Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Η «γέννηση» ενός σωματείου


Η «γέννηση» ενός σωματείου

Η χούντα μόλις που είχε ξεκουμπιστεί κι ένα αχ ανακούφισης γέμισε τη χώρα όλη. Λεύτερες αναπνοές τώρα, χωρίς πλάκωση πια και χωρίς εκείνο το απαίσιο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Περισσότερο όμως ένιωσε το ξελευτέρωμα η εργατιά, που αυτήν κι αν είχαν βάλει στο «γύψο». Διάλυσαν όλα τα προηγούμενα σωματεία κι έφτιαξαν άλλα, πώς φύτρωσαν αλήθεια, στα μέτρα τους.

Μπορούμε να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τη δική μας αντεπίθεση!

 


Η ολοκλήρωση του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος έστειλε μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ελλάδα, ότι ο λαός μας με τους κομμουνιστές μπροστά μπορεί να τα καταφέρει! Με τον δικό του αγώνα μπορεί να ζήσει καλύτερα!

Αμέριστη συμπαράσταση στην κοπέλα θύμα σεξουαλικής βίας από αστυνομικό


Την αμέριστη συμπαράστασή του στη νεαρή κοπέλα στην Ηλιούπολη, θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης από αστυνομικό και νωρίτερα στα εφηβικά της χρόνια από τον πατέρα της εκφράζει ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης.

Το ΚΚΕ αντέχει, δυναμώνει και απλώνει το χέρι σε όλους όσοι αγωνίζονται


- Κύριε Κουτσούμπα να σας καλωσορίσουμε για άλλη μία φορά στον τόπο μας. Το ΚΚΕ βγήκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες από το 21ο Συνέδριό του, κατά το οποίο ανανεώθηκε και η θητεία σας ως Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Τι σηματοδοτεί το 21ο Συνέδριο για το ΚΚΕ και την κοινωνία;

«Αλληλεγγύη στην Κούβα! Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!»


Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα, που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις στην Κούβα με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Στη συνέχεια μεγεθύνουν και υπερπροβάλλουν αυτές τις δραστηριότητες μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού τους μηχανισμού. Δεν διστάζουν να καλούν ακόμα και σε ιμπεριαλιστική "ανθρωπιστική επέμβαση" στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ!

12 Ιουλίου 1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία


Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των χιτλερικών στην Πίνδο (3 – 22 Ιούλη 1944) η VIIIη Μεραρχία του ΕΛΑΣ εκμεταλλευόμενη την αραίωση της εχθρικής διάταξης στην περιοχή Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς, αποφάσισε την άμεση εφαρμογή σχεδίου επιχείρησης για την κατάληψη της Αμφιλοχίας, που είχε εκπονηθεί έπειτα από διαταγή και οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

Η σημασία της σαρωτικής σοβιετικής νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στη Μάχη του Κουρσκ


1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εξαπολύουν επίθεση στο Κούρσκ της ΕΣΣΔ, βόρεια του Χαρκόβου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με χρήση τεθωρακισμένων. Η μάχη του Κουρσκ θα λήξει στις 23 Αυγούστου με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών.

Ασθενείς με πολλά προβλήματα και καμιά αποδεδειγμένη θεραπεία


COVID «ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ»

Εντονη κόπωση, θρομβώσεις, χρόνιοι πονοκέφαλοι, ταχυπαλμία, πόνοι σε ολόκληρο το σώμα, δυσκολία συγκέντρωσης και ανάκλησης από τη μνήμη, άγχος, κατάθλιψη. Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνήθη προβλήματα για τα οποία παραπονιούνται αρκετοί από όσους πέρασαν την COVID-19. Οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές και οι ασθενείς καταλήγουν συχνά με ένα ντουλάπι φαρμακείου στο σπίτι τους γεμάτο από σκευάσματα, που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά, καθώς οι μήνες περνούν, για ορισμένους χωρίς μεγάλη βελτίωση.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη


Συνέντευξη με τον Λουκά Θάνο, νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκάς Θάνος, είναι μουσικός, συνθέτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορογράφος, μεταφραστής, δάσκαλος υποκριτικής, παραγωγός παραστάσεων, μελετητής του αρχαίου θεάτρου και καλλιτεχνικός διευθυντής χοροθεάτρου. Τον συνάντησα για τη συνέντευξη που ακολουθεί και γνώρισα έναν άνθρωπο που εκτός από εντυπωσιακή μόρφωση και ολόπλευρη καλλιτεχνική συγκρότηση διαθέτει ευγένεια, φαντασία, νεανική ενέργεια και χιούμορ.

Τον πάπα θα καλέσετε μωρέ για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από το 1821;


Η
είδηση είναι γνωστή: Ο Μητσοτάκης εκτός από την πανδημία κουβέντιασε με τον αρχιεπίσκοπο και το ζήτημα της πρόσκλησης στον πάπα Φραγκίσκο να έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Για την κυβέρνηση η υπόθεση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική.

«Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν»


Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα

Τα ξημερώματα της 18ης Μάρτη 1871 το Παρίσι ξύπνησε με τη βροντερή ιαχή «Ζήτω η Κομμούνα!»... Εναν περίπου μήνα μετά, στις 11 Απρίλη 1871, στη «Journal Officiel», την επίσημη εφημερίδα της Κομμούνας, δημοσιεύτηκε ένα επαναστατικό κείμενο γραμμένο από γυναίκες και απευθυνόμενο ιδιαίτερα προς τις γυναίκες: «Γυναίκες - πολίτες, η αποφασιστική ώρα έφτασε. Πρέπει να ευχηθούμε να τελειώσει ο παλιός κόσμος! Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες».

Από ψηλά τη συγκλονιστική πορεία στη Μυτιλήνη

Δείτε από ψηλά στιγμιότυπα από τη συγκλονιστική πορεία της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη για το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/07/1904

Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971). 

Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα

12/07/1906

Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός Πυροβολικού εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του.