Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Η πραγματική «Υπόθεση Οτσαλάν» και η Δίκη


 Η δίκη για την «Υπόθεση Οτσαλάν» άρχισε, αλλά όχι με αυτούς που θα έπρεπε πρωτίστως να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Για να γίνει αντιληπτό τι εννοούμε οφείλουμε να προσφύγουμε στην ερμηνεία των όρων. Οταν λέμε «Υπόθεση Οτσαλάν» σε τι αναφερόμαστε; Η κυβέρνηση - κι αυτό φαίνεται και από το περιεχόμενο τούτης της δίκης - αναφέρεται στην παράνομη είσοδο του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας και στις ποινικές ευθύνες όσων έχουν άμεση σχέση με το γεγονός. Εκεί κλείνει γι' αυτήν το θέμα.

Πουλάνε φύκια...


Κάτι ...ταμπούρλα κυβερνητικής προπαγάνδας ακούγονται από χτες, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2023 - 2024, που φέτος κατά «προεκλογική» τύχη αναμένεται να λειτουργήσει έναν μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου, αντί για 1η Αυγούστου).

Ελλάδα - Ισπανία (σχεδόν) η ίδια ιστορία...


Την Κυριακή 28 Μάη διεξήχθησαν οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές στην Ισπανία.
 Τα κόμματα που συγκροτούν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, δηλαδή το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) και (κυρίως) οι Unidas Podemos, σημείωσαν σημαντική υποχώρηση. Αντίθετα, το «δεξιό» Λαϊκό Κόμμα (PP) αύξησε τις δυνάμεις του κατά 8,8% κερδίζοντας τις εκλογές στις 9 από τις 12 Περιφέρειες και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ και το ακροδεξιό VOX διπλασίασε τις ψήφους του. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιούλη.

Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας


Σε άστοχες δηλώσεις την προεκλογική περίοδο εντοπίζει τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να κρύψει κάτω από το χαλί, ενόψει των νέων εκλογών, τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ σε κρίσιμα ζητήματα, που εκφράστηκε και με την υπερψήφιση από το κόμμα του, του 50% των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα


Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα.

Spot του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος με ένα νεκρό εργάτη και δύο σακατεμένους στις 29 Μαΐου του 2023. 

«Σε τάξη»


 Δεν υπάρχει προεκλογική παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη όπου να μην αναφέρεται στο Πέραμα και στα ναυπηγεία.

 Δεν υπάρχει ομιλία όπου να μη διαφημίζει τις «ιστορικές παρεμβάσεις» της κυβέρνησης για τη «σωτηρία των ναυπηγείων», για «να έρθουν δουλειές». «Βάλαμε σε τάξη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, δώσαμε δουλειές», έλεγε τις προάλλες ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέχεια δηλώσεων άλλων στελεχών της ΝΔ, όπως του Γεωργιάδη για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, για την πώληση των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει τον δρόμο. 

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για τον λαό πολιτικής


 Αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έγδαραν με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους, που παραμένουν σε ισχύ, μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους, τώρα τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για τον λαό πολιτικής.

Τα μικρόβια του φασισμού στη σοσιαλδημοκρατία

Αφίσα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας που κυκλοφόρησε στις εκλογές του 1920, γράφει: «Οι ψηφοφόροι υιοθετούν τη στάση σας! Δικτατορία των τραπεζιτών ή δικτατορία των εργαζομένων;»

 Ο φασισμός δεν έλκει μόνο ιστορικά την προέλευσή του κατά κύριο λόγο από τη σοσιαλδημοκρατία, υπό την έννοια ότι πολλοί εκ των βασικών ηγετών του προέρχονται από το συγκεκριμένο χώρο: ο Μουσολίνι, πρώην εκδότης της «Avanti», επίσημου οργάνου των Ιταλών σοσιαλιστών, ο Πιλσούντσκι, πρώην ηγέτης του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Μόσλι, πρώην υπουργός στη δεύτερη κυβέρνηση των Εργατικών, με πρωθυπουργό τον ΜακΝτόναλντ.

Με το καλημέρα...


Λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιούνη, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αυτοδύναμη ή με όποιο συμπλήρωμα χρειαστεί, θα συμμετάσχει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πριν το καλοκαίρι, με ατζέντα τις «αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας» και την «προετοιμασία της Ευρώπης για έναν νέο χειμώνα».

Μπαμπά θα φάμε μαζί το μεσημέρι;


 Δεν ήταν ατύχημα!

Είναι ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το σωματείο των εργαζομένων στη Ζώνη έλεγε πριν 15 μέρες στην ανακοίνωσή του: "Η δουλειά μεγαλώνει, στις πλάτες μας βγάζουν εκατομμύρια. Μαζί με τη δουλειά μεγαλώνει και η πίεση για να τα κάνουμε όλα πιο γρήγορα και σύντομα θα οδηγηθούμε σε νέα μεγάλα ατυχήματα! Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει καταργήσει κάθε έλεγχο για μέτρα προστασίας των εργαζομένων".

Ντράπηκε και η ντροπή


Και εκεί που λέγαμε, τα 'χουμε δει όλα,

ήρθε ο Σκέρτσος να πει το αμίμητο...

Αυτό που έγινε με την Τράπεζα Θεμάτων (χακάρισμα το λέμε τώρα)

έγινε επειδή δεν είναι η ΝΔ κυβέρνηση και έχουμε υπηρεσιακή...

Το «παγόβουνο»

Μονάχα ως «κορυφή» στο «παγόβουνο» της εκμετάλλευσης που κυριαρχεί στον κλάδο του τουρισμού φαντάζει η «ποινική ρήτρα» των 5.000 ευρώ που αξιώνουν μεγαλοξενοδόχοι της Κρήτης από το προσωπικό τους, σε περίπτωση παραίτησης.

Απεργία και σήμερα στη Ζώνη και παμπειραϊκό συλλαλητήριο το απόγευμα


Ούτε και σήμερα θα πέσει «σφυριά» στη Ζώνη του Περάματος, καθώς το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών έχουν προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τον ένα νεκρό εργάτη και τους δύο τραυματίες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 31/05/1809

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

31/05/1819

Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.