρχικά γνωστά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν ‑απαγορευμένα πια- από στόμα σε στόμα, στα χρόνια της δικτατορίας.

«Βαρύς ο πέλεκυς» του κόστους για τη λαϊκή οικογένεια


 ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

 Η ανεπαρκής κρατική μέριμνα για εστίες οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια να πληρώσει ακριβά για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι των παιδιών που πέρασαν σε σχολή μακριά από το σπίτι τους

Τόλμησε πρώτος να ρίξει τη σκηνοθετική ματιά του στην εργατική τάξη

 


Ενενήντα χρόνια από την προβολή της προλεταριακής βουβής ταινίας «Κοινωνική σαπίλα» (1932)

Η καρδιά του σκηνοθέτη Στέλιου Τατασόπουλου (1908-13 Ιούλη 2000) σταματάει, πριν από είκοσι δύο καλοκαίρια, να χτυπάει. Τότε, οι υποψιασμένοι άνθρωποι του κινηματογράφου, οι οποίοι θεωρούν ότι η τέχνη τους πρέπει να υπηρετεί τον λαό, κοιτάζονται στα μάτια με γεμάτο αμηχανία βλέμμα.

Ακόμα λιγότεροι


 Ανησυχία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς προκαλούν οι λιγότερες σε σχέση με πέρσι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, που κάνουν αυτήν την περίοδο οι δήμοι.  

Με δικαιολογία ότι... δεν ισχύουν τα πρωτόκολλα της πανδημίας, το κράτος χρηματοδοτεί με ακόμα μικρότερα ποσά την πρόσληψη καθαριστών/στριών, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών, ενώ για όσους/ες πιάσουν τελικά δουλειά, η εντατικοποίηση προμηνύεται ανυπόφορη.

Συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

Στο πλευρό τους εκπρόσωποι του ταξικού κινήματος

Με κινητοποίηση στην πύλη του εργοστασίου «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους, ενάντια στις απολύσεις και τη βία και την τρομοκρατία.

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα» και στα καμένα της Αττικής


 68.000 στρέμματα έγιναν στάχτη πέρυσι τέτοιες μέρες, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα | Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή και συζήτησε με πυρόπληκτους

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 08/08/1832

Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικυρώνει την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα στο βασιλικό θρόνο της Ελλάδας. 

Ο Βαυαρός Βασιλιάς Όθωνας