Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

"Πορφυρογέννητοι"


Πορφυρογέννητοι

Μέσα στο άγριο χάραμα, θεέ μου, τι καψόνι,

σαν ο Πορφυρογέννητος κοιτάζει απ’ το μπαλκόνι,

το Μπάντεν-Μπάντεν δεν θωρεί μήτε και το Παρίσι,

τούτο το μαύρο ριζικό ποιός να το τραγουδήσει.

Βλέποντας τον Μαραντόνα αλλιώς...


Ένα διαφορετικό Podcast θα προβληθεί, στις 8 μ.μ. από το κανάλι της ΚΝΕ στο «Youtube». Ένα Podcast αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο και τον «θεό» του, τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Δημιούργησε δύο πρωτότυπα χαρακτικά έργα με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος


Η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ
δημιούργησε δύο πρωτότυπα χαρακτικά έργα με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Τα χαρακτικά, που διατίθενται από την ΤΟ Καλλιτεχνών είναι χαραγμένα σε λινόλεουμ με την τεχνική της ξυλογραφίας. Χαράζεται δηλαδή η επιφάνεια με ειδικά εργαλεία και αφού περαστεί με μελάνη πιέζεται επάνω σε αυτήν το χαρτί και δημιουργείται το κάθε ξεχωριστό αντίτυπο.

Έκοψαν πρόστιμο 300 ευρώ σε εθελοντή αιμοδότη


Με πρόστιμο 300 ευρώ επέστρεψε στο σπίτι του εθελοντής αιμοδότης, οποίος πήγε -τηρώντας τα μέτρα προστασίας- στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και έδωσε αίμα για να βοηθήσει ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση


Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, καθώς "χαϊδεύει" την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης με ψευδεπίγραφες κυρώσεις, ενώ παραπέμπει ξανά για το απώτερο μέλλον την εκτίμηση της κατάστασης, δίνοντας χρόνο στον Ερντογάν για τη διαμόρφωση τετελεσμένων.

Έκθεση για τον Δεκέμβρη του '44 και τη συμβολή των υγειονομικών και του νοσοκομείου στην ηρωική λαϊκή πάλη


ΚΟΒ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓ. ΟΛΓΑ» ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία πήρε η ΚΟΒ Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» της ΚΟΑ του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία. 

Τιμώντας την ηρωική πάλη της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας κατά το Δεκέμβρη του ‘44 πραγματοποιεί  έκθεση φωτογραφικού υλικού στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου, που καταγράφει τη συμβολή των υγειονομικών του νοσοκομείου και των απλών ανθρώπων στην περίθαλψη των τραυματιών ΕΛΑΣιτών και του άμαχου πληθυσμού.

Δεκέμβρης ’44


Μετά από 4 χρόνια ένοπλου, σκληρού και ηρωικού αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από την ιταλογερμανική κατοχή (1941-1944), ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά πήρε ξανά τα όπλα, αυτή τη φορά απέναντι στους Άγγλους ιμπεριαλιστές και τη ντόπια αστική τάξη.(Βίντεο)

Κρίσιμα γεγονότα πριν τον Δεκέμβρη

«Δύο κόσμοι χωριστά» και στην πανδημία


Ολο αυτό το διάστημα που η πανδημία Covid-19 εξελίσσεται, όλο και περισσότερο, πιο γλαφυρά, αποκαλύπτεται η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, η «γύμνια» του όσον αφορά την προστασία της υγείας των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, κλονίζονται η παντοδυναμία και η ιδανική εικόνα που σταθερά επιδιώκει να προβάλλει.

Αυτές τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις του συστήματός της, ως συνήθως, η αστική τάξη τις αντιμετωπίζει με ιδεολογική επίθεση προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Πού το πάνε με τη Frontex;


Τον επικίνδυνο ρόλο της Frontex
στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και την αξιοποίηση της παρουσίας στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την προώθηση ευρύτερων σχεδιασμών, που ναρκοθετούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, επιβεβαιώνει ένα διαβαθμισμένο «εσωτερικό σημείωμα», με ημερομηνία 10 Νοέμβρη, σχετικά με την άμεση συνοριακή παρέμβαση (Rapid Border Intervention - RBI) της Frontex στην Ελλάδα το 2020.

Μιντιακός Αυταρχισμός


Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η Εκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τα έτη 2018 - 2019. Σε αυτήν, εκτός των άλλων δημοσιεύονται και τα στοιχεία για την προβολή των πολιτικών κομμάτων στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δημόσια και ιδιωτικά. Αρκεί μία απλή και γρήγορη ματιά για να διαπιστώσει κανείς την πλήρη καταστρατήγηση της αρχής της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων, η οποία προβλέπει ότι κάθε κόμμα δικαιούται χρόνο προβολής στα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές τουλάχιστον ίσο με το εκλογικό του ποσοστό.

Κινητοποιήσεις από το πρωί εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αττικής


ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κινητοποιήσεις στις πύλες και στους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πραγματοποιούν από το πρωί, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης.

Υιοθετείται το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης "Συνθήκη του Μάαστριχτ"


Στο Συμβούλιο Κορυφής στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται, 10/12/1991, το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης. Είναι η περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την ΕΕ στη θέση της ΕΟΚ. Υιοθετείται, επίσης, το κείμενο για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Την ίδια μέρα, η Ελλάδα γίνεται μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο


Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει, 10/12/1944, το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και το Νοσοκομείο Συγγρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί 400 περίπου χωροφύλακες και άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας. 

Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε ακόμη τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ενώ σε μια ορμητική και αιφνιδιαστική επίθεση, διέλυσε κυριολεκτικά τα βρετανικά φυλάκια στην πλατεία Καραμάνου. 

Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη με την απόφαση του 4ου Συνεδρίου του ΚΚΕ


Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ (10 -15/12/1928).

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στις τάξεις του ΚΚΕ αλλά, αντίθετα, η πάλη ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που το απάρτιζαν αναζωπυρώθηκε γνωρίζοντας νέα πρωτόγνωρα επίπεδα οξύτητας. Στη νέα αυτή φάση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης η επίδραση των εξελίξεων στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, και ιδιαίτερα στο μπολσεβίκικο κόμμα, είχε σημαντική επίδραση.