Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019

Τα ΜΑΤ βρίσκουν το δάσκαλό τους από το “Karate Kid” του ΠΑΜΕ


Τα ΜΑΤ είχαν σχέδιο να διαλύσουν την πορεία πριν φτάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, επιτέθηκαν εν ψυχρώ σαν “λεβέντες” με χημικά και κρότου-λάμψης, βρήκαν όμως το δάσκαλό τους από την περιφρούρηση.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε βίαια με ΜΑΤ, χημικά, κροτίδες κρότου λάμψης κτλ ενάντια στη σημερινή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

Όμως η αποφασιστικότητα, η μαζικότητα και η μαχητικότητα των διαδηλωτών έδωσε την απάντηση της.

Γιώργης Τζαμαλούκας


Ο Γιώργης Τζαμαλούκας γεννήθηκε στις 21 του Ιούλη 1904 στη Ζαχάρω Ηλείας. Γιος φτωχής και πολυμελούς οικογένειας, με τον πατέρα μετανάστη στην Αμερική, το 1920 θα βρεθεί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μαθητής Γυμνασίου, τα καλοκαίρια αναγκάζεται να δουλεύει στα εργοστάσια για να βοηθήσει την οικογένειά του. Εκεί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τους εργάτες και την αγωνιστική δράση, και θεμελιώνεται η ταξική του συνείδηση.

Το 1924 γράφεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων εντάσσεται στο ΚΚΕ και θα παραμείνει μέλος του μέχρι το θάνατό του.

Κύριε Πομπέο, ιδού οι «αμερικανοτσολιάδες» σου


Στη χώρα που τα λιμάνια ανήκουν σε Κινέζους, τα αεροδρόμια σε Γερμανούς, τα τρένα σε Ιταλούς και τα υπόλοιπα στους Λάτσηδες, οι βάσεις οι στρατιωτικές ανήκουν – φυσικά – στους Αμερικάνους.
  
  Τώρα μάλιστα οι βάσεις των ΗΠΑ επεκτείνονται και αναβαθμίζονται και επισήμως από την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, η οποία κινείται – και σε αυτό το θέμα – πάνω στο

Φυλακές Αβέρωφ 1933


Η απόδραση της Κατίνα  Εμμανουηλίδου

Η Εμμανουηλίδου πιάστηκε την 1 Μάη 1932 και καταδικάστηκε σε 3ετη φυλάκιση, στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ  και 2ετη εκτόπιση στην Γάυρο, όπως γράφει η «Ακρόπολη».

Η Εμμανουηλίδου ήταν φιλάσθενη, προχωρημένη φυματική.

Η απόδραση της έγινε στα πρότυπα των 7  από τις φυλακές Συγγρού, το βέβαιο είναι ότι είχε μεγάλη βοήθεια από τους συντρόφους της, στο ΚΚΕ, από έξω.

Όχι στη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ


Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση με κατάληξη το Αμερικανικό Προξενείο. Αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριαρχούν όπως, «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, «Να κλείσουνε οι βάσεις,

Μια σειρά που σε κεντρίζει να την παρακολουθήσεις


Άγριες μέλισσες

Η σειρά ”Άγριες μέλισσες” από την συχνότητα του Αντένα φαίνεται να αποτελεί μια όαση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Με προσεγμένη εικόνα, εξαιρετική επιλογή στο καστ των ηθοποιών και ένα δυνατό σενάριο αποτελεί πρόταση για ένα ποιοτικό 45λεπτό μπροστά στην οθόνη.

Χιουμοριστικό βίντεο για την απεργία στις 2 Οκτώβρη!

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη σήψη και τη σαπίλα των δυνάμεων που βρίσκονται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, για να τελειώσει με τα συνδικάτα! ΣΕΒ, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν στο στόχο το ταξικό κίνημα.

Τους ενοχλεί η απεργία, τους ενοχλούν οι αγώνες που θίγουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Θέλουν και απαιτούν σιγή νεκροταφείου! Θέλουν σωματεία-χειροκροτητές των επιχειρηματικών ομίλων, του εταιρισμού και της ανταγωνιστικότητας.

Γυάρος ή Γιούρα: Αιώνιο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης


 Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας στα ρωμαϊκά χρόνια αλλά και στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας από το 1947 μέχρι το 1952, από το 1955 έως το 1961 και από το 1967 έως το 1974.

Το 1947 κατασκευάστηκε και η φυλακή της Γυάρου.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 5 - 6 Οκτώβρη 2019:
  • Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Να ακυρωθεί η Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
  • «Πομπέο go home!» η απάντηση του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, που βρίσκεται στη χώρα μας για τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ
  • ΚΕ του ΚΚΕ: Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Γυάρο.

«Η Ρόζα της εκπαίδευσης, της επανάστασης»


Αρχίζει την λειτουργία του, 5/10/1944, στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό την διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

Η δική μας «Κόκκινη Ρόζα»


Ρόζα Ιωάννου - Ιμβριώτη, γεννήθηκε το 1898 στην Αθήνα.

Στα χέρια των μονοπωλίων τεράστιος πλούτος του λαού που δεν αναπληρώνεται


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Υπερψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία προκάλεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, οι συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

"Ούτε γη, ούτε νερό"


Όλοι στην συγκέντρωση το  

Σάββατο, 5 Οκτώβρη 2019, στις 11 π.μ.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα! Με το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα! Έξω οι φονιάδες των λαών από τη χώρα μας!» να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά. Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, ν’ αναπτύξουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας, να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Θέλουν να επιβάλλουν «άκρα του τάφου σιωπή»


«Απαράδεκτο να λέγονται τέτοια πράγματα από έναν πρωθυπουργό, που μάλιστα εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλά για μειοψηφίες στα συνδικάτα, τα οποία είναι οργανώσεις των εργαζομένων που μπορούν μόνα τους να λύνουν τα προβλήματα της εσωτερικής λειτουργίας τους και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 3 Οκτώβρη σε εκπομπή του ρ/σ Αθήνα 9,84, αναφορικά με τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για τη χθεσινή απεργία.

Η χαρά του εργατοπατέρα


Ηλεκτρονική – Επιστολική ψήφος


Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει γνωστό ότι προτίθεται να επιβάλει τη χρήση της ηλεκτρονικής ψήφου στα εργατικά συνδικάτα, ενώ παράλληλα υπόσχεται σε ομογενείς στις ΗΠΑ και αλλού ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν από τον τόπο όπου κατοικούν, έχοντας πιθανότατα κατά νου και πάλι την ηλεκτρονική ψήφο.

Να μην ξεχάσουμε και το μνημείο του Ντικ


 ναι, ναι, του σκύλου μας του Ντικ,..


Παγκόσμια μέρα των ζώων σήμερα και στο νου έρχεται εκείνος ο σκύλος , ο Ντικ, "που τον σκοτώσαν οι χωροφυλάκοι γιατί αγάπαγε πολύ τους εξορίστους".
 Τον παρέδωσε στην αιωνιότητα ο Γιάννης Ρίτσος 
Ο ΝΤΙΚ

Ανακοίνωση για τη συνάντηση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας


Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για μία ακόμα φορά εξαπατά τους εργαζόμενους. Η παραπλάνηση και η κοροϊδία τους έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Προχωρούν τάχα σε διαβούλευση με τον Υπουργό Βρούτση και τον ΣΕΒ για την παράταση της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή την παράταση της καθήλωσης των μισθών, όταν είναι ήδη γνωστό πως από κοινού έχουν συμφωνήσει στο χτύπημα της ΕΓΣΕΕ και των κλαδικών συμβάσεων.

Φυλακές Συγγρού 1932


Η απόδραση του  Μπεζεντάκου

Το ιστορικό της απόδρασής του είναι λίγο πολύ γνωστό. Τρεις μέρες έκανε τον άρρωστο. Έδενε το κεφάλι του με μια πετσέτα γιατί τάχατες είχε φοβερό πονοκέφαλο. Δεν δεχόταν να δει κανέναν μας. 

Ενας ξάδερφός μας τσαγκάρης του προμήθευσε κρυφά ένα λοστό. Ο Θεοδόσης Μπεζεντάκος. Πλήρωσε πολλά κι αυτός μετά.

Στο πλυσταριό, όπου άνοιξε την τρύπα πριν από τον εξωτερικό τοίχο υπήρχε ένας χαμηλότερος μεσότοιχος και ενδιάμεσα ένα κενό.

Η κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια δομή απεξάρτησης


Στόχος η είσοδος ιδιωτών

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, αλλάζει εκ θεμελίων η οργάνωση και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, αντικαθιστώντας το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο με ένα διορισμένο και έμμισθο!

Έφυγε από τη ζωή ο 98χρονος μαχητής του ΔΣΕ Γιώργης Ποδιάς


Μια ζωή στον αγώνα για το δίκιο του λαού

Στα 98 του χρόνια έπαψε να χτυπά η καρδιά του Χιώτη κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργη Ποδιά. Ο Γιώργης Ποδιάς έφυγε από τη ζωή την 1η του Οκτώβρη, αφήνοντας παρακαταθήκη μια αταλάντευτη αγωνιστική διαδρομή. Παρών σε κάθε στιγμή της ταξικής πάλης, είτε στο ναυτεργατικό κίνημα, στην οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων μέσα από την ΟΕΝΟ, στον ένδοξο ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ στα βουνά

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Γυάρο


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Στην τελική ευθεία οι εργασίες γα την τοποθέτηση του Μνημείου

«Μόνες περγαμηνές μας: Τρεις λέξεις: Μακρόνησος, Γυάρος και Λέρος. Κι αν αδέξιοι μια μέρα σάς φανούν οι στίχοι μας, θυμηθείτε μονάχα πως γραφτήκαν

Ο Μεταξάς προετοιμάζει την δικτατορία


Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά, 4/10/1934, από το βήμα της βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν…ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί δια της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».

H δικτατορία της 4ης Αυγούστου

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019

Ο Βελόπουλος δε χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει πως αντικαθιστά επάξια τη Χρυσή Αυγή


«Εντάξει θα την πάρετε τη θέση της Χρυσής Αυγής, μην στεναχωριέστε…» είπε προχτές ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στον ακροδεξιό Κυριάκο Βελόπουλο μετά το ρατσιστικό παραλήρημα του τελευταίου με αφορμή τα θλιβερα γεγονότα στη Μόρια.

Οχι στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας


                     ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις  

           Οχι στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο
 
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθούν ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και κυρίως ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Αυτό είναι και το περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που την Α' Φάση εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σημερινή Β' Φάση.

Άκου, φασιστάκο…


Όταν, το 1991, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, με την ενεργό συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, εξορμούσαν ενάντια στο Ιράκ στον περίφημο «Πόλεμο του Κόλπου», δεν ενοχλήθηκες.

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων στην επιχείρηση "Καρυπίδης"»


«Ο εμπαιγμός των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») από όλους τους κρίκους του συστήματος δεν έχει τελειωμό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους από το 2016. Αν και πρόσφατα δικαιώθηκαν δικαστικά, αντιμετωπίζουν εκ νέου τον κίνδυνο να εμπλακούν σε νέους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

Φυλακές Συγγρού 1931

Φυλακές Συγγρού 1931

Οι 8 και ο «κόκκινος δεκανέας»

Στις 15 του Απρίλη 1931 πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη απόδραση κομμουνιστών στην Ελλάδα.

Τα ξημερώματα δραπετεύουν από τις φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας

Η Ακαδημία βράβευσε τον πρωταγωνιστή της εγκληματικής πολιτικής σε βάρος του λαού


Η Ακαδημία Αθηνών, ο ναός του σκοταδισμού κατά το παρελθόν,

η Ακαδημία που τρόμαζε στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της ο Βάρναλης, ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης…

Φυλακές – εργοστάσια ετοιμάζει η ΝΔ!


Φυλακές που θα λειτουργούν ως εργοστάσια και φυλακισμένους που θα εργάζονται στην γραμμή παραγωγής για ιδιώτες φαίνεται πως οραματίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της για ένα νέο σωφρονιστικό σύστημα που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

Στον κομμουνιστή πρώτα «βγαίνει η ψυχή» και μετά η διάθεση για αγώνα.


Λένε πως ο έρως χρόνια δεν κοιτά. Αλλά η επανάσταση και ο αγώνας είναι σαν τον έρωτα και σίγουρα δεν κάνουν διακρίσεις σε νέους και γέρους, αφού δεν περισσεύει κανείς, ούτε το πάθος των πρώτων, ούτε η πείρα των δεύτερων.

Πόσο μάλλον όταν κάποιοι παλαίμαχοι βάζουν κάτω ένα σωρό νέους με το φλογερό πάθος και την αυταπάρνησή τους.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη


Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 3/10/1966, η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τελικά στις 30/12/1966 το δικαστήριο καταδίκασε τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8,5 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα, ενώ άλλοι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 15 μήνες. 

Μετά την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποφυλακίστηκαν όλοι.

ΛΟΥΙ ΑΡΑΓΚΟΝ


Ο Λ. Αραγκόν γεννημένος στις 3 Οκτώβρη του 1897, ξεκίνησε ιατρικές σπουδές, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. 

Υπήρξε πρωτοπόρος, τόσο στην αισθητική, όσο και στην πολιτική του επιλογή. Ο ρόλος του στη διαμόρφωση της γαλλικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα δεν υπολείπεται σε σπουδαιότητα της επιρροής του στα ευρωπαϊκά Γράμματα.


Οπως και άλλοι, μετέπειτα διάσημοι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι της γενιάς του, γνώρισε από κοντά το μακελειό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας στο μέτωπο ως νοσοκόμος. 

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΜΕ: Για την Απεργία στις 2 Οκτώβρη και τις Απεργιακές Συγκεντρώσεις


Nέα μαζική απεργιακή απάντηση με καθαρή καταδίκη του πολυνομοσχεδίου-σκούπα στους μισθούς, στις συμβάσεις και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των απεργών σε όλη τη χώρα και σε κάθε κλάδο που έδωσαν από τα ξημερώματα τη μάχη της απεργίας απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα διαρκείας, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τους όρους δουλειάς και αμοιβής. Για να προστατεύσουν το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα να αποφασίζουν οι εργάτες ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αγώνων τους, τι διεκδικήσεις θα παλέψουν, πότε και με ποιον τρόπο θα αγωνιστούν.

Σχόλιο του Γ.Τ της ΚΕ του ΚΚΕγια τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη


Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.

Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση


    Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσαν μαχητική απάντηση οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής που επιστράτευσε η κυβέρνηση και ακυρώνοντας στην πράξη τις προσπάθειες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να υποσκάψει την επιτυχία της απεργίας.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, που στόχος του είναι να τσακίσει ακόμα περισσότερο τους

Ξεφτίλα


Το παράρτημα συνδικαλιστικής μαφία στην Θεσσαλονίκη

 "Απεργιακή" "συγκέντρωση", του παραρτήματος, μέσα από φωτογραφίες.

Οι δυο αποδράσεις του Ζαχαριάδη


Οι δυο αποδράσεις του Ζαχαριάδη: Γεντί κουλέ 1925, Παλιά στρατώνα 1929

Για την «στάση» του Ζαχαριάδη στις φυλακές.

1. Ο Ν. Ζαχαριάδης στις φυλακές δεν έκανε φασαρίες, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πιο «χαλαρή» επιτήρηση του.

2. Δεν περίμενε ποτέ επισκέψεις και ήταν όλη την μέρα μέσα στο κελί του.

Απεργούμε

Eνα ποίημα, ένα τραγούδι και μια ταινία για την Απεργία.


 Ένα ποίημα "τραγούδι της Απεργίας"
Μπέρτολτ Μπρέχτ
Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι
Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!
Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!
Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας:

Απεργία

 Απεργία μέσα από τα σκίτσα του Πάνου Ζάχαρη

Η συλλογική οργάνωση δεν μπαίνει στο γύψο


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Όλοι στην απεργία

Όλοι την Τετάρτη στην απεργία των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019

Τι "παίζει" για την Τέταρτη;


-Τι "παίζει" για την Τέταρτη;
 
-ΑΠΕΡΓΙΑ

-Γιατί;

-Για το πολυνομοσχέδιο

-Και γιατί να με ενδιαφέρει και να απεργήσω;

Οταν η Ιστορία γίνεται σιωπή...


Οταν η Ιστορία γίνεται σιωπή, τότε λαλούν οι ανιστόρητοι. «Οι κομμουνιστές σκότωσαν Ελληνες», αποφάνθηκε αλαζονικά ένας νεόκοπος - αλλά παλιάς κοπής - πολιτικός. Προσπάθησα εις μάτην να καταλάβω το νόημα της φράσης αυτής. Αδύνατον να κατανοηθεί μια τέτοια φράση. Μέχρι να συνέλθω από την αδυναμία μου αυτή να καταλάβω τις νέες τάσεις της Ιστορίας, έφαγα μία ακόμα κεραμίδα.

Η «Μεγάλη Πορεία»


H θρυλική «Μεγάλη Πορεία», -πρωτόγνωρο στην ιστορία επικό κατόρθωμα του λαού και των κομμουνιστών της Κίνας φτάνει στο τέλος της, 1/10/1949.

Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει στο Πεκίνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν.

Αποδράσεις Κομμουνιστών


«Σύντροφοί μας ξέφυγαν από το κλουβί της κεφαλαιοκρατίας, βρίσκονται τώρα στους κόλπους της εργατιάς και θα παλέψουν μαζί της κατά τού φασισμού».

Ριζοσπάστης 16ης Απριλίου 1931

Νεώτεροι αλλά και παλαιότεροι αγωνιστές, αγνοούν ή δεν θυμόταν για τις αποδράσεις.

Με αγώνες τιμούμε την παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (ΣΕΑ) ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Η  Κυβέρνηση της ΝΔ με σημαία της  την «ανάπτυξη για όλους», προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για τα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους, προσπαθεί να πετύχει  περίοδο χάριτος, στάση αναμονής των εργατών και των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι «ως νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει όλα μέσα σε τρείς μήνες».

Μαρία Φωκά


Γεννημένη στις 1/10/1916, στο Αργοστόλι, η Μαρία Φωκά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και αποτέλεσε μέχρι το 1948 βασικό στέλεχος του θιάσου του.

Αγωνίστρια της τέχνης και της ζωής
Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 (περίοδος των Δεκεμβριανών) στο ρόλο της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, όπου γνωρίστηκε και με τον μετέπειτα σύζυγό της Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε την κόρη και με τον οποίο χώρισε αργότερα.

Χαράτσια, εκβιασμοί και φτώχεια στο λαό
Η «κανονικότητα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης
 
Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο στη συνέχεια θα πλαισιωθεί με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ


Ολοκληρώνεται, 1/10/1947, στο Γράμμο η πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Με την ευκαιρία αυτή η Σχολή τίμησε τους εξής τέσσερις νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών τον καιρό της φοίτησής τους: Γεωργίου Κώστα, Παπαδόπουλο Οδυσσέα, Γκίμπη Ηλία και Παυλίδη Τάσιο (ανθυπολοχαγοί τιμημένοι νεκροί).

7ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Από 1 έως 6 Οκτωβρίου του 1945, στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου ΤΙΤΑΝΙΑ της οδού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ηταν το πρώτο συνέδριο του ΚΚΕ μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Συνθήκες που δε θα ξαναζούσε το κόμμα παρά μετά από 33 χρόνια, αφού το επόμενο τυπικά νόμιμο συνέδριό του ήταν το 10ο, που πραγματοποιήθηκε το 1978. Ταυτόχρονα, ήταν ένα Συνέδριο που είχε αργήσει πολύ η σύγκλησή του, αφού απείχε από το 6ο Συνέδριο δέκα ολόκληρα χρόνια, δεδομένου ότι το τελευταίο πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 1935. Στο διάστημα αυτών των δέκα χρόνων, είχαν μεσολαβήσει πολλά:

Στο κυνήγι του «πράσινου» κέρδους


Η ξαφνική «ζέση» διεθνών αστικών ΜΜΕ για την προβολή των κινητοποιήσεων για το κλίμα δεν πηγάζει από «αυθόρμητο» ενδιαφέρον των καπιταλιστών για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πάει χέρι χέρι με μία καλολαδωμένη «βιομηχανία» που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το υπαρκτό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Λάθος, ήταν 99.364.289…


Παρατήρηση 1η: Το άθροισμα των «θυμάτων του κομμουνισμού» δεν είναι «100 εκατομμύρια» όπως πληροφόρησε τους αναγνώστες της η «Εστία». Είναι 99.364.289… Ούτε ένας λιγότερος. Αλλά ούτε κι ένας περισσότερος.   
    Παρακαλούμε την «Εστία» να συγκρατήσει τον αριθμό, να μην ξανακάνει λάθος, γιατί σε αυτά τα θέματα πρέπει να είμεθα (ωραίο το λογιο-καθαρευουσιάνικο;) έγκυροι, έγκριτοι και ακριβείς.

ΕΣΣΔ: Εφαρμόζοντας το 1929 (!) το πενθήμερο…


Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και γενικότερα στον καπιταλιστικό κόσμο, οι εργασιακές σχέσεις (οκτάωρο, υπερωρίες, όρια συνταξιοδότησης) και τα όποια εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα στην εργασία, τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα καταργούνται, από τις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Ανακοίνωση για τα θλιβερά γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας


Τα σημερινά επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια και μόνο είναι η λύση.

Τετάρτη 2 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. στο Άγ. Βενιζέλου


Με ώθηση από την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης και οργανώνουν την παρέμβασή τους για την επιτυχία της νέας απεργίας, την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.