Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Το τέλος του «Εκατονταετούς πολέμου»


Στις 17 Ιούλη του 1453 τα γαλλικά στρατεύματα κατατροπώνουν τον αγγλικό στρατό στη μάχη στο Κοτιγιόν. Με τη μάχη αυτή τελειώνει ουσιαστικά ο «Εκατονταετής πόλεμος». Η τυπική λήξη του έρχεται στις 19 Οκτώβρη του 1453 με τη συνθηκολόγηση των Αγγλων στο Μπορντό.
Ο «Εκατονταετής πόλεμος» έγινε μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας και διήρκεσε από το 1337 έως το 1453. Κύριες αιτίες ήταν η επιδίωξη της Γαλλίας να εκδιώξει τους Αγγλους από την Ακουιτανία, αλλά και η επιδίωξη της Αγγλίας να καταργήσει την υποτέλεια της Γουιένης από τη Γαλλία και να πετύχει την επιστροφή της Νορμανδίας, του Ανζού και άλλων περιοχών. Και τα δύο κράτη επιδίωκαν την κυριαρχία στην πλούσια περιοχή της Φλάνδρας.

Ξεκινά ο Ισπανικός Εμφύλιος


17/7/1936. Ξεκινά ο Ισπανικός Εμφύλιος.
Στο ισπανικό Μαρόκο, στις Καναρίους και Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια στην Ισπανία, εκδηλώνεται η ένοπλη φασιστική ανταρσία του Φράνκο, με την ανοιχτή υποστήριξη της χιτλερικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Αυξάνονται οι νεκροί - Δεκάδες οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες


Συνεχώς αυξάνονται οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο απολογισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα, με τη θεομηνία να προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων στη χώρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η τοπική αστυνομία. «Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

«Ούτε μεμονωμένη ούτε τυχαία η υπόθεση της 19χρονης»

 
Μια ακόμα φριχτή υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες. Αυτή την φορά ήταν μια 19χρονη κοπέλα από την πόλη μας. Βασανιστές της ένας αστυνομικός και ο πατέρας της και ένα ολόκληρο κύκλωμα trafficking και ναρκωτικών, που την εξανάγκασαν σε αποτρόπαιες πράξεις.

Περγαμηνές


Η απαγόρευση της συμμετοχής του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δεν είναι καμιά παραφωνία σε ένα κατά τ' άλλα ...αγγελικά πλασμένο αστικό πολιτικό σύστημα στην ΕΕ. Αποτελεί συνέχεια της ποινικοποίησης της δράσης του Κόμματος στη Γερμανία, όπως κάνουν συνολικά η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις για την κομμουνιστική ιδεολογία, βασιζόμενες στην ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Ούτε ραντεβού


Ολη τη βδομάδα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έδωσαν τα ρέστα τους για τα δισεκατομμύρια ευρώ που «εισρέουν» στην οικονομία μετά την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την ΕΕ. 

Νίκος Καρούζος


Οχι μόνο με λέξεις, αλλά και με έννοιες και με ιδέες… και με τη ζωή του την ίδια, περιπλανήθηκε στο αυτοσχέδιο όραμά του για τον κόσμο, για τον άνθρωπο, για τη ζωή. Ο Νίκος Καρούζος , εκφραστής της απλότητας και της άκρας λιτότητας στην προσωπική του ζωή, συστηματικά αποφεύγοντας την «υποταγή» στις «μικροανάγκες βολής», αφού η σχέση του με την ύλη περιοριζόταν στα εντελώς απαραίτητα για τη διαβίωση, κατάφερε να παραμείνει αλώβητος, σαν πραγματικός «αντιστασιακός» του συστήματος μέχρι τα στερνά της ύπαρξής του.

Σε «επόμενη πίστα» εμπλοκή και κίνδυνοι, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης


«Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης με περισσότερες απαιτήσεις για αναβάθμιση της συμμετοχής της στη λεία και τη μοιρασιά, που είναι συνέχεια της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εσωτερικό της χώρας. Η στάση αυτή εκδηλώνεται και με διαθέσεις υποχώρησης σε κυριαρχικά δικαιώματα στο πλαίσιο ενός ιμπεριαλιστικού συμβιβασμού, στον οποίο βαραίνουν ισχυρότερες δυνάμεις».

Καταναγκασμός ή αναγκαιότητα; Επιστήμη ή βούρδουλας;


Ναι στον εμβολιασμό, όχι στον εκβιασμό – Ναι στην Επιστήμη, όχι στον εκφασισμό.

Το ανακοινωθέν Μητσοτάκη (12/7) ήταν μια σπονδή στον κοινωνικό διχασμό. Ενα εξωφρενικό και τερατώδες κήρυγμα κοινωνικού αυτοματισμού. Μια θλιβερή και συνάμα τραγικά επικίνδυνη επιχείρηση μετακύλισης των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών στις πλάτες του “αποδιοπομπαίου” λαού δια της αντιδραστικής αποθέωσης της θατσερικής “ατομικής ευθύνης”. Ενα νεοφιλελελεύθερο δόγμα πυγμής, απειλών και εκβιασμών που κουβαλάει όλη την αντικοινωνική σκουριά της θεωρίας “το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”. 

Δεν είναι μονόδρομος τα σημερινά αδιέξοδα για τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους


Αυτοαπασχολούμενη, αυτοαπασχολούμενε,

Επαγγελματία, βιοτέχνη, μικρέμπορε, αυτοκινητιστή

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε σένα, που πριν συνέλθεις από την προηγούμενη κρίση, βρέθηκες και πάλι σε νέες Συμπληγάδες.

Με το εισόδημά σου μειωμένο και τα χρέη στα ύψη λόγω των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων και των ανεπαρκών πολιτικών στήριξης.

Καθημερινός ο βομβαρδισμός περί απολύσεων


«Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις...» είναι μια από τις φράσεις με τις οποίες βομβαρδίζουν καθημερινά υπουργοί τους εργαζόμενους, στους οποίους η κυβέρνηση φορτώνει τις δικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ευθέως τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απειλούν με απολύσεις και τιμωρίες εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Στη χώρα του Φιντέλ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές»


Με μία δυναμική συγκέντρωση το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, οι οργανώσεις της ΚΝΕ έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, που τις τελευταίες μέρες παλεύει ενάντια σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό σχέδιο εναντίον του.

Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες για την πανδημία κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία για απολύσεις


Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φορτώνοντας το "φταίξιμο" στους εργαζόμενους και "κάνοντας πλάτες" στην εργοδοσία για απολύσεις, με βάση και τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Ιούλη 2021:

  • Συμπίεση μισθών - Ανατιμήσεις - Χαράτσια: Το λαϊκό εισόδημα...θύμα των σχεδίων για επενδύσεις και κέρδη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/07/1790

Πεθαίνει ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

17/07/1791

Οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής ανοίγουν πυρ κατά του επαναστατημένου πλήθους στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες εξεγερμένους.