Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Προτάσεις από τον ιταλικό κινηματογράφο που αξίζει να δείτε

«Κάπο»

Παρακολουθούμε την ιστορία μιας Εβραίας έφηβης, που μαζί με την οικογένειά της καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Καταφέρνει να επιβιώσει με την παρέμβαση ενός Εβραίου γιατρού, ο οποίος την βοηθάει να υιοθετήσει την ταυτότητα μιας νεαρής γυναίκας που είχε πρόσφατα πεθάνει. Έτσι, η Έντιθ ξαναγεννιέται σαν Νικόλ και δεν είναι πλέον Εβραία, τουλάχιστον όχι στα χαρτιά. Στην αρχή βιώνει αβάσταχτη λύπη για το χαμό των γονιών της, καθώς όμως ο καιρός περνά, συνειδητοποιεί πως αυτή η στάση δε θα την βοηθήσει να

«Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να ζήσει απλήρωτος, ο εργαζόμενος όχι»


Έχοντας αποκτήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του το προσωνύμιο «Απάτσι», καταλαβαίνει κάποιος πως ο διεθνής Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Κάρλος Τέβες δεν υπάγεται και στις πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις παικτών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Κάτι που φυσικά και ο ίδιος έχει φροντίσει να το αποδείξει ουκ ολίγες φορές εντός και εκτός των γηπέδων.

Ο νυν παίκτης της Μπόκα Τζούνιορς, που έχει φορέσει και τη φανέλα της Γιουβέντους, μίλησε στο αργεντίνικο κανάλι «America TV» για τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού και κυρίως αυτές στον οικονομικό τομέα.

Ο «ιός» του κέρδους


Ενιαία, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, απ' άκρη σ' άκρη της Γης, η πανδημία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορεί να συναντηθεί πουθενά με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η πλέον αποκαλυπτική πλευρά αφορά την κατάσταση στα συστήματα Υγείας που συναντά στο διάβα της η πανδημία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Κούβα: Εντείνει τα μέτρα προστασίας του λαού


Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή των αφίξεων διεθνών πτήσεων, αλλά και η απόσυρση όλων των πλοίων υπό ξένη σημαία από τα χωρικά ύδατα.

Οι Κουβανοί που επέστρεψαν μέχρι σήμερα, θα παραμένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Συζήτηση με τους Ντίνα Γκογκάκη και Νίκο Παπαγεωργίου

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με το δεύτερο «παράθυρο» που άνοιξε το portal 902.gr για να ενισχύσει τη φωνή των εργαζομένων για να μην μπουν μεροκάματα και εργατικά δικαιώματα στην καραντίνα.

- Τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας των σούπερ μάρκετ;

- Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία;

- Ποιοι κίνδυνοι γίνονται ορατοί για τις εργασιακές σχέσεις μετά την πανδημία;

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, φέτος σε συνθήκες πολύ διαφορετικές για τα παιδιά.
 Όμως επειδή ζητούμενο είναι να μείνουμε δυνατοί, με δυνατό μυαλό και δυνατή φωνή και αυτή η περίοδος να μη βάλει φρένο στην πνευματική και μορφωτική καλλιέργεια των παιδιών, το 902.gr προτείνει ορισμένους από τους πολλούς τίτλους αξιόλογων βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα


Να παγώσουν τα αντεργατικά μέτρα
Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του λαού

Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Όρθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Όρθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του.

Για τις «ουρές» στις τράπεζες και τα προβλήματα των συνταξιούχων


Αυτές τις ημέρες για μια ακόμα φορά, ορισμένοι από τους "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, με αφορμή την πληρωμή των συνταξιούχων προσπαθούν να κάνουν την "τρίχα τριχιά".

Με διάφορους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κακίζουν αυτούς που κάθε τέλος του μήνα πιάνουν στασίδι έξω από τις τράπεζες για να πληρωθούν τις πενιχρές συντάξεις τους και να προλάβουν να  πληρώσουν με δυσκολία τις ανυπέρβλητες ανάγκες. Βρήκαν πάλι θέμα για να στηρίξουν τη λογική της "προσωπικής ευθύνης" και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, για το κλείσιμο, τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, κλίνες, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικά και μέσα νοσηλείας σε όφελος της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Κώστας Πουρναράς ( Μπόσης)


Στις 2 Απρίλη 1994 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Πουρναράς( Μπόσης).

Γεννημένος στην Κυψέλη Άρτας το 1908, βρέθηκε στα Γιάννενα μερικά χρόνια αργότερα ως σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. 

Ήταν δάσκαλος. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ και διώχτηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Εξορίστηκε στον Αη Στράτη, δραπέτευσε το 1942 και στη συνέχεια κατατάχτηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού στο δεύτερο αντάρτικο ακολούθησε,βαριά τραυματισμένος, τους δρόμους της πολιτικής προσφυγιάς μετά την ήττα.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Πανελλαδική μέρα δράσης 
για την υγεία στις 7/4 

Η μαύρη βίβλος της εργοδοσίας

σε συνθήκες πανδημίας 

Τοποθέτηση Βάλσαμου Συρίγου στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ(διαβάστε εδώ)

Τοποθέτηση Ν. Παπαγεωργίου στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ(διαβάστε εδώ)

Ο κορονοϊός μάς δείχνει το δρόμο...


Απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα

Ισως τελικά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μάς δίνει τη δυνατότητα, απομακρύνοντας το φόβο και τον πανικό, για μερικές σκέψεις σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα - εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για μερικές απαντήσεις - συμπεράσματα για το σύστημα Υγείας που χρειαζόμαστε στο άμεσο μέλλον.

Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε όλοι σε βασικά ερωτήματα.

Ήρεμα, παιδιά. Καρφώνεστε...


Από την αρχή εκδήλωσης της επιδημίας στη χώρα μας, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της KNE βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στους χώρους της Υγείας και συνολικά στους τόπους δουλειάς και μόρφωσης. Η ανάδειξη αιτημάτων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας μέσα από τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, αλλά και οι εκτιμήσεις

«Αν δεν ταιριάζανε, δε θα συμπεθεριάζανε»


Καμία έκπληξη δεν προξενεί το γεγονός πως η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ (γνωστή στους εργαζόμενους ως παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ), έκανε διαδικτυακό... κουβεντολόι με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τις εξελίξεις, με αφορμή την αντεργατική καταιγίδα που μαίνεται στους χώρους δουλειάς, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Τις δωρεές τις κάνουν οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους και όχι οι επιχειρηματίες


Τις τελευταίες ημέρες όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις διάφορων "ευεργετών" επιχειρηματιών στο Κιλκίς που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι επιχειρηματίες κάνουν "με ξένα κόλλυβα κηδεία".
Τις χορηγίες, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα

Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ


Πεθαίνει, 2/4/1962, ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ.


Γεννήθηκε στο Ορτάκιοϊ Βιθυνίας της Μικράς Ασίας το 1883.

Αρχικά σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε αριστούχος και προχειρίστηκε σε διάκονο από τον Πατριάρχη. 
Στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 2ο podcast της ΚΝΕ


Το 2ο podcast της ΚΝΕ, με θέμα «Covid-19: Αιτία ή αφορμή για την "πανδημία" στα εργασιακά δικαιώματα;», είναι τώρα «στον αέρα» στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=TnjC6dvSUGY.

Καλεσμένος ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις, μέσω skype, θα κάνουν εργαζόμενοι από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ πραγματοποιεί, διείσδυση στη Ρούμελη


Η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ πραγματοποιεί, 2/4/1949, ηρωική διείσδυση στη Ρούμελη

Οι δυνάμεις της δεν αριθμούσαν παρά λίγες εκατοντάδες μαχητές, στα όρια της φυσικής τους αντοχής. 

Παρόλα αυτά, όχι μόνο μπόρεσαν να περάσουν τα -θεωρούμενα ως αδιαπέραστα- Καγκέλια του

Ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών


Ξεκινά, 2/4/1944, η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τάσσονταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συσπειρώνονταν στις οργανώσεις Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση –με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά- την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας).

Συνέρχεται στο Βερολίνο η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών


Συνέρχεται στο Βερολίνο, 2/4/1922, η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών, της 3ης Διεθνούς (Κομμουνιστικής), της 2ης Διεθνούς (Σοσιαλδημοκρατικής) και της 2½ Διεθνούς (που ιδρύθηκε το 1921 από ορισμένα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα και το 1923 συγχωνεύτηκε με την 2η Διεθνή).

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!





Αρνιόμαστε την πολιτική «καραντίνα», αντιπαλεύουμε την «καραντίνα» στη σκέψη. 
Σκεφτόμαστε, μελετάμε και δρούμε, αντιμετωπίζοντας το σήμερα, προσαρμόζοντας τη δράση μας, με το βλέμμα όμως στο αύριο, προετοιμάζοντας το αύριο.

Κανένας μόνος
Μαζί θα τα καταφέρουμε