Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι

Συναυλία του Μ. Θεοδωράκη σε εργοστάσιο στο Αμβούργο το 1971. Τραγουδούν: Μ. Δημητριάδη, Α. Καλογιάννης και Μ. Φαραντούρη
 
«Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να είναι μόνο με το έργο του κοντά στον λαό, αλλά ακόμα και με την ίδια τη ζωή του. Να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού. Και όταν ο λαός χαίρεται και όταν ο λαός πονάει. Εκεί που παλεύει, που ματώνει, που φυλακίζεται, εκεί που νικάει. Να μην ξεχωρίζει τη ζωή του από τη ζωή του εργαζόμενου, τη ζωή του πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή. Αυτή η στάση δυναμώνει τον λαό. Δυναμώνει, όμως, ακόμα πιο πολύ τον ίδιο τον καλλιτέχνη και ανανεώνει την Τέχνη».

«Καμία σκέψη για μίσθωση των υποδομών του ΑΠΘ σε ιδιώτες!»


Την ίδια στιγμή που οι Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ καλύπτουν μόνο το 2% των φοιτητών του και είναι και σε τραγική κατάσταση χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι με κοινόχρηστα μπάνια, βλέπουμε κτίρια στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ αντί να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών να δίνονται σε ιδιώτες που θα το μισθώνουν.

Στο ίδιο έργο θεατές.. δε θα συνηθίσουμε!


Ρόδος, Λουτράκι, Ανάβυσσος, Καλύβια, Δυτική Αττική, Μάνη…και πάει λέγοντας!

Για άλλη μια φορά οι νέοι στρατευμένοι βλέπουμε μέσα από τα στρατόπεδα μας, παρθένα δάση, η ομορφιά του φυσικού μας πλούτου να παραδίδεται στις φλόγες, μαζί με την περιουσία, το βιός και τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων στις περιοχές που “τυχαίνει” η κλιματική κρίση(!) να επηρεάζει περισσότερο… Εικόνες που μας δείχνουν ότι όταν όλα μπαίνουν στο ζύγι, του τι συμφέρει και τι κοστίζει όλα μπορούν να γίνουν παρανάλωμα…

Αθλιες συνθήκες δουλειάς και επικίνδυνη η υποβάθμιση στην υπηρεσία καθαριότητας


 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Την τριετία 2017 - 2019 (προηγούμενη διοίκηση) είχαμε 195 ατυχήματα, ενώ στη θητεία μας από το 2020 έως σήμερα 153», υποστήριξε κυνικά η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Ιούλη, σχετικά με τα οξυνόμενα προβλήματα στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, την 3ετία 2020 - 2022 σημειώθηκαν 120 εργατικά «ατυχήματα», δηλαδή περίπου 1 ανά 9 μέρες.

Επικίνδυνες διευθετήσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο


Επικίνδυνες διευθετήσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο δρομολογούνται ταχέως στα Ελληνοτουρκικά, καθώς διαμορφώνονται όροι συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με το τουρκικό κράτος, προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων. Εξελίξεις συνυφασμένες με τη μεγάλη εικόνα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Μικελάντζελο Αντονιόνι


Έφυγε από την ζωή, στις 30 Ιούλη 2007, στα 94 χρόνια Ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του σύγχρονου κινηματογράφου και στη γενιά των κινηματογραφιστών που χρησιμοποίησαν την κάμερα ως «ανατομικό νυστέρι» στο «σώμα» - ή μήπως «πτώμα»; - των παρακμασμένων αξιών της αστικής τάξης, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της.

Πυλώνας οι «ιδιοκτήτες» και «διαχειριστές» δασών


Ολη η χώρα έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών που καταστρέφουν δάση, δασικές εκτάσεις, απειλούν πόλεις και κωμοπόλεις, στρατιωτικοί χώροι εκρήγνυνται μαζί με τα πυρομαχικά και βέβαια ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης είναι ορατός.

Η κυβέρνηση με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές «άνοιξε» τη συζήτηση για τη «Διαχείριση Δασών». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, ανέλαβε να φέρει στο τραπέζι το θέμα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στα δάση της χώρας. Και δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά».

Η ασφάλεια των υποδομών στο ζύγι «κόστους - οφέλους»

Η γέφυρα της Περιμετρικής της Πάτρας που κατέρρευσε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιούλη, την ώρα που σε αυτήν εκτελούνταν εργασίες κατεδάφισης, αποτελεί τμήμα ενός έργου που εξαγγέλθηκε λίγο μετά τη μεταπολίτευση, ξεκίνησε το 1982 και «εγκαινιάστηκε» δύο φορές το 1993 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά λόγω κακοτεχνιών ανακατασκευάστηκε και τον Δεκέμβρη του 2002 επί κυβέρνησης Σημίτη.

«Οδηγός» για τη βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών


ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ»

Με τίτλο «Επιχείρηση Ισότητα» δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα «για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα» του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και αφορά την περίοδο Μάρτη - Απρίλη 2023. Είναι αποκαλυπτική για το περιεχόμενο της «ισότητας των φύλων» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα αστικά επιτελεία, για το ταξικό κριτήριο της «ευαισθησίας» τους για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και της συμμετοχής των γυναικών στα λεγόμενα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων (Διοικητικά Συμβούλια μετοχικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων κ.α.).

Είμαστε οι επιλογές μας


Κάποτε στον θάλαμο ενός ψυχιατρείου, νοσηλεύονταν ένας ασθενής επειδή νόμιζε ότι είναι καλαμπόκι. Μαζί του «προσωπικότητες κύρους», όπως: Μέγας Ναπολέων, Μέγας Αλέξανδρος, Χίτλερ, Σωκράτης κ.α. Δεν τον ενοχλούσαν διότι δεν έπαιρνε τη δόξα κανενός.

Μια μέρα, είπε στους γιατρούς: «Έγινα επιτέλους άνθρωπος. Νιώθω καλά». Χαρούμενοι οι γιατροί, ετοίμασαν το εξιτήριο και τον ρωτάνε για τελευταία φορά: «Λοιπόν, τι είσαι»; Απάντησε: «Άνθρωπος». Του είπαν: «Μπράβο». Και ο ασθενής ατάραχος: «Εγώ το ξέρω, οι κότες όμως το ξέρουν»; Άφωνοι οι γιατροί. Πίσω στον θάλαμο ο ασθενής.

Ηταν έγκλημα εργοδοτικό και όχι η κακιά στιγμή!

 
ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Κυριακή μεσημέρι, καύσωνας. Αφύλαχτο εργοτάξιο, παραβίαση όλων των κανόνων και μέτρων ασφάλειας σε ένα έργο που σαν το «γεφύρι της Αρτας» έχει γίνει εδώ και χρόνια το ...«γεφύρι της Πάτρας». Εργαζόμενοι που η εργοδοσία τούς βάζει «το μαχαίρι στον λαιμό» για να πάνε κυριακάτικα για δουλειά, εργαζόμενοι Ρομά, που με ανοχή αν όχι προτροπή των αναδόχων του έργου παλεύουν ανασφάλιστοι με τα παλιοσίδερα για ένα μεροκάματο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


30/07/1898

Γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.

 Χένρι Μουρ