Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Κ. Π. Καβάφης

 

 

 ... «τους διαφόρους που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις»

Oι οικογενειακές του ρίζες απλώνονταν από την Kωνσταντινούπολη στην Aλεξάνδρεια και από την Tραπεζούντα στο Λονδίνο, αλλά και τη Xίο, την Tεργέστη, τη Bενετία και τη Bιέννη. Η ποίησή του κατέχει μια εξέχουσα θέση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή ποίηση, ύστερα από τις μεταφράσεις των ποιημάτων του αρχικά στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

Για την Θρησκεία

 

«O Ιησούς σηκώθηκε, ένιωσε μια άπειρη δύναμη να ξυπνά στο πνεύμα του, εκείνη την ώρα ήταν ικανός να κάνει τα πάντα, να διώξει το θάνατο από εκείνο το κορμί, να κάνει να επιστρέψει σ’ αυτό η ύπαρξη και το είναι του ακέραια, ο λόγος, η κίνηση, το γέλιο και το δάκρυ ακόμη, όχι όμως κι ο πόνος, μπορούσε να πει, Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή, όποιος σε μένα πιστεύει, ακόμη και νεκρός, θα ζήσει, και θα ρωτούσε τη Μάρθα. Εσύ το πιστεύεις αυτό, και εκείνη θα απαντούσε, Ναι, πιστεύω ότι είσαι ο γιος του Θεού που θα ερχόταν στον κόσμο, κι έτσι, αφού βρίσκονται όλα τα χρειώδη διαθέσιμα και παρατεταγμένα, η δύναμη και η δυνατότητα, η θέληση να τις χρησιμοποιήσει, το μόνο που λείπει είναι ο Ιησούς , κοιτάζοντας το εγκαταλειμμένο από την ψυχή του σώμα, απλώνοντάς του τα χέρια, δείχνοντάς του το δρόμο της επιστροφής, να πει, Λάζαρε, σήκω, κι ο Λάζαρος να σηκωθεί, γιατί ο Θεός το θέλησε, ακριβώς όμως εκείνη τη στιγμή, την πραγματικά τελευταία και έσχατη, η Μαρία η Μαγδαληνή βάζει το χέρι της πάνω στον ώμο του Ιησού και του λέει. Κανείς δεν έχει αμαρτήσει τόσο στη ζωή του που ν’ αξίζει να πεθάνει δυο φορές, και τότε ο Ιησούς άφησε τα χέρια του να πέσουν και βγήκε έξω να κλάψει».

    (Ζοζέ Σαραμάγκου , «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», εκδόσεις «Καστανιώτη»).

6ο επεισόδιο έχει τίτλο «Τα διδάγματα της Επανάστασης»


6ο επεισόδιο έχει τίτλο «Τα διδάγματα της Επανάστασης» 

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Η Διοίκηση επιχειρεί να βγάλει ψυχοπαθή στρατιώτη που παραπονέθηκε για έλλειψη μέτρων για τον κορονοϊό


Όχι σε αντιδραστικές ενέργειες διοικήσεων του στρατού σε βάρος των φαντάρων.

Εάν περάσουν τέτοιες ενέργειες θα καταλήξουμε η αστική τάξη να χαρακτηρίζει όποιον διαμαρτύρεται ως ψυχικά άρρωστο.

Να παρθούν πίσω τέτοιες αποφάσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ιδιωτικοποίηση στην Κοινωνική Ασφάλιση αρχίζοντας από την επικουρική


Αθήνα 28/4/21

 

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ με τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παν. Τσακλόγλου

 

Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ έθεσε στον Υφυπουργό κ. Παν. Τσακλόγλου όλα τα αιτήματα που αναφέρονται στο Υπόμνημά μας που του είχε κοινοποιηθεί πριν την Παναττική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωσή μας στις 20/4/21.

Στην τελική ευθεία

 


Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την απεργία στις 6 Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ανεβάζουν τους ρυθμούς για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.

Μεγάλη Πέμπτη το έθιμο


Την Κόκκινη Πέμπτη,  οι νοικοκυρές κρεμάνε από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, κόκκινα υφάσματα.

Γιατί;

Βρώμικες μέθοδοι για να κρυφτεί η ουσία


Η εφημερίδα «Καθημερινή», προκειμένου να αποκρύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας,  ερμηνεύει αυθαίρετα την καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ της σχετικής έκθεσης του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη και καταφεύγει σε βρώμικες μεθόδους. Χρησιμοποιεί τον προβοκατόρικο τίτλο  «ΚΚΕ και ΛΕΠΕΝ» και πιστεύει πως έτσι μπορεί να ξεπεράσει την ουσία του θέματος. Εύγε! Γιατί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας διαιωνίζει  τις ελλείψεις των αναγκαίων υποδομών και των κατάλληλων σωστικών μέσων, οξύνει τα προβλήματα που έχει βιώσει ο λαός μας με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, βρίσκεται πίσω από την πολιτική που καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και έχει οδηγήσει ακόμα και σε θανάτους, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση


Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε μπροστά στην αστική τάξη ήταν η δημιουργία κυβέρνησης. 

Υπήρξε σχεδόν πλήρης ομοφωνία ότι έπρεπε να σχηματιστεί.

 Κι έτσι συγκροτήθηκε, 29/4/1941, η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ο ίδιος έγραψε:
«... τρανωτάτην απόδειξιν του ότι πάντες ήθελον την ύπαρξιν Κυβερνήσεως αποτελεί η γνώμη των αρχηγών πολιτικών κομμάτων της Χώρας (...)

«Νέες πραγματικότητες»...


«Οι συνεχιζόμενες διεργασίες στο Κυπριακό αποσκοπούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού, στη συγκρότηση δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων που μόνο τυπικά και συγκυριακά θα έχουν κάποια στοιχεία ομοσπονδίας».

Το απόσπασμα αυτό για το Κυπριακό από τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται αυτές τις μέρες, με τις εξελίξεις στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Τι επιτρέπετε ...


«Ελεύθερες» είναι από σήμερα οι διαδημοτικές μετακινήσεις, για όλη την εβδομάδα, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

Παραμένουν, ωστόσο, τα SMS έως και τις 15 Μάη, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. 

Κατατέθηκε και επισήμως το «υπερμνημόνιο» για τα επόμενα χρόνια


«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
 
Και επισήμως κατατέθηκε χτες στην Κομισιόν το «υπερμνημόνιο» για τα επόμενα χρόνια, το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», με βάση το οποίο θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των δόσεων για το κεφάλαιο από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

«”Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα”, ένα ακόμα πρόγραμμα παραχάραξης της Ιστορίας».

 


Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «”Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα”, ένα ακόμα πρόγραμμα παραχάραξης της Ιστορίας».

Με αφορμή το αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», με το οποίο επιδιώκεται να περάσει μέσα από τα σχολεία η παραχάραξη της Ιστορίας, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «"Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα", ένα ακόμα πρόγραμμα παραχάραξης της Ιστορίας».

Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο για τα εργασιακά


Για το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά είναι αιτία πολέμου τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1».

Επεσήμανε ότι δίνει και με τη βούλα στον εργοδότη τη δυνατότητα να κάνει τον εργάσιμο χρόνο λάστιχο με βάση τις δικές του ανάγκες ενώ στηλίτευσε και την προσπάθεια να μπει περιορισμός στη δράση και τη λειτουργία των Συνδικάτων.

Εγγραφο – σοκ για το έγκλημα στη Δυτική Αττική!

 

Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι και από τις ίδιες τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνεται το συνεχιζόμενο και επιδεινούμενο διαρκές έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας, που λέγεται «ΧΥΤΑ Φυλής», και για το ακριβέστερο «Χωματερή Φυλής».

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


29/04/1863

Γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

29/04/1863

Γεννιέται ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Στο «απόγειό» του ο Χιρστ διέθετε πάνω από 30 εφημερίδες και περιοδικά μόνο στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΜΜΕ παγκοσμίως. Θεωρείται ο «πατέρας» της κίτρινης δημοσιογραφίας. «Φτιάξε μου τις εικόνες και θα φτιάξω τον πόλεμο» είχε πει χαρακτηριστικά στα πλαίσια δημιουργίας κατάλληλου κλίματος μεταξύ της κοινής γνώμης ενόψει της Αμερικανικής εισβολής στην Κούβα το 1898 (περιοδικό Time, 27/10/1947), ενώ το 1935 ο Τύπος του Χιρστ «σήκωσε» την αντικομμουνιστική καμπάνια περί «σταλινικού λιμού» στην Ουκρανία.

Αργότερα, αποδείχθηκε δικαστικά ότι τόσο το ρεπορτάζ όσο και οι φωτογραφίες από τα «θύματα του κομμουνισμού» ήταν πλαστά - κατασκευασμένα. Από τον Χιρστ εμπνεύστηκε το έργο «Πολίτης Κέιν». Εκλέχθηκε δύο φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.