Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ζωή λαθραία (Πρόσφυγας)

                                                         Ζωή λαθραία (Πρόσφυγας)

Το καινούριο τραγούδι του Γιώργου Κοφινά, έχει τίτλο  Ζωή λαθραία (Πρόσφυγας)

Μουσική: Κοφινάς Γιώργος

Στίχοι: Αντώνης Κασίτας

Ερμηνεία: Νίκος Τάγκας

Φωτογραφίες: Αντώνης Κασίτας

Στις 27 Φλεβάρη το νέο τεύχος του «Οδηγητή»


Η μεγάλη πανεξόρμηση με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο, τα χιλιάδες φύλλα που διακινήθηκαν από τις οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, ήταν μόνο η αρχή στη μεγάλη μάχη που δίνουμε στο πλευρό του Κόμματος. 

Μπούμερανγκ


Οσοι καθημερινά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώνουν πως μια συνηθισμένη μέρα στους σταθμούς του μετρό, στους συρμούς και τα οχήματα των αστικών συγκοινωνιών είναι πάντα μια μέρα συνωστισμού. Μια μέρα με χιλιάδες επιβάτες να στριμώχνονται μέσα κι έξω από τα βαγόνια σε σταθμούς, σε λεωφορεία. Μια τέτοια μέρα ήταν η χτεσινή όπως δείχνει και η φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας.

“Τι είναι αυτές οι βρωμιές που λέτε κ. Συρίγο;”


Απάντηση στην προβοκάτσια και την πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης διά του υφυπουργού Παιδείας Αγ. Συρίγου σε βάρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Δελής στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Αλλού η αιτία


Στις 11 Γενάρη, που άνοιξαν ξανά τα Δημοτικά Σχολεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα πανελλαδικά ήταν 444. Το Εμπόριο άνοιξε μια βδομάδα μετά, στις 18 Γενάρη, και εκείνη τη μέρα καταγράφηκαν 320 επίσημα κρούσματα. Δυο βδομάδες μετά, στις 2 Φλεβάρη, το κοντέρ έγραψε 1.261 επίσημα κρούσματα και στο φόντο αυτής της μεγάλης αύξησης ειδικά στην Αττική συζητιέται ακόμα κι ένα καθολικό lockdown, καθώς παράλληλα καθυστερούν και οι εμβολιασμοί.

Το ΤΕΑΥΕΚ και το διαχρονικό χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων


ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΤΕΑΥΕΚ-
Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων)

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με την οργάνωση της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης οικοδομήθηκε το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Προηγήθηκαν δυναμικοί, αιματηροί αγώνες που συνάντησαν σκληρή αντίδραση μέχρι να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στοιχειώδεις όρους κοινωνικής ασφάλισης.

«Ευελιξία» ζητούν οι ΗΠΑ, «ετοιμότητα απ' όλους για συμβιβασμό» η Βρετανία

 


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς ενόψει της άτυπης Διάσκεψης που οργανώνει τον Μάρτη ο ΟΗΕ για το Κυπριακό, η Βρετανία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το καθεστώς της «εγγυήτριας δύναμης» και στη μετά το Brexit ακόμα πιο σύνθετη περίοδο.

«Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί»


«Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση»,
γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί». Η εβδομαδιαία εφημερίδα σημειώνει: «Η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να μην είναι οι ηθοποιοί θεατές των εξελίξεων


Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει η συζήτηση και στον κλάδο μας, για όλα αυτά που αποκαλύπτονται και έρχονται στη δημοσιότητα μετά από καταγγελίες συναδέλφων μας. Περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν, να αποκαλυφθούν και όπως με την τοποθέτησή μας στο ΔΣ είχαμε τονίσει: ¨Η συγκυρία να αποτελέσει έναυσμα, ώστε και άλλοι άνθρωποι, να βρουν το θάρρος να μιλάνε, σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται, κυρίως αυτοί που δεν τους δίνεται εύκολα το μικρόφωνο. Εμείς από τη μεριά μας καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ηθοποιούς -όπως άλλωστε το κάναμε πάντα - να καταγγέλλουν σταθερά κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων τους που στους χώρους εργασίας είναι καθημερινές από την εργοδοσία και διαφόρους που διατηρούν θέσεις εξουσίας¨.

Πλαζ, μοχίτο και εμβόλιο


Τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά του COVID προσφέρει η Κούβα στους τουρίστες

Την ώρα που η Κούβα δίνει για άλλη μια φορά τη μάχη με την αναζωπύρωση της πανδημίας στο νησί, όπου πάντως οι αριθμοί εξακολουθούν να μην έχουν σχέση με όσα γνωρίζουμε στις περισσότερες καπιταλιστικές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, προχωρά φιλόδοξα το σχέδιο παραγωγής αυτόχθονων εμβολίων στη χώρα.

Μην παίζετε με τις ζωές μας


Η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι τυχαία, τόσο στην ΟΣΥ όσο και στην ΣΤΑΣΥ.

Κινδυνεύουν ζωές και είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας κυβέρνησης και διοικήσεων σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο τους έχουμε ζητήσει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιβατών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/02/1669

Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία

05/02/1930

Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

«Σφυρί– δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι»!