Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Αχ, να `ταν η ζωή μας Σαββατόβραδο κι ο Χάρος να `ρχονταν μια Κυριακή το βράδυ


Μέρες του 1961 – Σαββατόβραδο

Κυκλοφορεί το ιστορικό 45άρι του Μίκη (που αργότερα θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι της «Πολιτείας» του… και θα χορευόταν από τη λαϊκή οικογένεια της εποχής όσο κανένα άλλο)

Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει λύση

 

Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Σοσιαλισμός, η απάντηση για τον 21ο αιώνα» παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και σε απευθείας μετάδοση από το πόρταλ «902.gr», ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η έκδοση έγινε με επιμέλεια της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος (δείτε την έκδοση στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»).

«Η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να ηγηθεί»


ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Τα πρόσωπα της νέας διοίκησης εκφράζουν τις επιδιώξεις για παγκόσμια κυριαρχία

«Η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να ηγηθεί του κόσμου». Με αυτό το σύνθημα ως ...εναλλακτική στην πολιτική «Πρώτα η Αμερική» της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται να αναλάβουν την εξουσία στις ΗΠΑ, συνθλίβοντας τον αμερικανικό και τους άλλους λαούς με στόχο την υπεράσπιση της κυριαρχίας των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων στον κόσμο, σε μια περίοδο που αυτή αμφισβητείται έντονα από ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως πρωτίστως η Κίνα και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις.

Η «ανάπτυξή» τους δεν είναι για όλους, θα βασιστεί σε νέο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων


Το περιβόητο σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση ως ένα σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και μετά ο ελληνικός λαός  θα «φάει με χρυσά κουτάλια». Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας «οδικός άξονας», ένα σχέδιο για να φορτωθούν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μια ακόμη καπιταλιστική κρίση.

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς!


Για τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς!

Η πρεμούρα του Υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς, δείχνει την αναλγησία και την απόσταση από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Εργοδότης επιτέθηκε σε εργαζόμενο που «τόλμησε» να ρωτήσει πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων


Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες που δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις καταγγελίες εργαζομένων για το δώρο Χριστουγέννων και επιβεβαιώθηκε με ένα ακόμα περιστατικό ότι η εργοδοσία με τις «πλάτες» και το θράσος που της έχει δώσει η κυβέρνηση έχει ξεσαλώσει μέσα στους χώρους δουλειάς!

Συλλαμβάνεται ο Νίκος Μπελογιάννης



Συλλαμβάνεται, 20/12/1950,στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Γι' αυτό το σκοπό αν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννιέται ο Αζίζ Νεσίν

 


Γεννιέται, 20/12/1915, στην Πόλη ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν από φτωχή μικροαστική οικογένεια.

Οι γονείς του ήθελαν να μορφωθεί ο γιος τους, να γίνει σπουδαίος. Η μόρφωση συνδυάστηκε με ένα θρησκευτικό σχολείο όπου οι μαθητές μαθαίναν να διαβάζουν το Κοράνι και στη συνέχεια να το αποστηθίζουν. Έτσι ο Ισλαμισμός κάλυψε τη βασική του εκπαίδευση.

Η ασφάλεια, η ειρήνη και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 


Η ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων είναι αυτονόητη για την επαγρύπνηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ετοιμότητα του Κόμματος μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο. Η ένταση των ανταγωνισμών και ο κίνδυνος του πολέμου φουντώνουν αναπόφευκτα στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τη χώρα μας να πρωταγωνιστεί προς όφελος του κεφαλαίου σε έναν αγώνα ξένο προς τα συμφέροντα του λαού μας, για γεωστρατηγική αναβάθμιση, με τραγικές συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας και όλων των λαών της περιοχής.

«Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς»

 


Σε εξέλιξη  η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς» που διοργανώνει το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά.

Η οικονομική αυτοτέλεια του ΚΚΕ υπόθεση του λαού!

Κουπόνια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

«ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Απ' την ίδρυσή του, το ΚΚΕ εξασφάλιζε τα απαραίτητα μέσα για να οργανώνει τον αγώνα της εργατικής τάξης, να εξασφαλίζει τη λειτουργία του σε όλες τις συνθήκες από το υστέρημα της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς. Ακόμα και στα χρόνια της παρανομίας, των διωγμών και των διώξεων ο λαός ήταν αυτός που ενίσχυε με όλους τους τρόπους το ΚΚΕ. Απ' αυτά τα χρόνια της εκατόχρονης και πλέον ιστορικής διαδρομής του Κόμματος επιλέξαμε ορισμένα «στιγμιότυπα» και τα παρουσιάζουμε...

«Και με το όπλο και με τη δραχμή»

Συγκέντρωση για διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας στη Δ.Αττική απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας

 Συγκέντρωση την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 12 μ. στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου

Τα «αναπόφευκτα» της πανδημίας και τα «εφικτά» του 21ου αιώνα


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα της πανδημίας SARS-COV-2 είναι πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι. Πάνω από 1,6 εκατομμύρια είναι οι νεκροί. Ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη; 

O αόρατος εχθρός...

Πανδημία χαρακτηρίζεται μία παγκόσμια επιδημία, η εξάπλωση μία λοιμώδους νόσου σε όλο τον κόσμο με γρήγορους ρυθμούς.

Πραγματοποιείται η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη»

Στις 20-21.12.1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος.

Η ταξιαρχία χιλίων άοπλων

 
Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί, 20/12/1947, μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.

Η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των βρετανών


Στις 20 Δεκέμβρη 1944, η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ι. Ντε Ρενιέ σχετικά με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των βρετανικών δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού, «με πολλά θύματα εις νεκρούς και τραυματίας υπερβαίνοντα μέχρι σήμερον τας 2.500».

Συνέρχεται η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου


 Συνέρχεται, 20/12/1821, σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Στη διάρκεια των εργασιών της συντάχθηκε ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με την καταλυτική συνδρομή του V. Gallina (Ιταλού δημοκράτη επαναστάτη και πολιτικού εξόριστου), αλλά και των Μαυροκορδάτου και Νέγρη.