Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό


 
Η αποστολή της Τέχνης στο σοσιαλισμό

Η κοινωνικοποίηση όλων των μέσων παραγωγής και διανομής στην ΕΣΣΔ άνοιξε διάπλατα τις πύλες της Τέχνης στο λαϊκό κοινό, απάλλαξε τους καλλιτέχνες από το άγχος του βιοπορισμού εξασφαλίζοντας σε όλους δουλειά και την απελευθέρωσε από τον έλεγχο των ιδιωτών ιδιοκτητών και παραγγελιοδοτών της. Ταυτόχρονα, η λύτρωση του εργαζόμενου λαού από τους βαριούς εκμεταλλευτικούς όρους εργασίας, η εξάλειψη της ανεργίας και μια σειρά από άλλα μέτρα, που διευκόλυναν τη ζωή του, εξασφάλισαν τον ελεύθερο χρόνο αλλά και δημιούργησαν τη διάθεση για πνευματική ενασχόληση και πολιτιστική δραστηριότητα.

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό σε Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο



Με συνθήματα που αφορούν στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής από την πανδημία, σωματεία και μαζικοί φορείς της Ικαρίας προχώρησαν νωρίτερα σήμερα σε κινητοποιήσεις το πρωί του Σαββάτου αρχικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου στον Άγιο Κήρυκο και στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού. 

«Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές!»


«Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας!» 

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες φοιτητές σε πολλές πόλεις της χώρας όπως και στην Λάρισα σπάσανε στην πράξη την απαράδεκτη κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, χαλάσανε τα σχέδια της κυβέρνησης! Το μήνυμα των μαθητών και των φοιτητών ήταν ξεκάθαρο και εκκωφαντικό, απαιτώντας εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν ξανά οι Σχολές!

Μπομπ Σφουγκαράκης: Η απεργία στον "τραγανό κάβουρα"

 


Εγώ πάντα το έλεγα πως ο Μπομπ Σφουγκαράκης δεν απευθήνεται (τουλάχιστον μόνο) σε παιδιά :-)

Τέλος πάντων, το συγκεκριμένο επισόδειο το έψαχνα καιρό τώρα, και επιτέλους βρέθηκε κάποιος μα το ανεβάσει.

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Λ. ΣΤΟΛΤΙΔΗ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Η αγωνία του λαού του Κιλκίς για τις επιπτώσεις από την σχεδιαζόμενη κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων και τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων στο Σταυροχώρι και η απόφαση να αντισταθούν στην υλοποίηση αυτών των επιχειρηματικών σχεδιασμών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης μαζί με στελέχη της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Το παράνομο Τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ

Η δημιουργία και λειτουργία του τυπογραφείου στην οδό Σκρα 31 της Καλλιθέας, από τις αρχές του Φλεβάρη του 1942, ήταν ένα σημαντικότατο στάδιο, καθοριστικό για την προπαγάνδιση και νικηφόρα έκβαση του ΕΑΜικού απελευθερωτικού αγώνα με τις εφημερίδες «Ελεύθερη Ελλάδα» (όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ) και «Απελευθερωτής» (όργανο του ΕΛΑΣ) και με ποικίλα άλλα έντυπα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που εκτύπωνε, αλλά όχι το πρώτο. Και βέβαια τα «έπη» των λαϊκών και απελευθερωτικών αγώνων δε γράφονται ως εκ θαύματος. Χρειάζονται μια διαφωτιστική, καθοδηγητική «σπίθα» για το ξεκίνημά τους. Πριν παραθέσουμε στοιχεία για το τυπογραφείο του ΕΑΜ, θα αναφερθούμε στην κύρια καθοδηγητική «σπίθα» του απελευθερωτικού αγώνα.

Αμύθητα κέρδη πάνω σε μια πλατιά λαϊκή ανάγκη


 
Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα μεγέθη ζαλίζουν και επιβεβαιώνουν ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά με την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων

«Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν άνθρωποι την κατάσταση. Συμφωνώ 100% με αυτό. Αυτό θα ήταν ανήθικο σε αυτήν τη στιγμή ανάγκης. Αλλά οι επενδυτές μας δίνουν κεφάλαια και αναμένουν απόδοση».

«Όμως είναι δύσκολος ο δρόμος και μαλάκας ο αστυνόμος που βαράει για τα λεφτά»


«Όμως είναι δύσκολος ο δρόμος και μαλάκας ο αστυνόμος που βαράει για τα λεφτά
Άμα ο λαός χορέψει αντάμα θα κλαίτε με μαύρο κλάμα όλοι σας κυρ βουλευτά» Κοινοί Θνητοί

Η ζωή των εργατών στον Προκρούστη του εργοδοτικού κέρδους


ΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη διευκόλυνση της εργοδοσίας να επιβάλλει κατά βούληση την περιβόητη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, δεν έρχεται από το πουθενά, ούτε είναι προϊόν των «νεοφιλελεύθερων εμμονών της ΝΔ», όπως το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδόσεις


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, από την αρχή της πανδημίας έχουν ιχνηλατηθεί από την Πολιτική Προστασία 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα, οι 265.267 στενές επαφές τους και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές. 

Μονόδρομος για εμάς ο δοκιμασμένος δρόμος του αγώνα και παρακαταθήκη για το κίνημα


Αθήνα 4/1/21

Η ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ συνεδρίασε πρώτη φορά για το έτος 2021 με τηλεσυνεδρίαση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από τις νέες τεχνολογίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε. 

Νέα μέτρα αναλυτικός οδηγός

Νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική

Νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής.
 
Στις περιοχές αυτές που εντάσσονται στο «κόκκινο» ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– Aπαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6 - 7 Φλεβάρη:

  • Με τον Ριζοσπάστη διακινούμε πλατιά και συζητάμε τις θέσεις της ΚΕ. 21ο Συνέδριο ΚΚΕ. Άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων και αυτό το Σαββατοκύριακο που δημοσιεύεται ένθετο το δεύτερο κείμενο των θέσεων. Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 - 14 Φλεβάρη το τρίτο και τελευταίο κείμενο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


06/02/1825

Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ηκαταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα

06/02/1919

Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών.