Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Ο τρομοκράτης

 12 σκίτσα του Carlos Latuff μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη

Αν ισχύει ότι μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις, τότε το ίδιο ισχύει και για τα σκίτσα του Κάρλος Λατούφ (Carlos Latuff). Ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος με τη ριζοσπαστική προσέγγιση σχολιάζει καυστικά με το πενάκι του την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή «φωτογραφίζοντας» τον βασικό υπεύθυνο και τους συνεταίρους-συνεργούς του.

Υπάρχει και η «άλλη» Αμερική

“Όχι πόλεμος με το Ιράν – Έξω από το Ιράκ” 

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι πόλεμος με το Ιράν», «Έξω από το Ιράκ», και «Έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και σε περίπου 70 συνολικά πόλεις των ΗΠΑ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα εππικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια της

Δωρεάν εφαρμογές ή κατασκοπευτικά εργαλεία;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ «ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ «TOTOK»

Το «ToTok», μια εφαρμογή συνομιλίας (chat app), που έχει «κατέβει» ήδη σε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα της «ψηφιακής κούρσας εξοπλισμών». Ενώ εμφανίζεται ως ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος συνομιλίας με βιντεομηνύματα και μηνύματα κειμένου με τους φίλους και την οικογένεια, είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο κατασκοπείας, που παρακολουθεί κάθε συνομιλία, κίνηση, ραντεβού, σχέση,

«Ο Διάκος δε φεύγει κι ούτε παρατάει τους συντρόφους του!»

Ο Αθανάσιος Διάκος αθάνατος ήρωας – οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821, γεννήθηκε στις 4 του Γενάρη 1788 και βρήκε φριχτό θάνατο στα χέρια των Τούρκων, στις 24 του Απρίλη 1821.

«Ο Διάκος δίκαια λογαριάζεται σαν μια από τις πιο όμορφες μορφές του Εικοσιένα. Δεκαεφτά χρονών γίνηκε καλογεροπαίδι κι έπειτα διάκος στο μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Πρόδρομου στην Αρτοτίνα. Κάποτες ένας ντερβέναγας κονάκιασε στο μοναστήρι κι όπως ήταν ωραίο παλικάρι, του ρίχτηκε. Μα ο Θανάσης δεν τα σήκωνε αυτά.

Άντζελα Ντέιβις


Η μαύρη κομμουνίστρια Άντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται, 5/1/1971, ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία.

Η ίδια, από την πρώτη στιγμή, κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία. Η Ντέιβις ήταν ήδη φυλακισμένη αρκετούς μήνες, ενώ όταν συνελήφθη ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον είχε συγχαρεί το FBI για την επιτυχία του απέναντι σε αυτή την «επικίνδυνη τρομοκράτισσα Άντζελα Ντέιβις».

«Καθώς μας φώτιζαν το δρόμο οι σελίδες από το Κομμουνιστικό μας Μανιφέστο... »*


Τέχνη κοινωνική, ταξική, διεθνιστική. Τέχνη βαθιά ανθρώπινη. Δίδαγμα ευθύνης του καλλιτέχνη μπροστά στην εποχή του και μπροστά στον κόσμο. Μας έλεγε ότι η Τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη Γη. Αυτή ήταν η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Από το 1975 και τα «Πολιτικά Τραγούδια» με τη ρητή δήλωσή του: «Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη», μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Κατάσταση γενικευμένης καταστολής

Η αστυνομία στη χώρα μας είναι ο κρατικός μηχανισμός που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποστροφή του λαϊκού κινήματος. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αποστολής της, που είναι η ίδια σ' όλα τα κράτη, αλλά και του απεχθούς ιστορικού που τη βαραίνει διαχρονικά.

Η δημοσκοπική δημοφιλία της στην κοινωνία, σε σχέση με άλλους κρατικούς μηχανισμούς, αποτέλεσμα κοινωνικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων, δεν αναιρεί την παραπάνω θέση.

Αποστολή της αστυνομίας είναι η επιβολή και διατήρηση της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης πάνω στην εργατική τάξη και το λαό.

Με το λαό στο προσκήνιο

Τα «στοιχήματα» της νέας δεκαετίας και τα «οράματα», οι «ιστορικές προκλήσεις» και τα «εθνικά διακυβεύματα» έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, αποχαιρετώντας τη δεκαετία που φεύγει.

Το νήμα που συνδέει τις αναλύσεις των αστικών επιτελείων, περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη διαπίστωση ότι «πάθαμε και μάθαμε» από την καπιταλιστική κρίση και ότι «ο λαός ζούσε πάνω από τις δυνάμεις του».

Σημαντική μάχη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ


Με βασικό αίτημα την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω

Εντεκα μέρες απεργίας συμπλήρωσαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, παλεύοντας με βασικό αίτημα την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Εληξαν οι μάχες του Δεκέμβρη


Έπειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά συμπτύσσεται, 5/1/1945, για να καταλάβει θέσεις στις προσβάσεις γύρω από την πρωτεύουσα. 

Χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά ακολουθούν τον ΕΛΑΣ.

Η δικτατορία του Πάγκαλου


Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας, 5/1/1926, μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

Το βράδυ της 24ης Ιουλίου του 1925 η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου --και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικώς-- πληροφορούνταν από έμπιστες στρατιωτικές πηγές ότι στη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωνόταν στρατιωτικό κίνημα με αρχηγούς τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο και τον ναύαρχο Χατζηκυριάκο. Σε λίγο, η είδηση για το επικείμενο πραξικόπημα θα σκορπούσε απ' άκρου εις άκρον της πρωτεύουσας και στους διαδρόμους της Βουλής θα γινόταν το κύριο θέμα συζήτησης.

Εξέγερση στο Βερολίνο


Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται, 5/1/1919, και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του λαοφιλούς αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλος των Ανεξάρτητων) Άιχορν με τον Σοσιαλδημοκράτη Ένρστ στις 4 Ιανουαρίου 1919.

Γρήγορα οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις (5/1) εξελίχθηκαν σε γενική