Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η τελευταία συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ


«Τα πράγματα, φίλες και φίλοι, είναι νόμος, αλλάζουν. 

Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. 
Αλλά έστω σε αυτό που φαίνεται ουτοπία αυτήν τη στιγμή, το 'χω ξαναπεί κι εδώ, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που, όπως ο δικός μας Κάρολος είπε, ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα. 
Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».

Αλήθεια ή ψέματα;


…«μένουμε σπίτι για να έχουμε όλοι την υγειά μας»
ή
…«μένουμε σπίτι γιατί το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί -αν νοσήσουμε- να μας εξασφαλίσει την υγειά μας»;;;;;;;;

Είναι αλήθεια ή ψέματα πως η εξασφάλιση της υγείας (του πολυτιμότερου αγαθού) απαιτεί ένα εκτεταμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα

Βρείτε τις διαφορές με τα χουντικά διατάγματα


Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις δημόσιες συναθροίσεις (πορείες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις) βρίσκεται «στην ουρά» για ψήφιση στο κοινοβούλιο. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης ώστε να μην κατατεθεί βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Τις τελευταίες βδομάδες, η εξέλιξη της επιδημίας σε όλο τον κόσμο κατέγραψε θανάτους και μεταξύ εφήβων, μικρών παιδιών, ακόμα και βρεφών. Όσο κι αν πρέπει κανείς να ακούει με προσοχή τις διαπιστώσεις των επιστημόνων ότι πρόκειται για «σπάνιες περιπτώσεις», δεν μπορεί να αγνοήσει τις μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων που συγκλίνουν όλες στον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά των συστημάτων Υγείας: Συστάσεις για «παραμονή κατ' οίκον» σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια συμπτώματα, συμβουλές για επικοινωνία με τον «προσωπικό γιατρό».

Αρματωμένες μνήμες!


Στις 23 Απρίλη 1827, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, αφήνει την τελευταία του πνοή ο αρχιστράτηγος της επανάστασης, o παλιός συμμαχητής του Κατσαντώνη και πρώην οπλαρχηγός Αγράφων Γιώργης Καραϊσκάκης, μετά από θανατηφόρο τραύμα που δέχθηκε στη βουβωνική χώρα καθώς προσπαθούσε να ελέγξει μία ανούσια μεμονωμένη συμπλοκή μεταξύ Κρητικών και Τούρκων στο Φάληρο.

Το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης και των ΚΕΚ αποτελεί αμαρτία πολλών ετών


Με αφορμή την τρέχουσα συζήτηση γύρω από το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης και των ΚΕΚ, έχει σημασία να καταγραφεί πως η συγκεκριμένη μορφή δήθεν «εκπαιδευτικής» κατάρτισης αποτελεί αμαρτία πολλών ετών, που κορυφώθηκε στα χρόνια της κρίσης για να ταϊστούν διάφοροι μεσάζοντες και τρωκτικά. 

Μετά τα χειροκροτήματα έρχονται και οι απολύσεις γιατρών


Μετά τα χειροκροτήματα και τα ευχαριστήρια στους «ήρωες πολεμιστές του ΕΣΥ» έρχονται τα απολυτήρια για τους επικουρικούς γιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα: Τη Μεγάλη εβδομάδα επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν στο ΨΝΑ Δαφνί ενημερώθηκαν από την γραμματεία της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ ότι το Φθινόπωρο θα απολυθούν. 

«Μάθημα μουσικής»


ΟΤΑΝ Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΡΑΥΓΗ

Dmitri Shostakovich: Jazz Suite, Waltz No. 2

Μια συλλογική δουλειά μουσικών, μελών και φίλων του ΚΚΕ, που ένωσαν τη μουσική τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με στόχο να δώσουν ένα ξεχωριστό μήνυμα, μια νότα αισιοδοξίας και δύναμης.

Ερμηνεύουν το έργο Jazz Suite, Waltz No. 2 του Dmitri Shostakovich. Καλή ακρόαση!

Η αλήθεια για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων


Πολλή συζήτηση έγινε αυτές τις μέρες για το θέμα των voucher τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ που θα δίνονταν στους επιστήμονες εν μέσω πανδημίας, αντί για επίδομα. Μεσολάβησε η ανταλλαγή γραπτών πυρών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το θεαθήναι, με κοινή βέβαια βάση μια πολιτική που θεωρεί δεδομένο ότι πρώτα πρέπει να σωθούν οι επιχειρηματίες, να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, για να αναπνεύσουν ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος.

Κίνδυνος στον ορίζοντα


Ο εφησυχασμός γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των προσφύγων από τη συνοριογραμμή του Εβρου και τη σχετική αποκλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, ελέω κορονοϊού, ξεφουσκώνει ξανά τις τελευταίες μέρες, από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν ότι θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο.

Συνέντευξη τύπου για την προετοιμασία της δράσης στις 28 Απρίλη


Τα προβλήματα των εργατών στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου αλλά και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέδειξαν εκπρόσωποι Σωματείων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ενταγμένη στην μέρα πανελλαδικής δράσης, στις 28 Απρίλη, οπότε θα ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Δεν έχω καιρό να κουραστώ...

«Δεν έχω καιρό να κουραστώ. Δεν έχω καιρό να σταυρώσω τα χέρια μου.
Δεν έχω καιρό να μην αγαπώ, να μη μισώ, να μη θέλω, να μη σκοτώνουμαι.
Δως μου το χέρι σου - κι απ' την αρχή - μιαν άλλη αρχή.
Στις 5, ναι, στη διασταύρωση. Δικός μας είναι ο κόσμος».

Το ολοκαύτωμα των Πύργων (Κατράνιτσα) Εορδαίας

Το ολοκαύτωμα των Πύργων (Κατράνιτσα) Εορδαίας 23 και 24 Απρίλη 1944

Συγκλονιστική επιστολή του Μανώλη Τασιώνη στη θεία του για το ολοκαύτωμα των Πύργων (Κατράνιτσα) Εορδαίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

«Σου γράφω όπως μου ζήτησες ότι κρατάω στη μνήμη μου από την τραγωδία του χωριού μας.
Ήσυχη ήταν η αυγή της 23ας Απρίλη 1944.

Παραπέμπονται να δικαστούν, 25 αγρότες και αγρότισσες , από την της εξέγερσης στο Κιλελέρ


Με βούλευμα, 23/4/1910, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

Το αγροτικό ζήτημα και οι κολίγοι

Το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία είναι οξυμένο από τότε που η Θεσσαλία εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια το 1881.

Βασίλης Ρώτας


Γεννιέται, 23/4/1889, ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας

Ο Βασίλης Ρώτας ανήκει σε κείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που έθεσαν ως κυρίαρχο της ζωής τους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε εκείνους που αφοσιώθηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, στην πανανθρώπινη ιδεολογία που σταθερά και αποφασιστικά διδάσκει το ΚΚΕ. Εδωσε σκληρές μάχες, υποστήριξε τις αξίες, υπηρέτησε στον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, υποστηρίζοντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.