Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Πορεύτηκε στο πλάι του ΚΚΕ


Στρατευμένος αγωνιστής, ο Μ. Λοΐζος και με το έργο και τους αγώνες του πορεύτηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δίκαιη κοινωνία. Η στράτευση για τον ίδιο ενσαρκωνόταν στη «διαρκή εξυπηρέτηση της κοινωνικής συνείδησης», όπως έλεγε ο ίδιος. «Πρέπει να υπάρχει στρατευμένη τέχνη, γιατί μέσα στο δρόμο αυτής της σχολής μπορούν να βγουν αριστουργηματικά έργα. Αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι η στρατευμένη τέχνη είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».

Hλέκτρα 1, Ηλέκτρα 2, 3... Εκδίκηση


Hλέκτρα 1, Ηλέκτρα 2, 3... Εκδίκηση

Οταν μαθεύτηκε ο θάνατος της Ηλέκτρας, ο ΕΛΑΣ έβγαλε ειδική απόφαση σε όλες τις αντάρτικες μονάδες και καλούσε σε εκδίκηση. Στην Αθήνα, ο ΕΛΑΣ πήρε εκδίκηση με δεκάδες δοσίλογους που βρέθηκαν σκοτωμένοι στους δρόμους. Στο πτώμα του καθενός υπήρχε καρφιτσωμένη μια ταινία με την επιγραφή: Ηλέκτρα 1, 2, 3... που έδειχνε με πόσους πλήρωσε ο εχθρός. Στο όνομά της, πολλές γυναίκες στρατολογούνται στο Κόμμα, ενώ ο ΔΣΕ όρισε παράσημο «Ηλέκτρα» σαν την πιο έξοχη τιμητική διάκριση γυναικείου ηρωισμού. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ και με τεράστιο προσωπικό κόστος αρνήθηκαν να το αποκηρύξουν. Εκαναν το καθήκον τους στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

“Άμεσα στην εισαγγελία οι καταγγελίες για το Λιγνάδη”

Με βάση τη χθεσινή (19.2.2021) συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού, είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι άμεσες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, καθώς και ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Είναι εξαιρετικά προκλητικό μάλιστα οι ίδιες δυνάμεις να εμφανίζονται ως η "δύναμη που θα καθαρίσει το τοπίο" μέσα από κυβερνητικούς κώδικες και κανόνες για το χώρο του Πολιτισμού. Δεν μπορούν να έχουν καμία συμβολή στην επίλυση του προβλήματος αυτοί που με την πολιτική τους διατηρούν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανασφάλεια κ.λπ.), που ασκούν πίεση σε κάποιον ή κάποια ώστε να μη σπάει τη σιωπή.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, καθεστώς βίας και τρομοκρατίας επικρατεί σε διάφορους εργασιακούς χώρους


Με ευθύνη της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε πολλούς εργασιακούς χώρους υπάρχει ένα καθεστώς που ευνοεί φαινόμενα επιβολής βίας με πολλούς τρόπους, του εργοδότη πάνω στους εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου, ένα καθεστώς που ανθεί στις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα και χτίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κανάλι «Κόντρα», με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού. Ειδικότερα για τις εξελίξεις με τον Δ. Λιγνάδη, επισήμανε πως η κυβέρνηση, η κα. Μενδώνη και ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για ένα σοβαρό ζήτημα, για την επιμονή τους στην παραμονή στη θέση του προέδρου του Εθνικού Θεάτρου, παρότι υπήρχαν σημαντικές καταγγελίες σε βάρος του.  

Θεωρούμε πως η ζωή ενός κρατουμένου έχει την αξία της, ανεξάρτητα από την άποψη που αυτός είχε για τη ζωή των θυμάτων του

 


Η ειδική –προσωποποιημένη μεταχείριση πρέπει να εξαντλείται στο δικαστήριο κατά την διαδικασία επιβολής της ποινής και δεν πρέπει να συνεχίζεται κατά το χρόνο έκτισής της.

            Τα μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974, ως πρώην πολιτικοί κρατούμενοι-εξόριστοι, ξέρουν από πρώτο χέρι τι θα πει ειδική-επιλεκτική αντιμετώπιση ενός κρατουμένου και γνωρίζουν πολύ καλά τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν ακόμα και σήμερα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Γι’αυτό και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα που άπτονται των συνθηκών διαβίωσης όλων ανεξαίρετα των κρατουμένων και της παραβίασης των ελάχιστων δικαιωμάτων που τους έχουν αποδοθεί.

Οι κοτζαμπάσηδες


Παραμονές της Επανάστασης, η οθωμανική εξουσία θεώρησε ότι συγκεντρώνοντας στην Τριπολιτσά εκπρόσωπους από τις πιο ισχυρές οικογένειες των Πελοποννησίων κοτζαμπάσηδων, θα απέτρεπε την ευρέως φημολογούμενη εξέγερση.

Η «διπλωματία των εμβολίων» ρίχνει λάδι στη φωτιά...


 
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Οι καθυστερήσεις της ΕΕ, οι ανησυχίες των ΗΠΑ και η ευκαιρία που αρπάζουν από τα μαλλιά Κίνα και Ρωσία

Μια ιδιαίτερη πλευρά των ανταγωνισμών γύρω από το εμβόλιο - εμπόρευμα αποτελεί η λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων». Ο όρος περιγράφει την προσπάθεια των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων να αξιοποιήσουν την πρόσβαση που έχουν στα εμβόλια για τον κορονοϊό, για να δυναμώσουν τις σχέσεις τους με τρίτες χώρες ή να μπουν «σφήνα» στους ανταγωνιστές τους.

Αυτό που για το κράτος τους είναι «πολυτέλεια» για το λαό είναι ζωτική ανάγκη


Ποιο είναι λοιπόν αυτό το κράτος που εν έτει 2021 αφήνει στην τύχη του έστω και έναν άνθρωπο αβοήθητο μέσα στον χιονιά; Ποιο είναι αυτό το κράτος που αδυνατεί να οργανώσει στοιχειωδώς την προστασία των ανήμπορων, με αποτέλεσμα ακόμα και μέσα στην καρδιά του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας να «φεύγουν» από τη ζωή λόγω μπλακάουτ;

Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, τη δουλειά και τα άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών


Ενας χρόνος πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, που έδρασε καταλυτικά και για την εμβάθυνση της καπιταλιστικής κρίσης, φέρνοντας πολλά δεινά στην παγκόσμια εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν, πάνω από 2 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, ήρθαν αντιμέτωποι με τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, όπως είναι η ανεργία, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

#απαγορεύεται


Μέσα σε μικρά διαμερίσματα ψιθυρίζοντας, με κάρτες ήχου που μας «αφήνουν» πάνω στην ηχογράφηση, με μικρόφωνα που κάπου έμειναν καταχωνιασμένα και ξαναβγάλαμε στην επιφάνεια, μακριά από τους φίλους μουσικούς που συνεργαζόμαστε.

Διαβάστε στο Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 - 21 Φλεβάρη:

  • Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού δεν είναι κόστος! Επιλεκτικά «ανίκανο» το κράτος απέναντι στις λαϊκές ανάγκες
  • Πανυγειονομική απεργία την Τρίτη 23 Φλεβάρη: Συνεχίζουν τον αγώνα για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/02/1905

Διενεργούνται βουλευτικές εκλογές. Οι Δηληγιαννικοί κερδίζουν 142 έδρες, έναντι 78 των Θεοτοκικών, 13 των Ζαϊμικών και 2 ανεξαρτήτων. Ο Θεόδωρος Δηληγιάννης αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τελευταία φορά.

20/02/1912 

Γεννήθηκε η Ηλέκτρα Αποστόλου, η κομμουνίστρια, η ηρωίδα του λαού μας, που δολοφονήθηκε με φρικτά βασανιστήρια τον Ιούλιο του 1944.

Ηλέκτρα Αποστόλου