Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»  στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. 

Με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης


Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 15 εργοστάσια της Αττικής,
όλων των κλάδων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πολλές δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια σε Πέλλα και Ημαθία.

Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μέτρα του κεφαλαίου, για τον επικίνδυνο συνωστισμό στις αστικές συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν κ.ο.κ.

«Βουνά και κάμποι σε αποχαιρετούν»...


«Βουνά και κάμποι σε αποχαιρετούν, καπετάνιε της γης»...

Με ένα σκίτσο, ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς αποχαιρετά τον σ. Βαγγέλη Μπούτα που έφυγε χτες από τη ζωή.

Στιγμιότυπα από τη δεύτερη μέρα

                                          

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 20.00, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»  στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. 

Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών.

Ο κρατικός μηχανισμός να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές και να στηριχθούν οι πληγέντες


Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας και τη συμπαράστασή μας σε όσους επλήγησαν από αυτήν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές και οι ανθρώπινες περιουσίες, για να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών και στήριξη των πληγέντων.

H χαμένη μάχη για τη μοναστηριακή περιουσία


Το 1985 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Παιδείας τον Απόστολο Κακλαμάνη,  λίγους μήνες μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη  στις εκλογές της 2ας Ιουνίου, επιχειρεί να δώσει μια λύση στο χρονίζον ζήτημα της μοναστηριακής περιουσίας. Καταθέτει λοιπόν  στη Βουλή  ( 14.10.1985), νομοσχέδιο  για τη «ρύθμιση θεμάτων μοναστηριακής περιουσίας». Η κατάθεση αυτή αποτέλεσε και την απαρχή μιας σύγκρουσης που κορυφώθηκε στη διετία 1987/1988 και κατέληξε σε μια νίκη (ποιάς άλλης) της Εκκλησίας αφού οι ψήφοι και το ποίμνιο υπερτερούσαν των εξαγγελιών του Ανδρέα Παπανδρέου και του κόμματός του ( σάμπως υλοποίησαν και τίποτα από αυτά που επαγγέλονταν μέχρι το 1981;).

Ευρωατλαντικές «μάχες»


«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Με αυτά τα απλά και αποκαλυπτικά λόγια, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, λίγο πριν συναντήσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό, αποτύπωσε σε συνέντευξή του τη «σκυταλοδρομία» ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την υλοποίηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, αλλά και των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Υπεύθυνη δήλωση: «…δεν έχω τη δυνατότητα να παρέχω πρωινό κολατσιό στο παιδί μου»


                                                          

«Δηλώνω υπεύθυνα ότι επιθυμώ το παιδί μου (…) να λαμβάνει πρωινό κολατσιό από το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν έχω τη δυνατότητα να παρέχω πρωινό κολατσιό στο παιδί μου».

Τα παραπάνω είναι μέρος της υπεύθυνης δήλωσης που ζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τους γονείς, για να λαμβάνουν τα παιδιά τους πρωινό κολατσιό από το πρόγραμμα του. Η δήλωση κατατίθεται στον διευθυντή του σχολείου ή στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης. 

Ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", ο μεγαλύτερος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας της χώρας μας είναι και φέτος εδώ.

Είναι εδώ, όπως κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο στα 46 χρόνια της θρυλικής πλέον Ιστορίας του.

Μπορεί φέτος να είναι ένα Φεστιβάλ διαφορετικό, ένα Φεστιβάλ "αλλιώς" όπως λέμε, σίγουρα όμως είναι μεγάλης σημασίας η πραγματοποίησή του σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες...

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», που κυκλοφορεί 
19 - 20 Σεπτέμβρη

  • 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Σοσιαλισμός για να μπορούμε να «ανασαίνουμε», για να νικήσει η ζωή! Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο. Μαζική συμμετοχή και στις εκδηλώσεις της Παρασκευής, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Στρατηγοί του ΕΛΑΣ εκτοπίζονται στους Φούρνους.


Οι στρατηγοί του ΕΛΑΣ Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας και άλλοι 28 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί εκτοπίζονται, 19/9/1946, στους Φούρνους.

O ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ναύπακτο


Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν, 19/9/1944, τη Ναύπακτο.

O ΕΛΑΣ καταδιώκει αμείλικτα τον εχθρό, που υποχωρεί και του καταφέρνει ισχυρά πλήγματα. Απελευθερώνει τη μια μετά την άλλη τις πόλεις και τις περιοχές της χώρας. Στις 12 Οκτώβρη 1944, απελευθερώθηκε η πρωτεύουσα, η αδάμαστη Αθήνα, και στις 30 Οκτώβρη η Θεσσαλονίκη.