Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Είμαι κομμουνιστής


  Είμαι κομμουνιστής
Είμαι αγάπη απ’ τη κορφή ως τα νύχια,
αγάπη θα πει βλέπω, σκέφτομαι, κατανοώ,

Οι λενινιστικές επεξεργασίες που άνοιξαν το δρόμο για τη νίκη


Πριν από 105 χρόνια ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η νίκη του Οκτώβρη όμως δεν ήρθε ξαφνικά. Είχε προηγηθεί μια πολυετής και σύνθετη προσπάθεια θεωρητικής, πολιτικής και πρακτικής επαναστατικής δράσης του μπολσεβίκικου Κόμματος.

Εζησε μια ζωή γεμάτη και δεν υποτάχθηκε ποτέ

 
Συζητάμε με την ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη για την παράσταση «Σωτηρία με λένε» και τον ρόλο της Σ. Μπέλλου τον οποίο ερμηνεύει

«Σωτηρία με λένε» θα μας λέει από την Πέμπτη 10 Νοέμβρη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η Κάτια Γκουλιώνη στο «μικρό Χορν» (Αμερικής 10, Αθήνα). Ο Γιώργος Παπαγεωργίου αναλαμβάνει τη δραματουργική επεξεργασία, διασκευάζει και σκηνοθετεί το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, το οποίο μιλά για τη σπουδαία μορφή του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, την Σωτηρία Μπέλλου.

Το «καλάθι» του φοιτητή και της φοιτήτριας: Πτυχία-καπαμά και δίδακτρα-φωτιά!


 Αυτά προβλέπει ο νόμος-πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας καταργεί έμμεσα τα δωρεάν μεταπτυχιακά, αφού προβλέπει την αυτοχρηματοδότησή τους και εκτοξεύει το ύψος των διδάκτρων.

Ολοι στη μάχη για την απεργία στις 9 Νοέμβρη - Ολοι στο δρόμο!


"Ολοι στη μάχη για την απεργία στις 9 Νοέμβρη, όλοι στο δρόμο!" τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανάρτησή του στο twitter.

Οι Ελληνες στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

*

Το Νοέμβρη του 1918 η ελληνική αστική κυβέρνηση, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας. Ακολούθως, οι πρώτες μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (συνολικά 23.351 άνδρες) άρχισαν να αποβιβάζονται στις ακτές της Νότιας Ουκρανίας το Γενάρη του 1919.

Αντιδραστική τομή για «νοσοκομεία - επιχειρήσεις» και «ασθενείς - πελάτες»


Για τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο που έθεσε στη «διαβούλευση» η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το έκτρωμα, αν ψηφιστεί, στην πρόσβαση του λαού στα δημόσια νοσοκομεία, το πού στοχεύει η κυβέρνηση σε συνέχεια των προκατόχων της, αλλά και τον δρόμο που έχει να βαδίσει ο λαός μαζί με τους υγειονομικούς ενάντια στο νομοσχέδιο, για να διεκδικήσουν παροχές Υγείας δημόσιες και δωρεάν που μπορούν να απολαμβάνουν σήμερα, για πραγματικά ποιοτική ζωή και όχι επιβίωση.

Ο «Σπούτνικ», τα φοιτητικά δάνεια και η επίσκεψη των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων


Αν οι εικόνες που έρχονται από τη μητρόπολη του καπιταλισμού είναι εικόνες από το μέλλον, η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων είναι μια καλή ευκαιρία για να προβληματιστούμε για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - αν αυτή συνεχίσει να πορεύεται πάνω στις ράγες της Μπολόνια και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

«Κοινό πρόγραμμα», ενδοαστικές κόντρες και κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές»


ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 8ης ΝΟΕΜΒΡΗ

 Την Τρίτη 8 Νοέμβρη, πραγματοποιούνται οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες εκλέγονται το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας, καθώς και νέοι κυβερνήτες ή γενικοί εισαγγελείς σε 39 πολιτείες. Ως τα τέλη Οκτώβρη είχαν ήδη ψηφίσει περίπου 30.000.000 Αμερικανοί, στο πλαίσιο των συστημάτων «πρόωρης ψηφοφορίας» (early voting), σε κάλπη ή δι' αλληλογραφίας.

Φτιάξαμε τον TAP αλλά ακόμα καίμε ξύλα...


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Αναξιοποίητες δυνατότητες για Ενέργεια φθηνή για όλο τον λαό - αξιοποιήσιμες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Ο χειμώνας ήδη δείχνει τα δόντια στον λαό που ζει κι εργάζεται στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, που ειδικά φέτος βλέπει το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας να είναι ακόμα πιο απειλητικό.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 07/11/1867

Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).   

Μαρί Κιουρί

7 Νοέμβρη(25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) 1917