Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μαρξ στον Δαρβίνο


Υπογεγραμμένο αντίγραφο του Κεφαλαίου που στάλθηκε από τον Μαρξ στον Δαρβίνο με ιδιόχειρη αφιέρωση:

80 χρόνια από την υπογραφή της «Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών»


Έκλεισαν 80 χρόνια από την 1η Γενάρη 1942, όταν οι εκπρόσωποι 26 κρατών δεσμεύτηκαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί κατά των Δυνάμεων του Άξονα και υπέγραψαν τη “Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών”. Τη Διακήρυξη υπέγραψαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σοβιετική Ένωση, η Κίνα και άλλα κράτη. Ήταν η βάση για την ίδρυση του ΟΗΕ το 1945.

Τώρα κατάργηση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών και διαγραφή χρεών


Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για δήθεν λύσεις εντός "των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ", απαιτείται εδώ και τώρα: 

Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου


Με μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου της προσωρινής διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων εκπροσωπώντας τα Σωματεία τους.

Εδώ και τώρα να αποσυρθεί η αγωγή σε βάρος των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης


Δεν φτάνει που η κυβέρνηση θέτει εκτός εφημερίας ένα νοσοκομείο που καλύπτει σοβαρές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και τους εργαζόμενους που το κρατάνε όρθιο και αγωνίζονται για να μη συρρικνωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει.

Γιάννης Τσαρούχης


Εξαθλιωμένοι και περιφρονημένοι οι άνθρωποι του λαού έχουν μια αριστοκρατικότητα

Aπό μικρό παιδί ήθελα να γίνω ένας καλόs ζωγράφος, σαν αυτούς που θαύμαζα είτε σε αναπαραγωγές είτε στο πρωτότυπο. Νόμιζα πως αυτό ήταν μάλλον ακατόρθωτο. Εν τούτοις, παρά τη γνώση των αδυναμιών μου, έκανα αυστηρή κριτική στους πολύ μεγάλους, χωρίζοντάς τους σε ζωγράφοι φυσικούς και μη φυσικούς. Το 1920 είδα μιαν αναπαραγωγή του Turner.

Θεόφιλος Καΐρης


 
Φωτισμένος δάσκαλος

Στις 19 Οκτωβρίου 1781 γεννιέται στην Ανδρο ο Θεόφιλος Καΐρης. Ενας από τους φωτισμένους «Δασκάλους του Εθνους». Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Ακαδημία των Κυδωνιών της Μ. Ασίας φεύγει για την Ιταλία και στη συνέχεια το Παρίσι, όπου σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία. Στο διάστημα αυτό διαμορφώνει τις απόψεις του για τη θρησκεία, οι οποίες τον έφεραν αντιμέτωπο με την Εκκλησία και την Ιεραρχία.

Κανονικότητα


Εκκενωμένα χωριά, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σχολεία, χωράφια και στάνες, εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση. Αυτή είναι η εικόνα της «κανονικότητας» από μια κακοκαιρία, κάθε άλλο παρά «απρόβλεπτη» και «ακραία», όπως αρέσει σε όλες τις κυβερνήσεις να επικαλούνται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Ο λαός γίνεται για μια ακόμα φορά «στο ίδιο έργο θεατής». Αυτό που τον καλεί να συνηθίσει ότι «τον χειμώνα θα πνίγεται και το καλοκαίρι θα καίγεται».

Τις δυνατές στιγμές να τις κάνουμε κανόνα στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση


Αυτές τις μέρες δεν πληθαίνουν απλώς οι λογαριασμοί μας με την φρίκη που δημιουργεί ο καπιταλισμός, αναλογιζόμαστε και τα «μεγάλα μεγέθη» που για ακόμα μια φορά έδειξαν το μεγαλείο ενός λαού, που, όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, μπορεί να ανοίξει δρόμο στη ζωή και το δίκιο.

«Εργαλειοθήκη» καταστολής...


Πολλές κινηματογραφικές ταινίες
περασμένων δεκαετιών περιείχαν σκηνές με τεχνολογίες παρακολούθησης μέσα από τις οποίες γινόταν εφικτό, π.χ., να αναγνωριστεί ένα άτομο μέσα στο πλήθος από κάμερες ασφαλείας και να ταυτοποιηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τέτοιες τεχνολογίες θεωρούνταν ότι ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως όμως αποδείχθηκε η γενικευμένη εφαρμογή τους ήταν απλά θέμα χρόνου.

Διαδοχικά κύματα μαζικών ανατιμήσεων ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα


ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
 
Νέα άνοδο, και μάλιστα πάνω από το επίπεδο του 5% σε ετήσια βάση, αναμένεται να καταγράψει ο επίσημος πληθωρισμός, η εξέλιξη του οποίου για τον μήνα Δεκέμβρη του 2021 ανακοινώνεται σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας


 Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την δολοφονία του Χοσέ Ουρμπίνα, μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας στην περιοχή Απούρε, στις 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο.

Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων


 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  Σ.Ε.Ν.Παπαγεωργίου

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, οι «εικόνες ντροπής» χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο για SARS-CoV-2 και οι εκατοντάδες υγειονομικοί σε καραντίνα επιβάλλουν την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, την στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, καθώς και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξη τους σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/01/1822

Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.