Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ανεπιθύμητοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην περιοχή


Συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στην επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στην πόλη στο πλαίσιο του ελέγχου των υποδομών και του λιμανιού για την ετοιμότητά τους προκειμένου να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή.

Και άλλη πρωτιά της Κούβας! Ηλεκτρικά τρίκυκλα με καύσιμο ηλιακή ενέργεια!


Μέχρι 6 επιβάτες το καθένα θα μπορούν να μεταφέρουν τα 23 πρώτα ηλεκτρικά τρίκυκλα με δυνατότητα διαδρομής 100 χιλιόμετρα και μέση ταχύτητα 45 χιλιόμετρα την ώρα.
 Είναι οχήματα για την δημόσια κυκλοφορία στο Κέντρο και στην ιστορική παλιά Αβάνα.
  Θα έχουν σταθερή διαδρομή σαυτές τις περιοχές που έχουν αυξημένη κυκλοφορία.

Ψήφισμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναικάς


110 χρόνια από τότε που η  Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία.

Όχι στον εθνικισμό και την ξενοφοβία!


Η τραγωδία που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, δεν έχει τέλος για τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τον Έβρο, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στον Έβρο «εισβολή», στη Θεσσαλονίκη μπίζνες με την Τουρκία!



Ο ...πατριωτισμός άρχουσας τάξης και κυβέρνησης στα καλύτερά του!

Μπορεί στα σύνορα να δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χρησιμοποιεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης, αλλά

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας


Με μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, μαζί με εργατικά σωματεία, τίμησαν αγωνιστικά την 8η του Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά και την εκμετάλλευση.

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και να παίρνουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των συλλόγων και των σωματείων,

Κύπρος: Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο οδόφραγμα Λήδρας

Ένταση σημειώθηκε σήμερα στο οδόφραγμα Λήδρας στη Λευκωσία, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Από το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που διοργανώθηκε από την Unite Cyprus Now, με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση με πρόφαση την αντιμετώπιση του κορωνοϊου.

Λυκούργος Καλλέργης


Ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε στην Κρήτη, στο Χουμέρι Μυλοποτάμου, στις 7 Μαρτίου 1914.

Γιος του δημοσιογράφου, σοσιαλιστή ηγέτη Σταύρου Καλλέργη.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, συνδικαλιστής, δάσκαλος δραματικής τέχνης, τ. βουλευτής, επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή της «Λαϊκής Σκηνής» του Κάρολου Κουν.

Κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ για το φασισμό και τον πόλεμο


 Φασισμός και καπιταλισμός 
Οι επιχειρήσεις του καπιταλισμού σε διάφορες χώρες (ο αριθμός τους αυξάνεται) δεν μπορούν πια να ευοδωθούν χωρίς τη χρήση ωμής βίας. Μερικοί πιστεύουν ακόμα, ότι μπορούν να ενεργούν έτσι συνέχεια, αλλά μια ματιά στα βιβλία των λογαριασμών τους θα τους πείσει, αργά ή γρήγορα, για το αντίθετο. Είναι μονάχα ζήτημα χρόνου.

Μια διακήρυξη ενάντια στο φασισμό δεν μπορεί να έχει ίχνος ειλικρίνειας, όταν μένουν ανέπαφες οι κοινωνικές καταστάσεις, που τον παράγουν σαν φυσική αναγκαιότητα.

Τόποι εξορίας


Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης

Εκατοντάδες αγωνιστές του λαού μας, κάτω από σκληρές συνθήκες, παρά τα μαρτύρια, κράτησαν ψηλά τη σημαία του Κόμματος για τη λευτεριά, την προκοπή του λαού, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ιστορία της εξορίας στο ελληνικό κράτος αρχίζει από παλιά.
Εμφανίζεται με το νόμο του 1871 "περί καταδιώξεως της ληστείας", ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας και τους πολιτικούς αντίπαλους του εκάστοτε καθεστώτος, στους οποίους και επικεντρώθηκαν.

Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα ίδια πράγματα στα σύνορα αλλά με λιγότερες κραυγές


Ίσως τελικά η διαφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να είναι απλώς διαφορά αισθητικής. Ή έστω ηχητικής υπόκρουσης. Οι μεν στήνουν τείχη για τους πρόσφυγες τραγουδώντας εμβατήρια, ενώ οι άλλοι κάνουν την ίδια δουλειά στα μουλωχτά πλην εξίσου αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει καλύτερος μάρτυρας για αυτό από τις ομολογίες των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνέντευξη που έδωσε ο Μουζάλας στο “Πρώτο Θέμα”.

Τα φασιστικά φαινόμενα στο Βόλο να βρουν απέναντί τους τον εργαζόμενο λαό της περιοχής


Οι γνωστοί θρασύδειλοι βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους, παίρνοντας φόρα από την απαράδεκτη στάση και προπαγάνδα της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Έβρο για να ανάγει σε εχθρούς τους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι την πολιτική που και η ίδια όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν.
Την πολιτική των ιμπεριαλιστικών πολέμων που αυξάνουν τα κύματα των προσφύγων και από την άλλη τις απαράδεκτες συμφωνίες που μετατρέπουν τη χώρα σε φυλακή για να προστατεύεται το "φρούριο" της ΕΕ.

Ο «άλλος» ως απολίτιστος ...το πρόσχημα του «πολιτισμένου» ως δικαιολογία για τις θηριωδίες του.


Τις μέρες αυτές που οξύνεται η προσφυγική κρίση έχουμε δει και έχουμε ακούσει διάφορα ακραία πράγματα τα οποία στρέφονται εναντίον των μεταναστών/ προσφύγων. Συχνά, η δικαιολογία εκείνων που εκφράζουν αυτές τις ιδέες, ή που προβαίνουν στις αντίστοιχες πρακτικές εναντίον των μεταναστών, είναι ότι δεν τους θέλουν επειδή είναι "πολιτισμικά καθυστερημένοι". «Μα δεν βλέπεις ποια είναι η θέση της γυναίκας σε αυτές τις χώρες;», «Οι μουσουλμάνοι είναι φονταμενταλιστές, θα έρθουν εδώ και θα μας εξισλαμίσουν» κ.α.

Όταν η Βίβλος είναι ισχυρότερη από τον όρκο του Ιπποκράτη


Γιατροί προτρέπουν τους πιστούς να κοινωνούν “άφοβα”

Μπορεί ακόμα και η Σαουδική Αραβία να ανέστειλε το προσκύνημα στη Μέκκα λόγω του κορονοϊού, ωστόσο στη χριστιανική και ορθόδοξη Ελλάδα όχι απλά δεν προβληματίζεται κανείς σοβαρά για το τι γίνεται με τους πιστούς στις εκκλησίες, αλλά παρελαύνουν παπάδες από ενημερωτικές εκπομπές για να μας πουν ότι ο Ιησούς Χριστός δεν έχει μικρόβια, ο ΕΟΔΥ μας βεβαιώνει ότι το κουτάλι της Θείας Κοινωνίας

Πανεξόρμηση!


Ξεκινά μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με επίκεντρο την εφημερίδα μας.

Μια καμπάνια που στόχο έχει την αύξηση της διακίνησης και της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», την καλύτερη αξιοποίηση του ακαταμάχητου αυτού όπλου που έχουν οι κομμουνιστές στην καθημερινή τους παρέμβαση, στην οργάνωση της ιδεολογικοπολιτικής αντεπίθεσης.

Οι ναζί εκτελούν 12 πατριώτες στο Διδυμότειχο

Οι ναζί, στις 7/3/1944, εκτελούν 12 πατριώτες, λίγο έξω από το Διδυμότειχο.

Φέτος, συμπληρώνονται 76 χρόνια από την 7η Μάρτη του 1944, όταν οι ναζιστικές Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, εκτέλεσαν στην περιοχή «Κουρού Τσεσμέ» λίγο έξω από το Διδυμότειχο, τους 12 πατριώτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.