Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

O παγωμένος αντάρτης

 


Με τον Τσιτσιμπή, τον Γιώργο, είχαμε σταθεί, οι δυο μας, σε μια κοντοραχούλα της Νεβρόπολης, λίγο πιο πάνω απ' το μοναστήρι της Κορώνας, και αγναντεύαμε, ψηλά, τις κορφές της Κοιμωμένης.

Είπαμε να φτιάξουμε ένα «ντοκιμαντέρ», μια «κασέτα», με ήχο και με εικόνες, για να μη χαθεί απ' τη μνήμη των ανθρώπων εκείνο το συγκλονιστικό περιστατικό του Εμφύλιου, που συνέβηκε, στις 13 Απρίλη του 1947, εκεί ψηλά στο πέρασμα, στον αυχένα της Νιάλας.

Ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας την κανναβιδιόλη και τους σκοπούς της εμπορίας της

 


Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μία από τις δεκάδες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης. Μελέτες έχουν δείξει πως η CBD δεν έχει ψυχοτρόπες επιδράσεις στον άνθρωπο. Για τις συνολικότερες, όμως, επιδράσεις της υπάρχουν διαφορετικές διαπιστώσεις. Μερίδα επιστημόνων διατείνεται πως δεν υπάρχει καμία τοξική, ενώ άλλοι εφιστούν την προσοχή, αναφέροντας πως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί το προφίλ της ουσίας.

Οχι στην καταστολή


Η «Λευκή Βίβλος», όπως παρουσιάστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει στόχο μία «σύγχρονη αστυνομία που απαιτούν οι καιροί», που «θα μπορεί να δίνει λύσεις στο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών».

Πρόκειται για τη σύγχρονη αστυνομία που απαιτούν οι καιροί του κεφαλαίου και της καταστολής.

Τα διδάγματα της Κομμούνας

Η διάσημη εμπορική οδός Ριβολί (Rue de Rivoli) στο κέντρο του Παρισιού, μετά από την ήττα της Κομμούνας στις 28/5/1871

Β. Ι. ΛΕΝΙΝ

Δημοσιεύτηκε στη «Ζαγκρανίτσναγια Γκαζέτα» στις 23 Μάρτη 1908

Ύστερα από το πραξικόπημα, που έβαλε τέρμα στην Επανάσταση του 1848, η Γαλλία έπεσε 18 χρόνια κάτω από το ζυγό του καθεστώτος του Ναπολέοντα. Το καθεστώς αυτό οδήγησε τη χώρα όχι μόνο στην οικονομική καταστροφή, αλλά και στην εθνική ταπείνωση. Το προλεταριάτο, που εξεγέρθηκε ενάντια στο παλιό καθεστώς, επωμίστηκε δύο καθήκοντα, ένα πανεθνικό και ένα ταξικό: Την απελευθέρωση της Γαλλίας από τους Γερμανούς εισβολείς και τη σοσιαλιστική απελευθέρωση των εργατών από τον καπιταλισμό. Το πιο πρωτότυπο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κομμούνας βρίσκεται σ' αυτήν ακριβώς τη συνένωση των δύο καθηκόντων.

Πάσχα 1947: Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης


Το χρονικό μιας εποποιίας

 Πάσχα ...1947! Στη Νιάλα, των Αγράφων. Με εκατοντάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ από την Καρδίτσα να δίνουν μια από τις πλέον σκληρές μάχες τους, ώσπου βγήκαν από τον κλοιό του αστικού στρατού, νικητές μεν, με βαριές απώλειες δε.

Οι εξελίξεις και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών απαιτούν ισχυρό ΚΚΕ και ένταση της λαϊκής πάλης


Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και τροφοδοτούνται από την καπιταλιστική κρίση. Η σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συναντιέται με την αντιπαράθεση των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών για την αναβάθμιση της θέσης τους. Κακοφορμίζουν οι παλιές και δημιουργούνται νέες θερμές εστίες που σημαδεύουν το καπιταλιστικό σύστημα και βασανίζουν τους λαούς.

«Τσελεμεντέδες»... δημιουργίας προβοκατόρικων ομάδων


«ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ» ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ - ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
 
Οπως ήδη έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, οι σχέσεις της τρομοκρατίας με τις μυστικές υπηρεσίες είναι κοινό μυστικό. Δεν πρόκειται όμως για μια τυχαία σχέση. Στο παρελθόν, ήρθαν στο φως, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που όχι μόνο προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο γιατί επιβεβαίωσαν πόσο λεπτομερής είναι ο σχεδιασμός και η σύμφυση της τρομοκρατίας με μυστικές υπηρεσίες και μηχανισμούς των ιμπεριαλιστικών κρατών. Η διείσδυση, συγκρότηση «τρομοκρατικών ομάδων» και οργανώσεων είναι επίσημη «πολιτική» των μυστικών υπηρεσιών.

Όχι άλλα θύματα! Κινητοποίηση στο κατάστημα της Ευκαρπίας τη Δευτέρα 12/04


Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ !

Συνάδελφε-Συναδέλφισσα,

Η εργοδοσία του Σκλαβενίτη, με την κάλυψη της κυβέρνησης, συνεχίζει την ίδια στάση απέναντι στην πανδημία, παρά το γεγονός ότι έπρεπε εδώ και καιρό να παρθούν μέτρα, παρά τους νεκρούς συναδέλφους μας, τους δεκάδες συναδέλφους που έφτασαν στις ΜΕΘ και τα χιλιάδες κρούσματα στα καταστήματά του σε όλη την Ελλάδα. 

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, για την αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου προς όφελος των λαϊκών αναγκών


Περιοδεία στην Καλαμαριά πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Δελή, για το ζήτημα της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων της περιοχής, όπως η Μαρίνα Αρετσούς και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Τ.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Θάνος, ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος της Ε.Π Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ  και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλαμαριάς, Βικέντιος Αντωνάκης, πραγματοποίησε στο πλαίσιο της περιοδείες συναντήσεις  με συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Πλατύ κάλεσμα για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Σε συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά, για την υγεία του λαού και ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα, κλιμακώνοντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και προσθέτοντας νέους κρίκους στην αλυσίδα των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες, προχωρούν Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


11/04/1755

Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Άγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του

11/04/1919

Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Κύριος σκοπός της Οργάνωσης υπήρξε η κατά το δυνατόν διαχείριση και άμβλυνση των συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους εργαζομένους, υπό το φόβο κοινωνικών αναταραχών και επαναστάσεων (είχε προηγηθεί η Οκτωβριανή Επανάσταση και η άνοδος του επαναστατικού κινήματος σε μια σειρά χώρες).

Η ΔΟΕ συνδέονταν αρχικά με την Κοινωνία των Εθνών και κατόπιν με τον ΟΗΕ.