Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Ενα νέο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τον Παλαμά από τον Τάσο Ψαρρά


Ένα εξαιρετικό σεργιάνι στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά παρακολουθήσαμε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά για τον ποιητή, στο πλαίσιο της βραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς».

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς


Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΓΝΕ Θριάσιο είναι πραγματικά επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς τονίζει η συνέλευση των Ειδικευόμενων Γιατρών στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου θα μείνουν στα χαρτιά


Κοινή ανακοίνωση εργατικών σωματείων

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να εξηγήσει

στους “κολλημένους” με το οκτάωρο εργαζόμενους το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στην βουλή το επόμενο διάστημα.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πανδημίες, εμπόδιο είναι ο καπιταλισμός


Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε για την πανδημία;
Γιατί δεν αναχαίτισαν τον κορονοϊό ισχυρά κράτη; Μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε πανδημίες;

Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δίνει ο Κώστας Σιέττος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Νάπολης, μιλώντας στο portal «902.gr» γα τον ένα χρόνο της πανδημίας. 

Η «ξεφτίλα» στον Αθλητισμό έχει ονοματεπώνυμο


Η "ξεφτίλα" στον Αθλητισμό έχει ονοματεπώνυμο.

Μετά τις αλλεπάλληλες τροπολογίες, μετά τον τραγέλαφο με την ημερομηνία εκλογών και τις αποτυχημένες μεθοδεύσεις για προσωρινές διοικήσεις σε Ομοσπονδίες, ο κύριος Αυγενάκης πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας το εξής αμίμητο:

Το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ κρίσιμος σταθμός της εσωκομματικής διαπάλης


Μετά την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούνη του 1990 και με δεδομένη την απόρριψη του Προσχεδίου των Θέσεων από την πλειοψηφία της ΚΕ, στις 2 Ιούλη συνέρχεται εκ νέου η ΚΕ και αναθέτει στο ΠΓ να διαμορφώσει το τελικό σχέδιο θέσεων. Το Κόμμα όμως ήδη έχει μπει σε περίοδο σκληρής εσωκομματικής διαπάλης που διαρκεί περίπου ένα χρόνο μέχρι τον Ιούλη του 1991, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε και πήρε χαρακτήρα ανοιχτής ρήξης. Τους μήνες που ακολούθησαν ξετυλίχθηκε μια συστηματική προσπάθεια των στελεχών της οπορτουνιστικής ομάδας με ανοιχτές παραβιάσεις των αρχών λειτουργίας του Κόμματος και φραξιονισμό, με στόχο να επιβάλουν τις θέσεις τους στο Κόμμα. Στην όλη προσπάθεια στρατεύτηκαν και άλλες οπορτουνιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που δρούσαν ως σύμμαχοι μέσα στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, αποδεικνύοντας πως οι δυνάμεις αυτές δεν έχασαν ποτέ τον αντι-ΚΚΕ χαρακτήρα τους.

Για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

 


Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης
στις εργατοϋπαλλήλους, στις άνεργες, στις μισθωτές επιστήμονες, στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, ιδιαίτερα στις νέες μητέρες, στις μαθήτριες και φοιτήτριες, στις πρόσφυγες - μετανάστριες και τις καλεί να αντλήσουν δύναμη από το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Είναι μια μέρα κρίκος στον καθημερινό αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Η σιωπή σπάει με αγώνες


Κάποτε το 1857, οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών και ισότιμα δικαιώματα. Η αστυνομία απάντησε με σφοδρή επίθεση!

Ηταν 8 του Μάρτη κι αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Είχε προηγηθεί η πρώτη γυναικεία απεργία των Αγγλίδων εργατριών στα γάντια, στο Ουόρτσεστερ το 1804, ενώ το 1831 ακολούθησαν οι Γαλλίδες καπελούδες.

Εκτιμήσεις από τις τηλεδιασκέψεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της

 


Δελτίο τύπου

Εκτιμήσεις από τις τηλεδιασκέψεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της

Για πρώτη φορά η συνεδρίαση της διοίκησης της ομοσπονδίας, καθώς και η πανελλαδική διάσκεψη των σωματείων της,  έγιναν με τηλεδιασκέψεις και είχαν επιτυχία.

Η στραβή περιμένει …στην γωνιά

 


ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ…Η ΣΤΡΑΒΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

Κι άλλο ατύχημα ήρθε να προστεθεί το βράδυ της Πέμπτης (4/3), στην μακρά λίστα των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα  στην περιοχή της Καλαμαριάς, όχημα χτύπησε συνάδελφο μας που εργάζεται στην εταιρία Wolt, παρατώντας τον μάλιστα στο σημείο. Ευτυχώς ο συνάδελφος είναι καλά στην υγεία του. Κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός καθώς οι συνθήκες στον κλάδο μας όσο πάνε και χειροτερεύουν.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6 - 7 Μάρτη:

  • 8 Μάρτη: Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Μαχητική αγωνιστική διεκδίκηση για υγεία και ζωή με δικαιώματα. Σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της ανισοτιμίας, της πολύμορφης βίας, της εκμετάλλευσης. Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεντρώσεις τη Δευτέρα με κάλεσμα της ΟΓΕ, δεκάδων Σωματείων και φορέων

Μια μέρα σαν τη σημερινή


06/03/1475

Γεννιέται ο μεγάλος Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελος. Ανάμεσα στα γνωστότερα έργα του, οι νωπογραφίες στο Παπικό παρεκκλήσι του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), η «Πιέτα» (Αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, το άγαλμα του Δαυίδ, κ.α.