Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Ανθρώπινο είδος με μικρό εγκέφαλο ίσως έθαβε τους νεκρούς του, έλεγχε τη φωτιά και χάραζε σχέδια

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ανθρώπου ναλέντι (Homo naledi)

 Στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξης του ανθρώπου, ο εγκέφαλός του τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και η συμπεριφορά του έγινε εκθετικά πιο περίπλοκη, ιδιαίτερα απ' όταν άρχισε να σχηματίζει πολυμελείς ομάδες με κοινωνική οργάνωση. Οι πρώιμοι ανθρωπίδες (μέλη της οικογένειας του ανθρώπου) κατασκεύαζαν μόνο απλά πέτρινα εργαλεία. Αργότερα, πρόγονοί μας με μεγαλύτερο εγκέφαλο εφηύραν πιο εξεζητημένα εργαλεία και ανέπτυξαν πιο προχωρημένες στρατηγικές για την επιβίωσή τους.

Αναβάθμιση... χωρίς πάτο


Τη χρονιά πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο αριθμός των φορτίων που μετέφερε μέσω της Αλεξανδρούπολης ο στρατός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14 φορές σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τη «New York Times».

Σε πρόσφατο άρθρο του, ένας διπλωματικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλεξανδρούπολη λειτούργησε ως το σημείο εκκίνησης για δεκάδες σιδηροδρομικές αποστολές και περίπου 4.500 φορτηγά προς χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής, παραδίδοντας περισσότερα από 2.400 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα.

Εκδήλωση με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης περπατά φρουρούμενος στη Ζάτουνα και η γυναίκα του απαθανάτισε από το παράθυρο τη σκηνή

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στις 27 Αυγούστου, στη Ζάτουνα, θα παρουσιαστούν τραγούδια από τις «Αρκαδίες» και άλλα έργα του

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και η ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει προς τιμήν του μια αφιερωματική εκδήλωση και συναυλία με τίτλο «Οι "Αρκαδίες" του Μίκη Θεοδωράκη στην Αρκαδία», στις 27 Αυγούστου, στη Ζάτουνα Αρκαδίας, το χωριό όπου είχε εξοριστεί ο συνθέτης με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι «προνόμιο» για λίγους

 Αντίθετα με την τωρινή πραγματικότητα, όπου ο τουρισμός θεωρείται προνόμιο, στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα, ο συνδυασμός διακοπών, αναψυχής, ψυχαγωγίας, κ.λπ. αποτελούσε δικαίωμα του λαού και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένο, ενώ και η ίδια η ουσία των διακοπών είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο σε σχέση με τις αντίστοιχες διακοπές στον καπιταλισμό.

Κύριε Γεωργιάδη, είστε ψεύτης;

 
Πρώτα
βγήκε στον ΣΚΑΪ και είπε αυτά: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο».

Όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για δυο 8ωρα, σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, την ίδια ημέρα, άρα 16 ώρες τη μέρα απάντησε: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του απόφαση είναι αυτή, όχι δική μου. Το θέμα είναι εάν εμείς το επιτρέπουμε. Από εδω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται»!

1976: Η πρόκληση του «Χόρα» στο Αιγαίο

 
Το καλοκαίρι του 1976, για ακόμη μία φορά, Ελλάδα και Τουρκία φθάνουν στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης. Αφορμή, αυτή τη φορά, ήταν η πραγματοποίηση ερευνών από τουρκικό σκάφος «Χόρα» στο Αιγαίο, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είχε προηγηθεί, στις αρχές του χρόνου, ο εντοπισμός των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο. Ετσι, με σκοπό την έρευνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων, το τουρκικό επιστημονικό σκάφος «Σισμίκ» (το προηγούμενο όνομα του ήταν «Χόρα») αποπλέει στις 23 Ιούλη του 1976 από τα στενά του Βοσπόρου για το Αιγαίο.

Μαζί με τον λαό και τους αγώνες του!


ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κάλεσμα για ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια

 Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παντού!

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε σε Περιφέρεια και δήμους «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Σωτήρη Αβραμόπουλο.

Το ροζ και το ... τιμόνι


Την ώρα που το metoo και το μισοελεγχόμενο από το σύστημα γυναικείο κίνημα στην Αμερική αλλά και τη Δύση γενικώς έμοιαζε να φτάνει στο απόγειό του, το αστικό εκκρεμές των συμφερόντων βρήκε το κουμπί αναστροφής του κλίματος και το πάτησε. Ενταφίασε κυριολεκτικά την αρχική γυναίκα Barbie πίσω ξανά στο ροζ της χρώμα, παρά τα σπαράγματα των ψυχαναλυτικά επαναστατικών μονολόγων της ταινίας. Ετσι ζούμε πέρα από την απίστευτη εισπρακτική επιτυχία της ομώνυμης ταινίας και την απίστευτη επίσης χειραγώγηση μαζών γυναικών.

Πλήγμα 100 δισ. ευρώ για 176 ευρωπαϊκούς ομίλους από τον πόλεμο στην Ουκρανία


«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πλήττονται 100 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι Financial Times σε ανάλυσή τους για τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. 

Μια έρευνα 600 ετήσιων εκθέσεων ευρωπαϊκών ομίλων και των οικονομικών καταστάσεων του 2023 δείχνει ότι 176 εταιρείες έχουν καταγράψει απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, χρεώσεις συναλλάγματος και άλλα έκτακτα έξοδα ως αποτέλεσμα της πώλησης, του κλεισίματος ή της μείωσης ρωσικών επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό δεν περιλαμβάνει τις έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, όπως το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων. Ο πόλεμος έδωσε επίσης ώθηση στα κέρδη για τους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις αμυντικές εταιρείες.

Αντιλαϊκή σκυταλοδρομία με ... συνέχεια


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το ζεϊμπέκικο Πατούλη την ώρα που καιγόταν η χώρα πυροδότησε εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με αποτέλεσμα την αποπομπή του και την αντικατάστασή του, με τον Νίκο Χαρδαλιά ως επίσημο υποψήφιο του κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, στον αστικό Τύπο γράφτηκαν πολλά και διάφορα. Χαρακτήρισαν λοιπόν τη θητεία Πατούλη «πολύ πετυχημένη», «σημαντική παρακαταθήκη», ενώ ο πρωθυπουργός, δίνοντας το χρίσμα στον επόμενο, του ευχήθηκε να συνεχίσει αυτό το ...«έργο». Εχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε λίγο καλύτερα ποιο ήταν ακριβώς αυτό το «έργο», για το οποίο αποθεώθηκε ο Πατούλης, και ο Χαρδαλιάς έχει σηκώσει τα μανίκια για να το συνεχίσει...

Στη διαμαρτυρία της Τρίτης στο υπ. Εργασίας για το 16ωρο καλεί η ΟΓΕ


Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας που καλεί το ΠΑΜΕ, την Τρίτη, 8 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

Kαταγγέλλουμε τις νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, ενσωματώνοντας την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία στο ελληνικό εργατικό "δίκαιο", ακόμα και για 16ωρη δουλειά, ώστε να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 07/08/1819

Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας. 

Ο Σιμόν Μπολιβάρ πετυχαίνει την ανεξαρτησία της Κολομβίας