Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Ο Τάκης Μουσαφίρης στους Άγιους…


Αν, έστω, λίγο γνώριζες τον Τάκη… εύκολα θα μπορούσες να γράψεις βιβλίο. Ολόκληρο. Όχι για το «φευγιό» του, μόνο. Ή το πληθωρικό, συνθετικό του έργο. Έντεκα του Μάρτη, τρέχοντος -τρέχει, τρέχει… έτρεξε, Τάκη ο χρόνος, έτρεξε- έτους. «Γιάννη μου το μαντήλι σου, τι τόχεις λερωμένο… Το λέρωσε…». Που πόνεσε. Πολύ. Όλη την Ελλάδα. Και που εγώ, δυσκολεύτηκα. Να γράψω. Πάρα πολύ. -«Γιατί… Τι να γράψω, είπα». Που να μην έχει γραφτεί για τον Τάκη. Αυτές και όχι μόνο, τις ημέρες- Άντε το βαφτιστικό του, να μην το ξέρουνε πολλοί…

Στον Δήμο Καλαμαριάς απολύουν εργαζόμενους με προβλήματα υγείας


Στον Δήμο Καλαμαριάς προχώρησαν στην απόλυση πέντε εργαζομένων με προβλήματα υγείας και ετοιμάζονται να απολύσουν άλλους τρεις, επειδή, όπως λένε, πρέπει να συνεχιστεί η κερδοφορία των δημοτικών επιχειρήσεων!!!». Δηλαδή, επισημαίνει, «θέλουν να ξεφορτωθούν εργαζόμενους ΑμεΑ επειδή τους ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ τη στιγμή που ανεργία στους ΑμεΑ φτάνει το 90%!!. 

Πυξίδα της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά οι ανάγκες της οικονομίας των λίγων


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Πριν έρθω εδώ, είχα συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Μας δίνεται η ευκαιρία να επισημάνουμε κι από το βήμα της Βουλής ότι σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, στελεχωμένο με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό. Όπως απαιτείται και ανάπτυξη ενός συστήματος δημόσιων υπηρεσιών εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία, στην προοπτική της ισότιμης ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και την παραγωγή.

«Ο Φτωχόκοσμος» του Φ. Ντοστογιέφσκι


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το έργο «Ο Φτωχόκοσμος» του Φ. Ντοστογιέφκι

Ο «Φτωχόκοσμος» βγήκε από το τυπογραφείο του Νεκράσοφ το Γενάρη του 1846. Την ίδια χρονιά ο Μπελίνσκι θα γράψει σε άρθρο του: «Στη ρωσική λογοτεχνία δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο μιας τόσο γοργής φήμης, σαν τη φήμη του κ. Ντοστογιέφσκι. Τα σχόλια για "Τον Φτωχόκοσμο" και για την εμφάνιση ενός νέου και σπάνιου ταλέντου στο στίβο της ρωσικής λογοτεχνίας έχουν προηγηθεί αρκετά από την έκδοση του ίδιου του βιβλίου. Το να πετύχει κανείς ν’ αναστατώσει, να συγκλονίσει βαθιά την ψυχή του αναγνώστη, αλλά και, από την άλλη, να τον αναγκάσει ταυτόχρονα να χαμογελάσει ανάμεσα από τα δάκρυά του, ε, αυτό είναι Τέχνη! Αυτό είναι Ταλέντο! Τιμή και δόξα στο νέο ποιητή, που η μούσα του αγαπάει τους ανθρώπους που ζουν μέσα στις τρώγλες και στα υπόγεια!».

Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη

Στις αρχές του 1947 οι δυνάμεις του ΔΣΕ διατηρούσαν τοπικά αρχηγεία σε Ρούμελη, Παρνασσίδα, Φθιώτιδα, Δωρίδα, Δυτική Στερεά, Γκιώνα, Οίτη, Ευρυτανία, Ξηρόμερο-Λευκάδα και Κεφαλονιά. Οι μάχιμες δυνάμεις άγγιζαν την ίδια περίοδο τους 3,500 υπό την ηγεσία του διοικητή Γιώργη Βοντίτσιο-Γούσια και των μελών της διοίκησης: Νίκου Τριανταφύλλου, Χαρίλαου Φλωράκη-Γιώτη, Γιάννη Αλεξάνδρου-Διαμαντή και Βασίλη Πριόβολου-Ερμής.

«Κανονικότητα» και λουκέτα


Εφιαλτική είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν και ακόμα χειρότερη αυτή που θα βρουν μπροστά τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με την περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα» που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία.

Τα αδιέξοδα της «επόμενης μέρας» για εκείνους που περιμένουν να ζήσουν από το μικρομάγαζό τους, φαντάζουν όλο και πιο ανυπέρβλητα, αποτελώντας την άλλη όψη της «ανυπομονησίας» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την είσπραξη των πακέτων στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η «τελευταία πράξη» της εγκληματικής πολιτικής στις οδικές υποδομές

 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η τελευταία αυτή "πράξη του δράματος" (μετά την παράδοση στο ΤΑΙΠΕΔ, τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων, τη σταδιακή αύξηση του αντιτίμου ανά χλμ. και την αξιοποίηση μέρους των εσόδων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους) προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού φέρνει εκτός των άλλων τεράστια αύξηση του κόστους των διοδίων (από 0,03 ευρώ/χλμ. σε 0,07 ευρώ/χλμ.), συνιστά τη συνέχιση και κλιμάκωση μιας εγκληματικής πολιτικής στον τομέα των οδικών υποδομών - συγκοινωνιών απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η αρνητική αυτή εξέλιξη πραγματοποιείται στο έδαφος που έστρωσε η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κυκλοφορεί το Σάββατο μαζί με έκδοση για την Κομμούνα του Παρισιού!


Το Σάββατο 3 Απρίλη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή». Μαζί με το τεύχος, οι αναγνώστες του «Οδηγητή» θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση - αφιέρωμα με τίτλο: «Η Κομμούνα του Παρισιού. Η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της το 19ο αιώνα». Την έκδοση επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την πρώτη «έφοδο» της εργατικής τάξης «στον ουρανό»!

Ο θάνατος των εργατών, κέρδη στις τσέπες των εργολαβιών


Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια, που είχε αποτέλεσμα το χαμό τριών εργατών κι ενός ακόμη που χαροπαλεύει, ξεχειλίζει την οργή και την αγανάκτηση για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.

Τα σωματεία έχουν καταγγείλει εκατοντάδες φορές την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελλιπή συντήρηση του δικτύου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που μοιράστηκαν με εργολαβία το τεράστιο έργο της ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα.

Δεν μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας

 

Έχει καταρρεύσει το ιδεολόγημα πως μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ΔΕΛΤΑ της Θράκης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στον Εβρο.

Σημείωσε ότι πρέπει αποκλειστικά και μόνο να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας υγείας και να επιταχθεί ο ιδιωτικός χωρίς αποζημίωση στου κλινικάρχες που θησαυρίζουν και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει έστω και τώρα για να μην ζήσουμε χειρότερα. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/04/742

Γεννιέται ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής του Αγίου Γερμανικού Κράτους, που εκτεινόταν από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα Πυρηναία και τη Μεσόγειο. Πέθανε το 814.

02/04/1805

Γεννιέται ο κορυφαίος Δανός συγγραφέας ιστοριών για παιδιά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Έργα του «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Το ασχημόπαπο» κ.ά. Πέθανε το 1875.