Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Μουσική παράσταση


«THE WORKSONGS PROJECT»

Μουσική παράσταση στο Θέατρο Κολωνού θα δώσει το συγκρότημα «The Worksongs Project» στις 9 Ιούλη.

Οι «The Worksongs Project» παρουσιάζουν τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο, σε μια μουσική παράσταση επενδυμένη με φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό.

Παράνομες και νόμιμες απεργίες

                                               ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Τελικά ποιες απεργίες είναι νόμιμες και ποιες παράνομες; Φίλοι μου αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα.

 Για τους επιχειρηματίες και το κράτους τους, όλες οι απεργίες είναι παράνομες. 

«Θα 'μαι στο νικηφόρο γέλιο των συντρόφων... »


Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο το Σάββατο το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης. Η ΚΝΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας ετοιμάζουν από κοινού ένα μουσικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, τον μεγάλο ποιητή που έγραψε για όλο τον κόσμο, τον κομμουνιστή ποιητή που έπραξε στο ακέραιο, μέσα από τη ζωή και το έργο του, το διεθνιστικό του καθήκον. Τίτλος του αφιερώματος είναι: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ' τη ζωή δεν είναι...», δανεισμένος από στίχο του ποιητή.

Αντλούμε πείρα από μια κορυφαία απεργιακή μάχη, οργανώνουμε την αντεπίθεση


Η απεργία στις 16 Ιούνη αποτέλεσε το επιβεβλημένο βήμα κλιμάκωσης μετά την απεργία της 10ηςΙούνη όπου είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, τόσο των εργαζομένων που απέργησαν, όσο κι αυτών που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Χαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα προς το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

 

Αγαπητοί σύντροφοι

Με την ευκαιρία του 23ου Συνεδρίου σας, απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους, στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ.

Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το λαό της Κύπρου, στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο. Τη στήριξή μας στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που είναι αντιμέτωποι με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 «Οι λαοί να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα δηλώνουμε δυνατά και καθαρά πως καταδικάζουμε τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνονται και μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του. Αξιοποιούνται παλιά και νέα προσχήματα όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις, άλλες ασύμμετρες απειλές για να κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους κατά των λαών, προκαλώντας νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.

Ορισμένα διδακτικά στοιχεία από την παρέμβαση που έκανε ο αστικός Τύπος στην εσωκομματική κρίση και τη διάσπαση το 1991


30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟ 1991

Ανοιχτή ωμή παρέμβαση...

Ανατρέχοντας κανείς στον αστικό Τύπο την περίοδο απ' το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ έως τη διάσπασή του τον Ιούλη του 1991 και μετά στην πορεία προς το 14ο Συνέδριο, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η επίθεση στο ΚΚΕ και τον κομμουνιστικό χαρακτήρα του δεν ήταν αποκλειστική υπόθεση της οπορτουνιστικής ομάδας που δρούσε στο εσωτερικό του. Είναι γνωστό ότι η αστική τάξη ποτέ δεν χάνει από τον προσανατολισμό της την υπονόμευση του ΚΚΕ και της πολιτικής του. Γι' αυτό, την περίοδο 1990-1991 στήριξε ποικιλοτρόπως τη δράση της οπορτουνιστικής ομάδας μέσα στο Κόμμα που επιδίωξε ανοιχτά τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση και τη διάλυση του Κόμματος, κι αυτό εκφράστηκε και στις σελίδες του αστικού Τύπου.

Με τις Αποφάσεις του Συνεδρίου ριχνόμαστε στη μάχη για το αναγκαίο άλμα στη δουλειά μας


Με την ομόφωνη υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης, που καθορίζει τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και την επίσης ομόφωνη υπερψήφιση ειδικής Απόφασης για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το κίνημά της και την κοινωνική συμμαχία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Σαλπίζει «μάχη» για την αστική διακυβέρνηση και τη χειραγώγηση του λαού


Απαρχή «μάχης» με έναν και μοναδικό στόχο: «Να νικήσουμε τη κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη», χαρακτήρισε την προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες για την επικύρωση του νέου προγράμματος που θα είναι κομμένο και ραμμένο στις εκλογικές ανάγκες του κόμματος.

Πικάσο: Τον πίνακα που το 2021 τους… έπεσε, το 1946 αρνούνταν να τον παραλάβουν γιατί ήταν… “κομμουνιστικός δάχτυλος”!


Αν ισχύει κάτι είναι ότι, παρά τις διαδόσεις περί του αντιθέτου, το κράτος είναι ενιαίο και τελικά έχει συνέχεια. Επιτελικό, μεταπολεμικό και μετεμφυλιακό, μεταπολιτευτικό, μνημονιακό και μεταμνημονιακό διαθέτει μια νοητή γραμμή που ενώνει τις διαφορετικές ιστορικές του φάσεις και του προσδίδει διάρκεια και στρατηγική συνάφεια, παρά τις φαινομενικά εξωτερικές διαφοροποιήσεις. Ποια είναι αυτή η γραμμή;

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της απονομής μέσα από τη συμμετοχή δικηγορικών - λογιστικών μεγαθηρίων


ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της απονομής των συντάξεων, μέσα από την άμεση συμμετοχή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών/φοροτεχνικών στη σχετική διαδικασία, μετά την υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, της υπουργικής απόφασης, που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 3 - 4 Ιούλη 2021:

Εργασιακά δικαιώματα - Ασφαλιστικό - Παιδεία: «Ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία» για το κεφάλαιο... πάνω στα συντρίμμια τους! 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/07/1883

Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα. 

Φραντς Κάφκα

03/07/1917

Εξέγερση πραγματοποιείται στο γερμανικό θωρηκτό «Πρίγκιπας Λεοπόλδος», με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου. Περίπου 75 ναύτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ οι ηγέτες τους εκτελούνται. Η εξέγερση αποτελούσε προοίμιο των επαναστατικών γεγονότων στο στόλο το Νοέμβρη του επόμενου χρόνου.