Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Το σαμποτάζ στην Παλαβίτσα 13/04/1943 και η κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού Δαδίου (Αμφίκλειας) 14/4/1943


Από τον Ελλαδικό χώρο περνούσαν πολεμοφόδια για το Deutsches Afrikakorps του Ρόμελ στην Αφρική. Η στρατηγική των συμμάχων όριζε την καθυστέρηση της τροφοδοσίας του ώστε να αποβεί νικηφόρα η στρατιά του στρατηγού Μοντγκόμερι. Η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να το πετύχει ήταν ο ΕΛΑΣ και μάλιστα οι σαμποτέρ του που με ή χωρίς την βοήθεια Βρετανών πέτυχαν σε πολλές επιχειρήσεις κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διέσχιζαν την Ελλάδα. (Γοργοπόταμος, Κούρνοβο, Δαδί, Τέμπη κ.λ.π).

Δεν υπάρχει πιο ηθική, πιο αποτελεσματική λύση από την πραγματική επίταξη των ιδιωτικών μεγαθηρίων της Υγείας


«Εδώ και ένα μήνα μετράμε καθημερινά 100 έως 150 διασωληνωμένους με πολυήμερη παραμονή εκτός ΜΕΘ, με θνητότητα πάνω από 50%, ενώ αν ήταν σε ΜΕΘ η θνητότητα θα ήταν λιγότερο από 25%.

Τι κι αν πέρασαν 14 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, τι κι αν πριν από μία βδομάδα (7 Απρίλη) τιμήσαμε την Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, τι κι αν ο ηρωικός αγώνας των μαχόμενων υγειονομικών ενάντια στην πανδημία, ενάντια στα προβλήματα και την καταστολή δεν έχει τέλος… Κάποιοι εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τον λαό ασύστολα και να τον προετοιμάζουν για την ατέρμονη πανδημία και στην υγεία και στην οικονομία.

Με απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα θα τιμηθεί η Πρωτομαγιά


Στην κλιμάκωση της επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης με το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, 135 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και της ζωής τους. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο κανάλι «Κontra» σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών»


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θεόδωρο Τσούχλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας, και ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας.

Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι για το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά


Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά σημείωσε πως "εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση".  

Ανεπιθύμητοι οι υμνητές των ναζί, κυβέρνηση και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η αφίσα της κατάπτυστης εκδήλωσης

Παραστρατιωτική οργάνωση με σχέσεις με το ΝΑΤΟ οργανώνει κατάπτυστη εκδήλωση «τιμής» στους ναζί εισβολείς στην Κρήτη

 Κατάπτυστη εκδήλωση για τους ναζί αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην εισβολή στην Κρήτη διοργανώνει η παραστρατιωτική οργάνωση «Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.

Κ. Κ. Κύπρου: Οι πρωτοπόροι κομμουνιστές έθεσαν τα θεμέλια της ταξικής πάλης


Σύντροφοι,
Τo πρώτο Παγκύπριο συνέδριο τoυ Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου συvήλθε σε µια περίoδo κατά τηv oπoία µστίζει τηv χώρα µας τρομερή οικονομική κρίση. Οι χωρικοί καταπιέζovται από τoυς τoκoγλύφoυς και συvτρίβovται κάτω από τoυς βαριoύς φόρoυς. Χιλιάδες χωρικώv έχoυv χάσει τα κτήµατά τoυς, oι δε υπόλoιπoι (εκτός από µια ασήµαvτη µειoψηφία) διατρέχoυv τov ίδιo κίvδυvo αv δεv ληφθoύv πρoστατευτικά µέτρα γι’ αυτoύς. Οι χωρικoί από έvστικτo αυτoσυvτηρήσεως πρoσπαθoύv vα µεγαλώσoυv τηv παραγωγή τoυς κι έτσι vα εξωφλήσoυv τα βαριά τoυς χρέη, χρησιµoπoιώvτας χηµικά λιπάσµατα ή καιvoύργια εργαλεία, µα η έλλειψη κεφαλαίωv µαταιώvει κάθε πρoσπάθεια τoυς. Η ίδρυση κατά τρόπoυς µιας Γεωργικής Τραπέζης δεv αρκεί. Απαιτoύvται µεγάλα κεφάλαια για τηv πρoστασία τωv χωρικώv και κεφάλαια µε χαµηλό τόκo.

Κάλεσμα ξεσηκωμού


Το απεργιακό κάλεσμα ξεσηκωμού για τις 6 Μάη, που απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να αποτελέσει μέρα ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (αφού η 1η Μάη συμπίπτει φέτος με το Μ. Σάββατο), ήδη περνάει από συνδικάτο σε συνδικάτο σε όλη τη χώρα.

Σε θέσεις μάχης τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις, παίρνουν και φέτος την υπόθεση της οργάνωσης της απεργιακής Πρωτομαγιάς στα χέρια τους, ένα χρόνο μετά την ιστορική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου έλαμψε η δύναμη της οργάνωσης, της απειθαρχίας στο σιωπητήριο που επιχειρούν να επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Πρωτομαγιά 2021: Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!


Πρωτομαγιά 2021: Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη

Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Μετά από πολύ καιρό αφωνίας και απραξίας για τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και το λαό μας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε, καλώντας σε διαδικτυακή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τον "εορτασμό της Πρωτομαγιάς"!

«Στραγγίζει» τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων από προσωπικό για να στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα


Mε μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων πάει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά των εμβολιαστικών κέντρων, αντί να κάνει προσλήψεις, αποδυναμώνοντας δραματικά τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης. 

«Σύμφωνα με επείγον έγγραφο που έχει αποστείλει στους δήμους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες τους, να δηλώσουν ονομαστικά στοιχεία, προκειμένου να μετακινηθεί υγειονομικό προσωπικό, για την επάνδρωση των Εμβολιαστικών Κέντρων», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Για τα εσπερινά σχολεία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

     Μόνο οργή και αγανάκτηση νιώθει κανείς από τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στα σχολεία μπροστά στο σχεδιαζόμενο άνοιγμά τους και το “πέταγμα” των ευθυνών της σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί θύματα εκπαιδευτικούς αλλά και εργαζόμενους μαθητές στα εσπερινά σχολεία, που έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες νεκρούς που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά.

«Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»: Μηχανισμός σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών

Με φαστ τρακ διαδικασία προωθείτε το "Πιστοποιητικό" που διαιωνίζει το καθεστώς της μη τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, σε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Επιχειρεί να απαλλάξει από κάθε υποχρέωση λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θεωρούνται "κόστος" από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


14/04/1837

Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον».

14/04/1917

Πεθαίνει ο γιατρός και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ, δημιουργός της γλώσσας «Εσπεράντο» μιας τεχνητής γλώσσας που κατασκευάστηκε με στοιχεία από μια σειρά ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να είναι εύκολη στην εκμάθηση από τους Ευρωπαίους και να διευκολύνει την ενδο - ευρωπαϊκή επικοινωνία.