Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Μην ψάχνετε στις βάρκες να βρείτε αυτούς που καταργούν την πίστη σας. Εσείς την καταργήσατε.

Μια θλίψη και ένα πένθος με πλακώνει απόψε. Μπορεί και κάποτε να νόμιζα πως ήμουν χριστιανή. Να έλεγα πως είμαι, να πίστευα πως είμαι. Είναι ευκολότερο να περάσει καμήλα από το κεφάλι μιας βελόνας από το να ξεχωρίσει χριστιανός την διαφορά ανάμεσα στην αυταπάτη και την πραγματικότητα.

Βαθιά μέσα μου ίσως πίστευα ότι το καλό θα νικήσει στο τέλος. Ότι η αλληλεγγύη, η αγάπη, το συναίσθημα είναι πάνω από τα φράγκα και τα κέρδη και το μίσος.

Ελληνικές κυβερνήσεις του «κλώτσου και του μπάτσου»…


Η Ελλάδα είναι μια χώρα που «επιτρέπεται» η είσοδος αλλά απαγορεύεται η έξοδος. Ετσι, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις της, η χώρας  τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχτεί να μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων.

Από τη στιγμή που τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορά της χώρας είναι αδύνατον να σφραγιστούν, είναι προφανές ότι οι είσοδοι μεταναστών και προσφύγων δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν.

Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ να γίνει η Λέσβος φυλακή προσφύγων και μεταναστών

Μ' αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου δήλωσε:

«Οι νέες μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών προς το νησί αυτό που επιβάλλουν είναι η κυβέρνηση να στείλει, εδώ και τώρα, πλοία με τα οποία θα απεγκλωβίσει όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μόρια και να παραλάβει όλους όσους έχουν έρθει ή θα έρθουν τις επόμενες ώρες και μέρες. Να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα και να τους δώσει αμέσως ταξιδιωτικά έγραφα για τις χώρες της ΕΕ. Να κλείσει τώρα η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο hot spot στο νησί.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Προσφυγικό: Και τώρα τι κάνουμε;


Για να οικοδομηθεί στοιχειωδώς σκέψη ως προς το τι κάνουμε, στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων όπως αυτές εξελίσσονται στον Εβρο και στα νησιά, θα πρέπει να εξετάσουμε που βρισκόμαστε και πως φτάσαμε ως εδώ.

Ας δούμε, λοιπόν, τα δεδομένα: 

Πρώτο: Είναι το NATO και η δράση των μελών του που προκαλούν τα κύματα της προσφυγιάς από τις βομβαρδισμένες και λεηλατημένες χώρες.

Υπάρχει εξήγηση;


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της.

Πως γίνετε να ακυρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις,  «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας», αλλά να μην ακυρώνονται οι εκδηλώσεις σε :  

Γήπεδα ποδοσφαίρου, Γήπεδα μπάσκετ, Γήπεδα γενικά.

Περί αστικής δημοκρατίας


Μας κυβερνάει μια στυγνή και αυταρχική (άκρα)Δεξιά κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση «βιτρίνας» που αυτοπαινεύεται, αυτοκοκορεύεται και αυτοπροβάλλεται (καθότι όλα τα ΜΜΕ και οι μηχανισμοί είναι δικά της).

Μια κυβέρνηση ΝΑΤΟαμερικανικού προτεκτοράτου που μας θυμίζει τη δεκαετία του ’50 (με τη διαφορά μόνο που δεν έχει

Από τις εξορίες: Γιώργης Τρικαλινός



Ο Γιώργης Τρικαλινός γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου το 1914. Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1932 πήρε μέρος στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα σαν μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ. Γι' αυτή τη δράση του η δικτατορία Μεταξά τον φυλάκισε στην Αίγινα και τον εξόρισε στη Φολέγανδρο.
 
Στον πόλεμο του 1940 μαζί με άλλους δεσμώτες κομμουνιστές ζήτησε να σταλεί στο μέτωπο. Όμως η δικτατορία του Μεταξά τους κάλεσε να αποκηρύξουν τις ιδέες τους. Αρνήθηκαν και γι' αυτό, μαζί με εκατοντάδες άλλους κομμουνιστές,

Aliens;


Hθελα να ξερα ποιος από τους εξουσιαστές των ημερών και δη αυτούς που επιδεικνύουν πυγμαία πυγμή, κατανοεί τι σημαίνει το περισπούδαστο «ρήξη του κοινωνικού ιστού». 
Αυτή την έκφραση, που την πετάνε στα μούτρα ο ένας στον άλλον, συνηθέστατα η εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, όταν κι οι δυο μαζί δεν μπορούν

«Μάγκας» στους πρόσφυγες, «κότα» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ…


Τον ξέρουμε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία. Η θλιβερή, απάνθρωπη εικόνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη «νεκρή ζώνη», ανάμεσα σε πάνοπλους έλληνες και τούρκους αστυνομικούς, είναι ο καθρέφτης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Με έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών επιχειρεί να κλιμακώσει τα παζάρια με την Τουρκία


Το γεγονός ότι το κύμα προσφύγων στα σύνορα αποτελεί μέσο για κλιμάκωση των παζαριών της Τουρκίας με την ΕΕ, στο οποίο όμως συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, αναδεικνύεται και από την πρόσκληση που απεύθυνε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα

Ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια

Η κατάσταση που δημιουργείται στον Έβρο και τα νησιά έχει αιτίες και ενόχους. Είναι αποτέλεσμα των πολέμων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της φτώχειας, αλλά και των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών.

Έχουν μεγάλες ευθύνες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις που στηρίζουν την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ ενθαρρύνουν την Τουρκία στην εισβολή της στη Συρία, καθημερινά ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται η χώρα μας σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Συγκροτείται, το ΚΓΑΝΕ


Συγκροτείται, 2/3/1948, το Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ), το οποίο καθοδηγούσε και συντόνιζε τα τμήματα του ΔΣΕ στην Θεσσαλία, την Ρούμελη και την Πελοπόννησο.

Μέσα σε συνθήκες βίας και τρομοκρατίας, που επέβαλλε το αστικό καθεστώς μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, οι συμμορίες του Βουρλάκη και του Οικονόμου προχωρούσαν σε φοβερά αίσχη στην περιοχή της Ρούμελης απέναντι σε

1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της 3η Διεθνής

Συνέρχεται στη Μόσχα,2/3/1919, το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (3η Διεθνής).

 Στις εργασίες του μετέχουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Αυστρίας, Εσθονίας, Φιλανδίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Ελβετίας (ανεπίσημα) και ΗΠΑ (ανεπίσημα).