Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ακούστε τους μαθητές


Οι μαθητές όλης της χώρας κινητοποιούνται απέναντι στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία τους. Μια κατάσταση που -εν μέσω πανδημίας- είναι επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί τους είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη για το γεγονός ότι, πέρα από κάτι γελοίες μάσκες-αλεξίπτωτα, δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Τώρα, αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, έχει ρίξει πάνω τους λυτούς και δεμένους για να τους τρομοκρατήσουν και να τους βρίζουν.

Τέρμα πια η υποκρισία


Η πάγια τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, να αναγορεύει την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, σήμερα πήγε ένα βήμα παραπέρα και εκφράστηκε με τον εκβιασμό “αυτοπροστασία ή καραντίνα”. Όμως, η απαραίτητη αυτοπροστασία και προσωπική υπευθυνότητα του καθένα και της καθεμιάς δεν μπορεί να συγκαλύψει την κυβερνητική ανευθυνότητα και μία απαράδεκτη πολιτική, που εκδηλώνεται από την ίδια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας μέχρι τους χώρους δουλειάς, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία, όπου συνωστίζονται συνάνθρωποί μας.

«Αν δεν ήταν για κλάματα, θα ήταν για γέλια κύριοι της κυβέρνησης»!


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ  ΤΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Το ζήσαμε κι αυτό. Όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι, μετά από καταγγελία γονέα, περιπολικό της αστυνομίας προχώρησε σε συστάσεις στη Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καλλίπολης, γιατί τα παιδιά είναι λέει ... πολλά και δημιουργείται συνωστισμός στο διάλειμμα!

Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμων καθαριστών-ριών για τα σχολεία!


Στο δήμο μας λειτουργούν 85 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν περίπου 11.000 μαθητές και μαθήτριες.

Αντίστοιχα για τον ευαίσθητο αυτόν τομέα της υγιεινής - καθαριότητας των σχολικών μονάδων υπάρχουν μόλις 13 μόνιμοι εργαζόμενοι-ες και άλλοι 69 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, από τους οποίους 50 πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες) και 19 μερικής (3,5 ώρες).

Καθολική συμμετοχή στην απεργία των ναυτεργατών


Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, οι ναυτεργάτες δίνουν απάντηση στην ένταση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων, βάζοντας ανοιχτά πια στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - αρχής γενομένης από την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στο τέλος Ιούλη - αλλά και τα συνδικαλιστικά ναυτεργατικά δικαιώματα.

Φεύγει από τη ζωή ο Γιώργης Μωραΐτης

 

Φεύγει από τη ζωή, 24/9/2018, ο  σύντροφος Γιώργης Μωραΐτης, ο οποίος για 75 χρόνια τίμησε τον τίτλο του στελέχους του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 9ο ως και το 13ο Συνέδριο, δημοσιογράφος, μέλος της Διεύθυνσης και Αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη».

Το «ενδιαφέρον»


Με αφορμή την επανέναρξη των «διερευνητικών επαφών» Ελλάδας - Τουρκίας, υπό την «υψηλή εποπτεία» του ΝΑΤΟ και των ΕΕ - Γερμανίας, όπως και την επικείμενη επίσκεψη Πομπέο, η κυβέρνηση διαφημίζει το «ενδιαφέρον» του «διεθνούς παράγοντα» για τα Ελληνοτουρκικά και παρουσιάζει την παρέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ως «εγγύηση» τάχα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η αλήθεια όμως δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από το ευρωατλαντικό αυτό παραμύθι, που χρεοκοπεί πανηγυρικά εδώ και μήνες.

Για να το διαπιστώσει κανείς, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα ...χειροπιαστά αποτελέσματα που έχει η «υπερδραστηριοποίηση» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα Ελληνοτουρκικά, μόνο το 10μηνο που μας πέρασε «μετράμε»:

Πρώτον, την υπογραφή του ανυπόστατου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ, που «γκριζάρει» μια τεράστια θαλάσσια έκταση νότια της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, αφαιρώντας με το «έτσι θέλω» από τα ελληνικά νησιά οποιαδήποτε επιρροή σε θαλάσσιες ζώνες. Και ενώ το συγκεκριμένο σύμφωνο υπεγράφη για να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Ελληνοτουρκικά, το ΝΑΤΟ, που βλέπει την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη ως το βασικό μέσο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής, κάνει πλάτες στις τουρκικές διεκδικήσεις και οι ΗΠΑ σφυρίζουν αδιάφορα, μιλώντας για ...«μη παραγωγικές» συμφωνίες!

Δεύτερον, τον τελεσίδικο χαρακτηρισμό της περιοχής ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού ως «διαφιλονικούμενων υδάτων», όπως αναφέρονται πλέον επίσημα από την αμερικανική διπλωματία. Με άλλα λόγια, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο εξισώνονται ρητά με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, μπαίνουν ανοιχτά στο «ζύγι» των ιμπεριαλιστικών παζαριών για να προχωρήσουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

Τρίτον, τις συμφωνίες σκοπιμότητας που έσπευσε να υπογράψει η κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ. Η πρώτη προβλέπει τσεκουρωμένη επήρεια για ορισμένα νησιά στο Ιόνιο και η δεύτερη, που είναι μερική, αφήνει εκτός ολόκληρη την περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, κόβοντας στα μισά τη Ρόδο, ενώ η οριοθέτηση δεν γίνεται με βάση τη μέση γραμμή. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι συμφωνίες αυτές χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση και τους «υψηλούς συμμάχους» της «οδηγός» για τις διευθετήσεις και με την Τουρκία.

Τέταρτον, έναν ΝΑΤΟικό μηχανισμό - «πλατφόρμα» ώστε οι «διαφορές να επιλύονται σε συμμαχικό πνεύμα». Επισφραγίζεται έτσι ότι οι «διευθετήσεις» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν ως βασικό άξονα τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η πείρα από τον ΝΑΤΟικό «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» στο Αιγαίο είναι διδακτική.

Πέμπτον, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, που ανεξάρτητα από την εξέλιξη και κατάληξή τους αποτελούν αποδεδειγμένα το πεδίο όπου το σύνολο των αξιώσεων της τουρκικής αστικής τάξης αποκτούν «υπόσταση». Πολλά από τα «γκριζαρίσματα» της Τουρκίας στην περιοχή κατοχυρώθηκαν ως τετελεσμένα σε προηγούμενες φάσεις αυτών των διερευνητικών επαφών, που κατέληξαν ακόμα και σε συμφωνίες για την αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στην περιοχή.

Εκτον, τη δρομολόγηση νέων αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό, με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, που συνδέεται από «συστάσεις» για μείωση της ρωσικής παρουσίας στο νησί, σχέδια εγκατάστασης κι άλλων ξένων βάσεων, αναθέρμανση των διεργασιών για το Κυπριακό με βάση τα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ολα τα παραπάνω προϊδεάζουν για το τι περιμένει το λαό από την «ενεργοποίηση» και παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από τα σχέδια, τα παζάρια και τις συμφωνίες που έχουν στον πυρήνα τους τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και γι' αυτό οδηγούν ολοταχώς σε επώδυνους συμβιβασμούς, που με τη σειρά τους προετοιμάζουν τον επόμενο γύρο αμφισβητήσεων και συγκρούσεων.

Για το λαό η μόνη παρέμβαση που μπορεί να καθορίσει προς όφελός του τις εξελίξεις είναι η δική του, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την πολιτική της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» και να ξεριζωθεί η «πηγή» του προβλήματος, η εξουσία και η οικονομία του κεφαλαίου, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενώσεις.

 

Ερωτήσεις του ΚΚΕ για την 130 Σμηναρχία Μάχης

Ερώτηση

 Θέμα: Ύπαρξη αμίαντου στην 130 Σμηναρχία Μάχης

Όπως κάνουν γνωστό σμηνίτες από την 130 Σμηναρχία Μάχης, υπάρχουν δύο κτίρια στη μονάδα που η σκεπή τους έχει αμίαντο. Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνται σαν αποθήκη, γυμναστήριο και μέχρι πρόσφατα και σαν γραφεία. Ακόμη τα κτίρια αυτά βρίσκονται δίπλα από θαλάμους και τα μαγειρεία.

Καταγγέλλει την κλήση ειδικευόμενης γιατρού σε απολογία


«Την απαράδεκτη επιμονή της διοίκησης του νοσοκομείου να τρομοκρατεί συστηματικά τους συναδέλφους υγειονομικούς, με ακατάπαυστες "κλήσεις σε απολογία" και απειλές πειθαρχικών διώξεων "επί παντός του επιστητού",, αλλά και ποινές», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Εργαζομένων του ΚΚΕ στον «Ευαγγελισμό» - Πολυκλινικής - Οφθαλμιατρείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τον ρόλο του "τιμωρού" έχει αναλάβει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου ο οποίος ολημερίς τριγυρνά και ψάχνει αφορμές (αλήθεια, δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει εν μέσω πανδημίας;)».

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος


Με αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στο μπαράζ των απολύσεων που αναμένεται τους επόμενους μήνες, απαντούν τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Φεύγει από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής


Φεύγει από τη ζωή, 24/9/2000, ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.

Ο Λεων. Αυδής έφυγε πρόωρα, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο σε  ηλικία 63 χρόνων, άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο και μια πλούσια παρακαταθήκη για τους επόμενους. Γιατί ο Λεων. Αυδής δεν έγινε γνωστός μόνο χάρη στην ενασχόλησή του με τα δημοτικά και για ένα διάστημα με τα της Βουλής. Βαθύτατα κομμουνιστής, χρόνια πριν, πάλεψε από κάθε μετερίζι που του δόθηκε, πάντα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα

10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ


Ξεκινά, 24/9/1950, τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9-1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. 

Ως προς τους στόχους των διοργανωτών του το Συνέδριο θεωρήθηκε επιτυχές, αφού, από τη μια υιοθετήθηκαν «οι σκοποί και υποχρεώσεις της ΔΣΕΕΣ» (της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής διεθνούς - διάσπαση της ΠΣΟ) και από την άλλη «η ΓΣΕΕ σώθηκε από τον κομμουνισμό».

Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του ΔΣΕ


Συγκροτείται, 24/9/1946,  το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1944 από την τριπλή φασιστική κατοχή, η αστική τάξη είχε κατά πολύ χάσει τη δυνατότητα χειραγώγησης της λαϊκής πλειονότητας. Εφερε το βαθύ στίγμα είτε της συνεργασίας με τους κατακτητές είτε της φυγής είτε της αποχής από τον απελευθερωτικό αγώνα.