Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Δεν το πίνουμε το γάλα


Δεν το πίνουμε το γάλα
 

Δεν το πίνουμε το γάλα, βάρκα – γιαλό
δεν το πίνουμε το γάλα,
ούτε και τη μαρμελάδα,
αχ να σε χαρώ, βάρκα – γιαλό.

Κάλαντα της ΕΠΟΝ τον Δεκέμβρη του 1944

ΕΠΟΝίτικα κάλαντα στην Αθήνα του 1944
Μια συγκινητική και ενδιαφέρουσα μαρτυρία, σ. Κώστας Ξένος, παλαίμαχος ΕΠΟΝίτης, για τα αγωνιστικά κάλαντα της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, μέσα στη φλόγα των μαχών του Δεκέμβρη του 1944:
«Πλησίασαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 1945», αναφέρει ο Κ. Ξένος, «και ένας έριξε την ιδέα να βγούμε να πούμε τα κάλαντα, να μαζέψουμε γλυκά και βιβλία για να τα πάμε στα νοσοκομεία Δαφνίου και Ελευσίνας που νοσηλεύονταν τραυματίες του ΕΛΑΣ και άμαχοι από τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δε θυμάμαι ποιος έφτιαξε τους στίχους και τους προσάρμοσε στο σκοπό, είχαν όμως επίκαιρο πνεύμα, ταιριαστό στην κατάσταση των ημερών και άρεσαν πολύ».
«Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάναμε με τους τραυματίες στα νοσοκομεία που ανέφερα», προσθέτει και δίνει την ευχή του για το σήμερα: «Οι ΚΝίτες μας, η νέα γενιά κομμουνιστών, να συνεχίσετε τον αγώνα μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού, να μας φτάσετε και να μας ξεπεράσετε!»

Οι στίχοι από αυτά τα αγωνιστικά κάλαντα που έψαλε η ΕΠΟΝ μέσα στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη του 1944, όπως τους συγκράτησε και μας τους παραθέτει ο Κ. Ξένος, έχουν ως εξής:


Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
Λαοκρατία Λευτεριά
Στη χώρα μας θ' ανθίσει
Και το φασισμό θα σβήσει

***

Αγιος Βασίλης έρχεται
Κι ο βασιλιάς δεν έρχεται
Να μείνει στην Αγγλία
Και ας φτιάξει εκεί δικτατορία

***

Ο Παπανδρέου ο χαλβάς
Λένε πως ντύθηκε τσολιάς
Και ζήτησε απ' το Ράλλη
Τα τσαρούχια του να βάλει

***

Ερχεται ο Σκόμπυ ο τρυφερός
Του Ντούτσε διάδοχος σωστός
Απ' τη Μεγάλη Βρετανία
Μα κωλώνει στα Χαυτεία

***

Κει πέρα βρίσκει τον ΕΛΑΣ
Του λέει «Σκόμπυ δεν περνάς»
Κι αυτός μαζεύει την ουρά του
Οπως μάζευε ο Ντούτσε τα φτερά του.

ΕΠΟΝίτικα κάλαντα στην  Γόννων-Ραψάνης του 1944

Τα κάλαντα

Αρχή μηνιά κι αρχή χρονιά

Γεια σου Επονίτικη Γενιά

Κι’ αρχή καλός μας χρόνος

Μένει ο Παπανδρέου μόνος

 

Άγιος Βασίλης έρχεται

 λαός τον υποδέχεται

Γέλια και φασαρία

δώρο του η δημοκρατία.

 

Βαστά στο χέρι ένα χαρτί

Με του λαού υπογραφή

χαρτί και καλαμάρι

άκου Σκόμπυ παλικάρι.

 

Το καλαμάρι έγραφε

Το λόγο σου διέγραφε

δεν τρώμε πρασινάδα

Κατοχή δεν θα φέρεις στην Ελλάδα.

 

Άγιος Βασίλης έρχεται

Ο Βασιλιάς δεν έρχεται

θα μένει νέτος σκέτος

Ευτυχές το νέο Έτος.

 Αυτά τα κάλαντα τραγουδήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού.

Απαιτεί την κάλυψη των απογευματινών εμβολιαστικών κέντρων με γιατρούς

Δελτίο τύπου

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ ενημερώθηκε από συναδέλφους στα ΚΥ της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ότι το τελευταίο διάστημα δεν προβλέπεται κάλυψη των απογευματινών εμβολιαστικών κέντρων στα Κ.Υ. με γιατρούς, όπως γινόταν προηγούμενα.

«Παγωμένα» αστεία


 Η γιορτινή ατμόσφαιρα έφτασε και στη Ρωσία, αν και φέτος ο Πούτιν λόγω του πολέμου δεν εγγυάται ότι θα παίξει χόκεϊ στο παγοδρόμιο που στήνεται κάθε χρόνο στην Κόκκινη Πλατεία, λίγο πιο πέρα από το Μαυσωλείο του Λένιν.

Είναι τα Στρούμφ κομμουνιστές;


Ο σκιτσογράφος Πιερ Κουλιφόρ, δημιούργησε κατά λάθος τα Στρουμφάκια το 1958, καθώς αρχικά σκόπευε να τα εντάξει ως δευτεραγωνιστές στο κόμικ του.

Χάρολντ Πίντερ


"Φέραμε εξαθλίωση και θάνατο και είπαμε πως φέραμε "ελευθερία και δημοκρατία στη Μέση Ανατολή"..πόσους πρέπει να σκοτώσετε προκειμένου να χαρακτηριστείτε δολοφόνοι και εγκληματίες πολέμου;"

Τέρας με πολλά κεφάλια στην υπηρεσία κρατών, μυστικών υπηρεσιών και μονοπωλίων


 «Η "Anomaly Six" είναι μια μικρή επιχείρηση που ανήκει σε βετεράνους και ενδιαφέρεται για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η εταιρεία επεξεργάζεται και οπτικοποιεί δεδομένα τοποθεσίας που προέρχονται από κινητές συσκευές για αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες. Αξιοποιούμε λεπτομερή δεδομένα τοποθεσίας από πολλές πρωτογενείς πηγές για να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με ομάδες, συμπεριφορές και μοτίβα (...) Ολα τα δεδομένα τα οποία αξιοποιούμε είναι εμπορικά διαθέσιμα και συμμορφώνονται με όλους τους νόμους».

«Αλλά, αυτοί είστε»


Απολαυστικός Δ. Κουτσούμπας εύχεται για τα 10 χρόνια του Luben

Με ένα επικό βιντεάκι, που αποδεικνύει ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ένας πηγαίος, λαϊκός άνθρωπος με βαθιά αίσθηση του χιούμορ, ο Δ. Κουτσούμπας δίνει ευχές για την συμπλήρωση δέκα χρόνων του διαδικτυακού σατυρικού καναλιού LubenTV.

Νέες κατηγορίες Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το Προσφυγικό


Με νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση προσφύγων - μεταναστών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις, οξύνοντας την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων των δύο χωρών, την ίδια ώρα που στρώνεται το τραπέζι του διαλόγου για επώδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ομορφη γιάφκα η φάτνη μου


Εδώ «στο Νότο, που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει κρότο», ποια πόλη και ποια χώρα υποδέχεται φέτος και το θείο και τα άλλα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, έτσι. Σαν Ηρώδης. Με στερήσεις, με πείνα, αλλά και με μια βία που σκαριάζει και τον πιο παγωμένης ψυχής άνθρωπο. Απ' τη μια τα προσφυγόπουλα που τσακίζονται κρύα κι αρμυρισμένα, σα χταπόδια στα βράχια ανάμεσα σε σπαράγματα ναυαγίων.

Οι διώξεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων δεν έχουν τελειωμό

 
Οι διώξεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζόμενων δεν έχουν τελειωμό.

Το νέο επεισόδιο στον βρώμικο πόλεμο που έχει εξαπολύσει η μεγαλοεργοδοσία είναι τη φορά αυτή οι πρόεδροι του εργατικού κέντρου Λευκάδας και του συνδικάτου οικοδόμων του νησιού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

24/12/1818

Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ.

24/12/1845

Γεννιέται ο δευτερότοκος γιος του Δανού βασιλιά Χριστιανού Θ’ Γεώργιος Γλύξμπουργκ, κατοπινός βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α’).

Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες!

Με Αλληλεγγύη και με πίστη στο δίκιο μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!.