Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Αργύρης Εφταλιώτης, ένας από αυτούς που διαμόρφωσαν τη γλώσσα της λογοτεχνίας


Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έλληνα λογοτέχνη (ποιητή και πεζογράφου) Κλεάνθη Μιχαηλίδη. Το ψευδώνυμό του προέρχεται από το όνομα της τοποθεσίας Εφταλού στα βόρεια της γενέθλιας κωμόπολης, το Μόλυβο της Λέσβου όπου ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Το μικρό του όνομα Αργύρης το πήρε από τους αγίους της ημέρας που γεννήθηκε – 1 Ιούλη των Αγίων Αναργύρων. Γεννήθηκε στα 1849 και πέθανε στα 1923 στο Αντίπ της νότιας Γαλλίας.

H «Μεγάλη Πορεία», της Κίνας


Κατασκευάζοντας έναν δρόμο με … τα χέρια: Ο παραπάνω τίτλος, προβλήθηκε με πανομοιότυπο τρόπο από τα αστικά ΜΜΕ αυτές τις μέρες. Είναι η ιστορία του Γιανγκ Σιαντού όταν παιδί -15 χρονών, το 1937, «μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του πήγαν να σκάψουν έναν δρόμο, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τους Ιάπωνες εισβολείς στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

«Η καταστολή και η κοροϊδία δεν θα περάσουν!

 


Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις αρμοδιότητες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ίδρυση της έχει ξεκάθαρο στόχο να χτυπήσει την αγωνιστική διεκδίκηση, τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών, να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές μας!!

Οι εργατοπατέρες επικύρωσαν το πάγωμα του κατώτατου μισθού


Για ακόμα μια φορά, οι «κοινωνικοί εταίροι» τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε…. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και οι λοιπές εργοδοτικές ενώσεις, ανακοίνωσαν χθες την ''υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας''.

Σαν ''έτοιμοι από καιρό'', λίγες μέρες μετά τη νομοθέτηση του νέου αντεργατικού τερατουργήματος που εδραιώνει την απλήρωτη δουλειά, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και καταργεί το 8ωρο, έβαλαν τη σφραγίδα τους και επικύρωσαν ξανά τη συμπίεση του μέσου μισθού, στη βάση του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου.

Απαιτεί μέτρα προστασίας εργαζομένων - μικρών επαγγελματιών από το «κανόνι» της «Mouzenidis Travel»


Τις επιπτώσεις που σηματοδοτεί για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο η αναστολή λειτουργίας που ανακοίνωσε ο όμιλος «Mouzenidis Travel», ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου στη χώρα μας (ειδικά για την αγορά της Ρωσίας), αναδεικνύει η ΚΟ Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ζητά μέτρα στήριξης των εργαζομένων του ομίλου, αλλά και των μικρών επαγγελματιών που συνεργάζονταν με τον όμιλο και κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

«Πρόβες πολέμου» και επικίνδυνη όξυνση στη Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

  • Εμπλοκή ελληνικού ΝΑΤΟικού αεροδρομίου στο επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό καταγγέλλει η Ρωσία
  • Τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Οσφυοκάμπτες αυτοί... μια γροθιά εμεις


 Επειδή έγινε τόσος ντόρος με το πουρμπουαρ/χαρτζηλίκι/δωροδοκία, όπως θετε πείτε το... που αφορά τον εμβολιασμό, δίνουμε ενδεικτικά μια ιδέα αξιοποίησης του, φτιάχνοντας μια αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη με τα παρακάτω βιβλία ωστε να εμπλουτίσετε γνώσεις, εγκύκλιο παιδεία και όλα τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν.

Γεωργία Σάνδη

 


«Είμαι κομμουνίστρια και ονομάζομαι ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΝΔΗ»

Η Γεωργία Σάνδη (George Sand), μια από τις πολύ μεγάλες μορφές του ΙΘ΄ αιώνα, παραμένει ως προσωπικότητα ακόμη ασαφής, τυλιγμένη με τον απόηχο των θαυμασμών, αλλά και με μια αχλύ φαρμακερής αμφισβήτησης. Μια βαρόνη, η οποία τρέχει στα χωριάτικα πανηγύρια, μια μητέρα που γυρνάει τον κόσμο συζώντας με τα παιδιά και τους εραστές της, μια ρομαντική συγγραφέας που καπνίζει, φοράει αντρικά κοστούμια και μάχεται για τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου, μια απόγονος του βασιλιά της Πολωνίας, που κατεβαίνει στους δρόμους πολεμώντας για την Κομμούνα.

Αντιδραστική τομή στην Εκπαίδευση


Στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της λειτουργίας του σχολείου στοχεύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες για το σχολείο, το οποίο αποτελεί μια βαθιά αντιδραστική τομή, κρυμμένη κάτω από εύηχες έννοιες όπως «ελευθερία» και «αυτονομία».

Η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι νέες απαιτήσεις στην καθοδηγητική δουλειά απαιτεί ποιοτικό άλμα


Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» που ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις ομιλίες των αντιπροσώπων που πήραν το λόγο στο Συνέδριο. Θυμίζουμε ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Το 21ο Συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο. Επίσης, υπερψήφισε ομόφωνα ειδική ξεχωριστή Απόφαση για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το κίνημά της και την κοινωνική συμμαχία.

Μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ακάλυπτη η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πάνω από μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19, μόλις λίγο πάνω από 3 δισ. δόσεις εμβολίων (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά εμβόλια που απαιτούν τη χορήγηση δύο δόσεων) έχουν χορηγηθεί σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 7,8 δισ. άνθρωποι), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Η Περιφέρεια αποφάσισε παράταση ωραρίου στη Χαλκιδική για τα μεγάλα εμπορικά


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Για ακόμη μια χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε το καθήκον της, και σαν γνήσια εκπρόσωπος των συμφερόντων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων αποφάσισε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε όλη σχεδόν τη Χαλκιδική μέχρι και τις 12μιση τα μεσάνυχτα.

«Κομπάρσοι» ή πρωταγωνιστές;


Η ανάπτυξη «έρχεται»... Σημασία έχει βέβαια για ποιον, με τι όρους και τελικά ποιος ωφελείται. Το παράδειγμα της διεθνούς παραγωγής «Barracunda», με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, μέρος της οποίας θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι απόλυτα εύγλωττο ως προς το ποιος θα βγει τελικά κερδισμένος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


1/07/1804 

Γεννήθηκε η γαλλίδα συγγραφέας, Γεωργία Σάνδη

01/07/1849

Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

01/07/1876

H Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί και το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878. Έως τότε ήταν υποτελείς της.