Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Το θέαμα μιλάει από μόνο του


Όταν το κάνουν στην Τουρκία,  Έρντογάν,  είναι επικίνδυνοι.

77 χρόνια από την ίδρυση της ΠΣΟ


Δεν θα πληρώσουμε για την καπιταλιστική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αύξηση μισθών και συντάξεων Τώρα. Αγώνας - Αλληλεγγύη - Διεθνισμός.

Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;

Το θέμα της σημερινής συζήτησης, όπως είναι διατυπωμένο, πιθανά να προκαλεί ορισμένα ερωτηματικά. Μπορεί οι ερωτικές σχέσεις, η απόφαση για συμβίωση ή γάμο να είναι κάτι παραπέρα από ατομική επιλογή;

«Πολιτισμένοι» Κάφροι


Στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα αναρωτιέμαι, αν στα γραφεία στοιχημάτων των τοξικών αεριτζήδων, όπου Γης αυτές τις μέρες, παίζεται ποιος τίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου στον αέρα. Οχι τίποτα άλλο, αλλά όλοι οι πολιτισμένοι κάφροι Ανατολής και Δύσης παραδέχονται ότι μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι χώρες-δυνάμεις, που διαθέτουν τα μέσα και την τεχνολογική επάρκεια για ένα τέτοιο ενεργειακό έμφραγμα. Ακόμα και το ερώτημα ποιος ωφελείται, το κλασικό cui bono, διαβάζεται πια στην ξεχαρβαλωμένη από πλευράς ανθρωπιάς διεθνή σκηνή ως το αντίθετό του, cui malo. Δηλαδή ποιος βλάπτεται, ποιος καταστρέφεται, ποιος ζημιούται.

H "Μεγάλη Πορεία" του λαού και του ΚΚ Κίνας


 Κατασκευάζοντας έναν δρόμο με … τα χέρια: Ο παραπάνω τίτλος, προβλήθηκε με πανομοιότυπο τρόπο από τα αστικά ΜΜΕ αυτές τις μέρες. Είναι η ιστορία του Γιανγκ Σιαντού όταν παιδί -15 χρονών, το 1937, «μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του πήγαν να σκάψουν έναν δρόμο, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τους Ιάπωνες εισβολείς στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Εκρηκτικό μείγμα στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας


 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΥΠΩΝ

Εγκλωβισμένα στην ενεργειακή φτώχεια που προκαλεί η «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας βρίσκονται εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος από τον Οκτώβρη του 2021 μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε ένα συνεχές ανοδικό ράλι, ενώ καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει από τα μέτρα της κυβέρνησης, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο όλες τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα.

Στις συμπληγάδες ακρίβειας και «εξοικονόμησης» τα λαϊκά νοικοκυριά


Το νέο «μοντέλο επιδότησης» των λογαριασμών λειτουργεί ως «κόφτης» ενώ παραμένουν και ενισχύονται όλες οι αιτίες για το πανάκριβο ρεύμα

Ενα νέο «μοντέλο» επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θέτει σε εφαρμογή από την 1η Οκτώβρη η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει δραστικά τους δικαιούχους του κρατικού βοηθήματος, το οποίο, εκτός του ότι δεν επαρκεί για να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, καταλήγει να γίνεται επιδότηση για τους παρόχους Ενέργειας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Ρεκόρ της κυβέρνησης στην ποινικοποίηση των αγώνων

 
Με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία δικάζουν τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ γιατί μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσαν την μάχη για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη.

Δόλωμα στη φάκα της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας

 
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ

Απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια στο ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «σημαία» των δικών του «κοστολογημένων» προτάσεων την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ - μέσω της ανάκτησης του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Την παρουσιάζει μάλιστα ως το «μαγικό ραβδί» που μπορεί τάχα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και μάλιστα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 03/10/1897

Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, ο οποίος είχε σταθεί ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων την περίοδο μετά τον πόλεμο.

Όταν το 1980 επισκέφτηκε την Αθήνα ο Αραγκόν είχε δηλώσει σχετικά: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί αυτή τη στιγμή είμαι μαζί σας. Οταν επισκέπτομαι τις διάφορες χώρες δέχομαι εθιμοτυπικές επισκέψεις. Η δική σας όμως δεν είναι τέτοια. Ημουν και θα είμαι πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ».

Γεννιέται ο Λουί Αραγκόν